Inkluderet i prisen
Fly til Tyrkiet t/r inkl. bagage
Lufthavnstransfer t/r
Indenrigsfly Istanbul-Kayseri og Izmir-Istanbul
9 overnatninger på hotel
9 x morgenmad
2 x frokost
5 x middag
Udflugter iflg. program:
Engelsktalende lokalguide
Erfaren dansk rejseleder
Øvrige måltider og drikkevarer
Drikkepenge
Afbestillings- og rejseforsikring
Dobbelt- som eneværelse kr. 3.600
Fast plads i bussen kr. 200-300
Ekstraudflugt: Istanbul i farver kr. 375
Ekstraudflugt: Efesos & Jomfru Marias Hus m/frokost kr. 475
Velkommen til Istanbul
Vi hopper på et direkte fly til Istanbul, hvor vi skal bo 4 nætter i hjertet af den gamle bydel Sultanahmet. Gennem historien har Istanbul været hovedstad i flere store riger. Byen har dybe rødder – en fantastisk by, hvor Europa og Orienten mødes. Vi byder på en velkomstdrink, inden det er sengetid.
Byvandring i eventyrlige Istanbul
Byens mest ikoniske bygninger opleves bedst til fods, og det er derfor skønt at bo så centralt, at vi let kan gå til byens største seværdigheder, og samtidig indsnuse byens eksotiske stemning.
I næsten 1000 år var den pragtfulde katedral Hagia Sophia centrum for Det Byzantiske Rige. Kirken er et arkitektonisk mesterværk udsmykket med velbevarede mosaikker. Da osmannerne erobrede byen blev kirken i 1453 omdannet til moské, og fik tilføjet 4 minareter. Kristne billeder blev fjernet eller tildækket. I 1935 ændrede Atatürk bygningen til museum - og så sent som i 2020 blev bygningen genåbnet som moské. Det er en stor oplevelse at besøge Hagia Sofia, hvor dens skiftende status afspejler Istanbuls historie.
Lige ved siden af Hagia Sophia ligger en af verdens mest imponerende bygninger, Den Blå Moské. Indvendig er moskéen dekoreret med mere end 20.000 udsøgte blå Iznik-fliser – heraf navnet på moskéen. De håndmalede fliser findes i mere end 50 forskellige tulipanafbildninger, der engang var verdens mest eksklusive blomst. Det siges, at moskéen blev bygget for at skulle overgå Hagia Sophia - både i størrelse og skønhed. Svaret kender kun du! Moskéen har 6 minareter, som på byggetidspunktet var det samme som moskéen i Mekka. Der er plads til 10.000 bedende i moskéen.
Husk at kikke op på den imponerende hovedkuppel, der har en diameter på 23,5 meter. Sollyset brydes på smukkeste vis af hundredvis af mosaikvinduer. Bedende strømmer til moskéen 5 gange om dagen, og moskéen er lukket for ikke-troende, mens bønnerne foregår. En bemærkelsesværdig bygning med overdådige kupler.
Byvandringen på ca. 4 km foregår i et roligt tempo, og der er god tid til de enkelte besøg, og undervejs slapper vi af på en hyggelig lokal restaurant med en dejlig frokost. Vi ser Hippodrome-pladsen, der engang var det sportslige og sociale centrum i datidens Konstantinopel. Vi hører om de mange hestevæddeløb, der foregik i byens glansperiode som den kejserlige hovedstad. Tilskuerpladsen kunne rumme 100.000 mennesker.
Vi slutter med et spændende besøg i Paladset Topkapi – en by i byen, der engang husede op til 4.000 mennesker. Det var centrum i Det Osmanniske Riges 500-årige historie. Herfra er der en flot udsigt til Bosporusstrædet, Det Gyldne Horn og Marmarahavet. Indenfor murerne levede sultanerne et overdådigt liv med harem, overdådige pavilloner, juvelfyldte skatkamre, regeringsbygninger og boliger til det store hof. Glæd dig til besøget i det fantastiske Harem, hvor sultanens mor, hustruer, haremskvinder og børn levede afsondret fra resten af verden.
Alt i Haremet var styret af traditioner, forpligtelser og ceremonier, og var ikke kun et sted, hvor sultanen kunne engagere sig i udskejelser efter behag. Pigerne i Haremet blev undervist i tyrkisk kultur, sprog, islam, påklædning, make-up-kunsten, musik, broderi, læsning og dans. Derefter var man førstedame for sultanens medhustruer og børn - og til allersidst, hvis man var talentfuld og attraktiv - stod man til rådighed for sultanen selv. Sultanen støttede op til 300 medhustruer i Haremet. Vi får et spændende indblik i deres liv, og nyder den ekstravagante bygning, der skal ses med egne øjne.
Ca. 30 sultaner har regeret fra paladset gennem 400 år. Haremmet var forbudt område, og byens borgere kunne kun gisne om, hvad der foregik! I 1700-tallet mistede paladset gradvist sin betydning, da de sidste sultaner flyttede til nye prangende paladser i europæisk stil, som blev bygget ved Bosporuskysten. Først i 1924 blev Topkapi åben for offentligheden. En fantastisk dag i historiens vingesus
Ekstraudflugt: Istanbul i farver
Har du mod på mere eventyr i Istanbul, kan vi stærkt anbefale denne ekstraudflugt:
Ekstraudflugt: Istanbul i farver
Flot 1½ times sejltur gennem det travle Bosporusstræde med et virvar af både på det smalle farvand, der naturligt adskiller øst og vest. Side om side ligger moderne hoteller, ruiner og rigsmandshuse. Vi ser Topkapi fra søsiden, og sejler forbi Dolmabahce – et palads med prangende overflod, der blev opført, da Det Osmanniske Rige var på vej ind i slutfasen.
Herefter besøger vi Den Ægyptiske Basar, hvor det summer af liv og ægte orientalsk stemning. Farverige krydderier, tyrkisk delight (slik), tørrede frugter, nødder, æblete og duftende vandpiber. Udflugten slutter med et kik ind i en af Istanbuls smukkeste moskéer, Rústem Pasa Camii, der ligger som en skjult perle i en smal gyde tæt på basaren. Den lille moskées indre er dækket af farverige røde og blå Iznik-fliser dekoreret med blomster og geometriske mønstre.
Om aftenen hygger vi os med middag på hotellet.
Byvandring eller Istanbul på egen hånd
Udforsk byen på egen hånd. Istanbul byder på næsten uendelige muligheder, og det er let at komme rundt med byens sporvogne. Der findes mange butikker og seværdigheder i gåafstand fra hotellet. Du kan også vælge at tage med rejselederen på endnu en spændende byvandring på ca. 2,5 km i nærområdet.
Trappetrin fører ned i dybet til Basilika Cisternen – også kaldet Det Sunkne Palads. Måske kender du stedet fra filmatiseringen af Dan Browns thriller ”Inferno”? Det enestående underjordiske bygningsværk bæres af 336 smukt dekorerede søjler, der står med fødderne i vand. Vi går rundt på gangbroer og nyder synet af søjler og lys, der spejler sig i vandets overflade. Cisternen blev bygget i år 527-565, for at sikre Istanbul vandforsyning i tilfælde af belejring. Den store cisterne blev genopdaget i 1545, men fik ingen respekt – kun dumpingplads for affald. I årene 1985-87 blev 50.000 tons mudder fjernet fra cisternen, og platforme blev anlagt, så man kan gå rundt mellem søjlerne.
I en næsten klosteragtig atmosfære og fornemmelsen af at befinde sig i en katedral, kan man nu også se kunst lavet af sten, metal og glas, der findes gemt rundt omkring under jorden.
Derefter besøger vi Den Store Basar - en labyrint med over 4.000 butikker med smykker, kunsthåndværk, tæpper, lædervarer m.m. Her bliver man let fristet til at købe et minde til at tage med hjem!
Måske finder vi en hyggelig frokostrestaurant undervejs? (Entré til Det Sunkne Palads ca. kr. 90, evt. transport og frokost er ikke inkl.).
Kappadokien – Tyrkiets naturparadis
Om morgenen flyver vi på godt en time til Kayseri i Kappadokien, der er hjemsted for Tyrkiets verdensberømte bjergformationer. Som plukket ud af et eventyr rejser de særprægede klipper sig mod himlen i et væld af gyldne farver - i takt med solens bane over himlen. En overjordisk skønhed!
Menneskets historie i dette område gør ikke oplevelsen mindre. Her søgte kristne ly ved at grave sig ned i undergrundens porøse klipper og huler på flugt fra romerne, da Jerusalem i det 1. århundrede var ødelagt. Mange af oldtidens kendisser har været her! Kappadokien er sågar nævnt i Bibelen, de første var fra Apostlen Paulus’ missionsrejse i år 53. Kirkerum og klostre blev hugget ud af klipperne med håndkraft.
Området var befolket med op til 20.000 mennesker. Engang var Kappadokien et kongerige, der opstod i kølvandet af Alexander den Stores invasion og Perserrigets sammenbrud.
Tilbage står de magiske formationer, vi kender i dag- som gør Kappadokien til et jordisk eventyr. Et efterladt landskab, som hører til blandt Tyrkiets største seværdigheder, og som velfortjent er et UNESCO Verdensarvssted.
Vores første stop i det kæmpestore område er ved Esentepe, der ligner et månelandskab. Farverne på de størknede lavastrømme og tusinder af års kontinuerlig erosion har givet landskabet mange farver – lige fra hvid, gul, pink, grå og sort. Vi holder en kort pause ved Uçhisar, hvor der på en enorm klippekegle er bygget en borg. Herefter venter besøget i Göreme Nationalpark. Ad anlagte stier spadserer vi i det vulkanske friluftmuseum - et spektakulært naturlandskab i et af verdens mest markante og største huleboende områder. Selvom du ikke er interesseret i hverken historie, geologi eller kristendom, kan du ikke undgå at blive dybt fascineret af dette sted.
Vi ser også Pasabag-dalen, hvor klipperne nærmest ligner en skov af kæmpestore sten-champignoner. Legenden fortæller, at de unikke former blev lavet af feer, da de byggede deres underjordiske hjem. I Devrent-dalen sætter vi fantasien i gang. Hvad forestiller de underlige klippeformationer? En kamel, en delfin eller kyssende fugle?
Glæd dig til et autentisk drømmeophold i den lille landsbyen Ayvali, hvor vi skal bo 2 nætter på det smukkeste hulehotel, som hører med til et af rejsens højdepunkter. Efter en meget spændende dag i Tyrkiets naturparadis nyder vi middagen i hotellets hulerestaurant.
Kappadokiens forunderlige verden
Kappadokien er også verdensberømt for sine varmluftballonture udover de karakteristiske bjergformationer. At flyve i luftballon, mens solen står op, er en magisk oplevelse. Der kan være op til 200 balloner i luften på én gang, som i sig selv er et eventyrligt syn. Alt er stille og roligt. Der flyves op og ned - og rundt om de fantastiske formationer. Der tages forbehold for turens gennemførsel, da det afhænger af vind og vejr, og kan af sikkerhedsmæssige grunde blive annulleret med kort varsel.
Turen varer 1 time, og man afhentes på hotellet tidligt om morgenen. Der er plads til max 20 personer i hver ballon. Ballonskipperne er veluddannede, og alle forsikringer er inkl. i prisen. Man bliver grundigt instrueret i, hvordan landingen foregår, hvordan man skal sætte sig ned i kurven, og i nogle tilfælde kan blive stående. Turen er uegnet for gæster med rygproblemer og andre smerter i kroppen. Tilmelding og betaling til rejselederen på rejsens 1. dag. Prisen varierer meget og ligger mellem ca. EUR 260 - 330 pr. person.
Efter morgenmad besøger vi Pigeon-dalen tæt på byen Uçhisar med tusindvis af duehuse skåret ind i den bløde tufsten. Vi ser den spektakulære panoramaudsigt, inden vi fortsætter til Den Røde Dal, der hører til de smukkeste områder i Kappadokien. Surrealistiske klippeformationer i røde og lyserøde farver gemmer på gamle hulekirker med velbevarede fresker. I et roligt tempo spadserer vi i dette unikke terræn.
Det uforlignelige landskab skyldes årtusinders geologisk dannelse. Regn og blæst har eroderet den bløde sten og efterladt hvirvlende klipper og fe-skorstene. Efter besøg i et par af hulekirkerne, nyder vi en hjemmelavet frokost i et lille lokalt hus.
Endnu et højdepunkt er besøget i Den Underjordiske By, Kaymakli, der er en labyrint af mere end 100 tunneler og rum, skåret i 8 etager dybt ned i jorden. 4 etager er åben for offentligheden. Vi går ned i byens største huler, der er oplyste og ikke nær så stejle som de øvrige. Tunnelerne er blevet brugt gennem århundreder, men forladt i 1923 efter en befolkningsudveksling mellem Grækenland og Tyrkiet. I dag bruges tunnelerne som lagerplads og kældre.
På turen tilbage til vores hotel holder vi en kort pause i den charmerende og velbesøgte landsby Çavuşin, inden vi besøger Konak Jewellery. Her præsenteres vi for den sjældne ædelsten zultanite, som kun findes ét sted i verden - nemlig i Tyrkiets fjerntliggende bjerge. Stenen har en særlig evne til at ændre farve fra grønne til violette og gyldne afhængig af lysets påvirkning. Den farveskiftende sten ligger i mange prisklasser. Der er naturligvis ingen købetvang, men det er interessant at høre om den sjældne sten.
I Silkevejens fodspor
I dag skal vi ud på en længere, men spændende køretur langs Silkevejen.
Silkevejens 8.000 km lange rute fra Kina i øst til Europa i vest var strabadserende. Endeløse ørkener, røveriske overfald og ekstrem kulde var nogle af de farer, der lurede – men for de karavaner, der nåede frem, var belønningen enorm. Eftertragtede varer som krydderier, porcelæn, te, papir og naturligvis silke blev transporteret til Europa indtil det 14. århundrede, hvor Vesten selv kunne fremstille silke.
Karavanserai er et herberg, hvor der også blev handlet. Der fandtes mere end 1.000 langs Silkevejen, heraf lå ca. 120 i Tyrkiet. Mange er i dag i ruiner, men du kan se frem til at skulle besøge det imponerende Sultanhani karavanserai, der hører til blandt de vigtigste attraktioner i det centrale Anatolien – Tyrkiets største og bedst bevarede karavanserai. Bygningen blev opført i 1229 og var et vigtigt sted langs Silkevejen. Den monumentale indgangsport er lavet af marmor og rigt udskåret. Den brede gårdhave var omgivet af boder, køkken, opbevaringsrum og kamre, hvor dyr og mennesker blev indkvarteret.
Konya er én af Tyrkiets største byer- og ligger i regionen Anatolien i det centrale Tyrkiet. Engang var Konya en vigtig handelsby, og blev derfor erobret mange gange. I 1896 var der 21 moskéer i byen og 5 kirker, men i dag er der over 700 moskéer og blot 4 kirker. Byens kristne blev tvangsforflyttet i 1923 efter en aftale mellem Tyrkiet og Grækenland. Konya er kendt som ”Tyrkiets brødkurv”, som måske i virkeligheden mest handler om åndelig føde? Mange pilgrimme kommer her for at få del i sufimystikeren Mevlânâs Rumis digte og læresætninger. Da Rumi levede i 1200-tallet var Konya hovedstad i det seljukkiske sultanat, og hans gravmæle er blot et af byens imponerende bygningsværker. Rumi ligger begravet på Mevlânâ museet, som vi besøger. Pilgrimme samles under den turkisgrønne kuppel - byens vartegn. En helt særlig aura hviler over stedet.
Alâeddin Tepesi højen udgør byens centrum, og her finder vi Alâeddin moskéen. Området er et populært samlingssted med en stor tehave og rosenbuske. Omkring højen ligger nogle af byens mest imponerende seljukkiske bygningsværker. Her vil du opleve en eksotisk mellemøstlig stemning. Konya er en charmerende by - en skøn sammensmeltning af gammelt og nyt. Om aftenen er vi fremme ved vores dejlige hotel i Pamukkale, hvor vi skal bo i 1 nat. Der vil være middag på hotellet.
”Bomuldsslottet” Pamukkale & den antikke by Hierapolis
I dag skal vi opleve et andet af Tyrkiets fantastiske vidundere, Pamukkale - et unikt naturfænomen med terrasser skabt gennem flere tusinde år, hvor kalkmættende vand fra varme kilder har løbet ned ad bjergsiden. Det bizarre landskab strækker sig over flere kilometer med store hvide terrasser eller ”badekar”. Indtil 1990 var det tilladt at bade i de originale bassiner, men i dag er det kun muligt at bade i de menneskeskabte bassiner, som heldigvis også er en sjov oplevelse. De varme kilder med mineralvand skulle være godt for gigt. Her findes 17 kilder, der svinger mellem 35 til 100 grader. (De stærke solstråler reflekterer i de hvide farver, så medbring solbriller for at beskytte af øjnene).
Turen fortsætter til den antikke by Hierapolis, der 130 år f.v.t. var en spa-destination. De varme kilder var et yndet tilflugtssted for både romere, grækere og byzantinere. De kom her i håb om, at de varme kilder kunne forlænge deres liv. Den græsk-romerske by Hierapolis var et velfungerende samfund med 50.000 indbyggere i år 0.
Den gigantiske ruinby er kendt for sin flotte infrastruktur med veje, der løber parallelt med hinanden fra indgangsportene. Vi besøger amfiteatret, der er et af verdens bedst bevarede. Teatret blev sandsynligvis bygget af den romerske kejser Hadrian. Teatret var et populært mødested for datidens gladiatorkampe.
Både Pamukkale og Hierapolis er opført på UNESCOs Mixed liste. De beskyttende områder skal derfor betrædes varsomt. Pamukkales smukke hvide overflade skal bevares, og man skal derfor tage skoene af på de hvide områder med kalkstensterrasser – ligesom man ikke kan færdes frit overalt i Hierapolis.
Vi kører til Kuşadası, hvor vi skal bo i 2 nætter på et meget lækkert hotel. Om aftenen hygger vi os med middag på hotellet.
Fridag i Kuşadası eller ekstraudflugt til Efesos
Nyd hotellets lækre faciliteter eller tag måske på en lille shoppingtur i byen. Du kan også vælge at tage med på en spændende ekstraudflugt.
Om aftenen nyder vi hotellets dejlige buffetmiddag.
Ekstraudflugt: Efesos & Jomfru Marias Hus m/frokost
Indtil det 7. århundrede var den store græsk-romerske by Efesos blandt antikkens vigtigste kulturelle og økonomiske centre. Byens prægtigste bygningsværk var Artemistemplet, som i oldtiden var et af verdens 7. vidundere. Lilleasiens berømte havneby har været besøgt af både Kleopatra, Marcus Antonius og apostlen Paulus. Byen var underlagt Alexsander den Stores general og efterfølger Lysimachos, og fra den periode er det muligt at se kirker, templer, bade, beboelseshuse og et bordel i den fantastiske ruinby. Celsus-biblioteket er blandt byens smukkeste bygninger. Kun 1/5 del af byens areal er udgravet.
Efter frokost på en hyggelig lokal restaurant fortsætter vi til Jomfru Marias Hus. Af Bibelen fremgår det, at apostlen Johannes kom til Efesos sammen med Jesus’ mor. Jomfru Marias Hus blev opdaget i det 19. århundrede, og har siden været en katolsk helligdom, selv om den katolske kirke aldrig har udtalt sig hverken for eller imod husets ægthed - men stedet har alligevel modtaget en strøm af pilgrimme. Huset ligger på Koressos-bjerget blot få km fra Efesos.
Man mener, at Jomfru Maria boede i dette stenhus efter Jesu død, og at hun boede her resten af sit jordiske liv. Huset er besøgt og velsignet af adskillige paver. Helligdommen er ikke særlig stor, nærmest som et beskedens kapel. Inde i huset findes et alter med en stor statue af Jomfru Maria. Udenfor er en særlig ”ønskemur”, hvorpå pilgrimme i årevis har hængt personlige ønsker og bønner.
Hjemrejse
Fra Izmir flyver vi via Istanbul til Danmark efter en flot rundrejse i Tyrkiet.
Kontakt Best Travel
Mangler du hjælp eller har du spørgsmål til vores rejser? Udfyld formularen og vi vil vende tilbage hurtigst muligt.
Vi bestræber os på at besvare alle henvendelser indenfor 2 hverdage.