Marrakech As 454204 Marrakech As 454204

Marokko

Loading...

Spørgsmål og svar om Marokko

Da drikkepengekulturen er forskellig fra land til land, har Best Travel valgt ikke at inkludere drikkepenge i rejsens pris.

 

I Marokko er det kutyme at give drikkepenge, man runder normalt op. Det er forhold, som vi ikke er vant til i Danmark, men som her er en naturlig del af hverdagen. Det er normalt at give 5-10% i drikkepenge, når man er på restaurant og caféer. Samtidig er det en god idé at lægge lidt penge på værelset til stuepigen, og på udflugter er det kutyme at give 1-2 EUR pr. dag til chaufføren og lokalguiden. Det er naturligvis helt frivilligt at give drikkepenge.

Det frarådes at drikke postevand og benytte vandet fra hanerne, da bakteriefloraen er anderledes end i Danmark. Mineralvand kan købes overalt til billige penge. Vi har inkluderet ½ liter vand pr. person pr. dag på alle udflugter.

 

Hoteller og større restauranter har moderne toiletforhold, men på lokalrestauranter er der ofte pedaltoiletter, og ikke altid toiletpapir - ligesom standarden kan være enkel. Medbring derfor toiletpapir og hånddesinfektionsgel.

 

Gode råd for at undgå en typisk ”turistmave”:

 1. Børst gerne tænder med mineralvand.
 2. Spis kun frugt, der er ”pakket ind” som f.eks. bananer og appelsiner.
 3. Undgå isterninger og friske grøntsager, men spis gerne kogte grøntsager.
 4. Vask ofte hænder med vand og sæbe, især når du har rørt ved pengesedler.
 5. Brug ofte desinficeret håndgel.
 6. Vi kan desuden anbefale pillerne ”Ciprofloxacin” som forebyggende medicin. Pillerne er receptpligtige, og der skal indtages 250 mg pr. dag.

220 volt - og normalt samme stik som i Danmark. Vi anbefaler dog, at der medbringes en adapter for at være på den sikre side.  

For at deltage i en rejse med Best Travel er det en betingelse, at man er 100% selvhjulpen og almindeligt godt gående. Man skal kunne klare sig på trapper og brosten, og selv kunne løfte sin kuffert. Brug af rollator og kørestol besværliggøres af høje kantsten, brosten og trapper. Det offentlige rum er meget sjældent indrettet efter handicappede. Er man dårligt gående eller kan man ikke følge med gruppen, kan rejselederen bede dig afstå fra en udflugt (pengene refunderes ikke). Byvandringer i alle kongebyerne foregår oftest over flere timer, hvor der ikke er mulighed for pauser undervejs. Der er tit trapper, brosten, ujævnt underlag og niveauforskelle.

 

Undertiden kan bussen ikke køre helt frem til hotellet.

1/1 Nytårsdag

11/1 Uafhængighedsdag

1/5 Arbejdernes dag

23/5 National festdag

27/7 Kongens kroningsdag

14/8 Qued Ed-Dahab dag

20/8 Revolutionens årsdag

6/11 Årsdagen for Den Grønne March

18/11 Uafhængighedsdag

Islamisk nytår – ikke fast dato

Eid Al Mawled – ikke fast dato

Eid ul-Fitr – ikke fast dato

Eid ul-Adha – ikke fast dato

Landets hotelstandard er som udgangspunkt ikke af helt samme standard som i den nordlige del af Europa, men der vil altid være en særlig marokkansk charme. På et hotel med ensartede værelser kan der i Marokko alligevel være forskel på, om der er hårtørrer, sikkerhedsboks og elkedel på værelset, så vi har derfor valgt ikke at nævne disse detaljer i hotelbeskrivelserne.

 

Busstandarden har ikke helt samme standard som danske turistbusser - der er oftest ingen toilet i bussen og sædeafstanden er mindre end i Danmark. Best Travel har valgt de bedste busser, hvor der normalt er aircondition.

Medbring EUR eller USD til veksling ved ankomst i lufthavnen, selv om danske kroner nogle steder kan veksles. I de større byer er der hæveautomater, og i større banker kan der ligeledes veksles.  

 

Kreditkort bliver mere og mere almindeligt i Marokko. I mindre butikker og på landet accepterer man ikke altid kreditkort. Vi anbefaler derfor, at du altid har lidt kontanter til køb af vand osv. Valutaen i Marokko hedder MAD – marokkanske dirham.  

Det marokkanske køkken har sin oprindelse fra både det arabiske, berbiske og jødiske køkken. Et hovedmåltid består oftest af en salat og en hovedret, der er tilberedt i en tajine, som er et kegleformet terracotta-fad med låg. Retten er normalt lavet af grøntsager, tørrede frugter, fisk, kylling-, lamme- eller oksekød og tilsat krydderier som ingefær, gurkemeje, safran, hvidløg, spidskommen, kardemomme, muskat, nellike og koriander. Ofte benyttes ras el hanout – et blandingskrydderi med mere end 30 forskellige krydderier. Den nordafrikanske specialitet cous cous er også typisk i Marokko. Af og til serveres tomatbaseret supper. Desserten består normalt af årstidens frugt som appelsiner, vindruer, figner osv. Hvis du vil prøve at gøre som marokkanerne, så spis en pandekage med honning til morgenmad, det smager skønt! Marokkanerne har en sød tand, og det er ikke uden grund, at de er kendt for deres kager – og så drikkes der myntete mange gange om dagen.

Alle skal medbringe gyldigt pas med udløbsdato minimum 6 måneder efter hjemkomst. Der kræves ikke visum for danske statsborgere på Best Travels rejser til Marokko, men er du ikke dansk statsborger, skal du undersøge, hvilke regler, der gælder for dig. Det er dit ansvar at sørge for, at du har de korrekte rejsedokumenter, når du møder i lufthavnen. 

 

Husk rejseforsikring, der er gyldigt udenfor Europa.

Ca. 98% af befolkningen er muslimer. Man hævder, at det marokkanske kongehus nedstammer fra profeten Muhameds slægt. Kongen er derfor både Marokkos absolutte politiske leder og landets religiøse overhoved. Selv om marokkanerne har religionsfrihed, gør man en indsats for at sikre sig, at det er den moderate fortolkning af islam, der udbredes. I Marokko uddannes kvinder også til imamer, og gamle koranskoler har fået ny design. En demokratisering er i gang. Selv om man ikke kan kritisere kongen, kan man i fuld offentlighed drøfte en række sociale, økonomiske og politiske emner. I Marokko har kvinderne større frihed og mere indflydelse end i mange andre arabiske lande.

 

Ramadanen er den vigtigste årlige begivenhed. Ved solnedgang brydes fasten med små fester, og når fasten er slut holdes én stor fest. Den muslimske kalender styres efter månen, og hver måned har 29 eller 30 dage. Derfor ligger Ramadanen hvert år på forskellige tidspunkter. Under evt. Ramadan kan nogle butikker være lukket om dagen, men om aftenen er der et spændende liv i gaderne.

 

Overalt i landet er dagligdagen påvirket af religionens rytmer, når der kaldes til bøn - det giver genlyd vidt omkring.

En rejse til Marokko er ikke kun besøg til interessante seværdigheder, men også at opleve det spændende kulturliv og mødet med befolkningen. Her kommer nogle regler for god etikette, så du får så meget ud af rejsen som muligt:

Selv om påklædningen i Marokko er uformel, bør man vise hensyn til den islamiske kultur. Det forventes, at man respekterer religiøse helligdomme, og er iført korrekt påklædning. Kvinder skal være tækkeligt klædt -  ingen bare arme, skuldre eller ben (shorts, miniskørter eller ærmeløse bluser). Kun få moskéer kan besøges af ikke-muslimer, og her skal håret ligeledes være tildækket – og måde mænd og kvinder skal tage skoene af ved indgangen. Færdes man alene rundt i gaderne som kvinde, skal man undgå direkte øjenkontakt med mænd. I Marokko går mange kvinder klædt i lange dragter og med slør, derfor er det provokerende og fristende for mænd, hvis de ser kvinder være lidt udfordrende klædt.

Medbring i øvrigt praktisk fodtøj som kondisko eller stramtsiddende sandaler, da fortove og veje ofte er ujævne.

Venstre hånd anses for at være uren. Undgå at pege og gestikulere med venstre hånd, og brug ikke tegnet ”thumbs up”, det er ikke velset i hele Mellemøsten. Sid heller aldrig med krydset ben, begge skosåler skal altid være i berøring med gulvet.

Marokko fremstiller både vin og øl, selv om det er et muslimsk land. De drikker dog ikke selv meget alkohol, men turister kan forholdsvis let få fat i det på hoteller og internationale barer.

Undgå at fotografere kvinder og ældre mennesker. Spørg altid først, og forvent at skulle betale herfor.

Vær altid høflig og imødekommende selv i evt. ubehagelige situationer. Hidser man sig op, forværres forholdene, og marokkanerens ære er krænket.

Fredag og lørdag er weekend i Marokko, men mange steder vil der være åbent.

Miniparlør omkring høflighedsfraser:

Marhaba – goddag/hej

Sabah al-khayr - godmorgen

Masa al-khayr – godaften

Ma as-salama - farvel

Insha’Allah - om Gud vil

Der er – 1 times tidsforskel på Marokko og Danmark.

Der kræves ingen vaccinationer til Marokko. Dette kan dog ændre sig - som eksempelvis under Covid-19 pandemien. Se aktuel status på Udenrigsministeriets hjemmeside. Det er dog en god idé at være vaccineret mod hepatitis. Vær opmærksom på, at behandlingen normalt skal foretages ca. 8 uger før afrejse.

Klimaet i Marokko varierer meget. Størstedelen af Marokko har ørkenklima, hvor der kan være store temperaturforskelle på dag og nat – og der kan være sne i Atlasbjergene. Inde i landet er der også store temperaturforskelle, og langs Atlanterhavskysten frisker briserne op i sommerheden, og mildner om vinteren. Vi rejser på de bedste årstider, hvor det er normalt er lunt og ikke for varmt til at nyde landets spændende kulturskatte. I februar, marts og april ligger temperaturen typisk på 15-24 grader, og i oktober mellem 21-27 grader.

Drikkepenge

Da drikkepengekulturen er forskellig fra land til land, har Best Travel valgt ikke at inkludere drikkepenge i rejsens pris.

 

I Marokko er det kutyme at give drikkepenge, man runder normalt op. Det er forhold, som vi ikke er vant til i Danmark, men som her er en naturlig del af hverdagen. Det er normalt at give 5-10% i drikkepenge, når man er på restaurant og caféer. Samtidig er det en god idé at lægge lidt penge på værelset til stuepigen, og på udflugter er det kutyme at give 1-2 EUR pr. dag til chaufføren og lokalguiden. Det er naturligvis helt frivilligt at give drikkepenge.

Drikkevand & hygiejneniveau

Det frarådes at drikke postevand og benytte vandet fra hanerne, da bakteriefloraen er anderledes end i Danmark. Mineralvand kan købes overalt til billige penge. Vi har inkluderet ½ liter vand pr. person pr. dag på alle udflugter.

 

Hoteller og større restauranter har moderne toiletforhold, men på lokalrestauranter er der ofte pedaltoiletter, og ikke altid toiletpapir - ligesom standarden kan være enkel. Medbring derfor toiletpapir og hånddesinfektionsgel.

 

Gode råd for at undgå en typisk ”turistmave”:

 1. Børst gerne tænder med mineralvand.
 2. Spis kun frugt, der er ”pakket ind” som f.eks. bananer og appelsiner.
 3. Undgå isterninger og friske grøntsager, men spis gerne kogte grøntsager.
 4. Vask ofte hænder med vand og sæbe, især når du har rørt ved pengesedler.
 5. Brug ofte desinficeret håndgel.
 6. Vi kan desuden anbefale pillerne ”Ciprofloxacin” som forebyggende medicin. Pillerne er receptpligtige, og der skal indtages 250 mg pr. dag.
Elektricitet

220 volt - og normalt samme stik som i Danmark. Vi anbefaler dog, at der medbringes en adapter for at være på den sikre side.  

Forhold for bevægelseshæmmede

For at deltage i en rejse med Best Travel er det en betingelse, at man er 100% selvhjulpen og almindeligt godt gående. Man skal kunne klare sig på trapper og brosten, og selv kunne løfte sin kuffert. Brug af rollator og kørestol besværliggøres af høje kantsten, brosten og trapper. Det offentlige rum er meget sjældent indrettet efter handicappede. Er man dårligt gående eller kan man ikke følge med gruppen, kan rejselederen bede dig afstå fra en udflugt (pengene refunderes ikke). Byvandringer i alle kongebyerne foregår oftest over flere timer, hvor der ikke er mulighed for pauser undervejs. Der er tit trapper, brosten, ujævnt underlag og niveauforskelle.

 

Undertiden kan bussen ikke køre helt frem til hotellet.

Helligdage

1/1 Nytårsdag

11/1 Uafhængighedsdag

1/5 Arbejdernes dag

23/5 National festdag

27/7 Kongens kroningsdag

14/8 Qued Ed-Dahab dag

20/8 Revolutionens årsdag

6/11 Årsdagen for Den Grønne March

18/11 Uafhængighedsdag

Islamisk nytår – ikke fast dato

Eid Al Mawled – ikke fast dato

Eid ul-Fitr – ikke fast dato

Eid ul-Adha – ikke fast dato

Hotel- og busstandard

Landets hotelstandard er som udgangspunkt ikke af helt samme standard som i den nordlige del af Europa, men der vil altid være en særlig marokkansk charme. På et hotel med ensartede værelser kan der i Marokko alligevel være forskel på, om der er hårtørrer, sikkerhedsboks og elkedel på værelset, så vi har derfor valgt ikke at nævne disse detaljer i hotelbeskrivelserne.

 

Busstandarden har ikke helt samme standard som danske turistbusser - der er oftest ingen toilet i bussen og sædeafstanden er mindre end i Danmark. Best Travel har valgt de bedste busser, hvor der normalt er aircondition.

Kreditkort og valuta

Medbring EUR eller USD til veksling ved ankomst i lufthavnen, selv om danske kroner nogle steder kan veksles. I de større byer er der hæveautomater, og i større banker kan der ligeledes veksles.  

 

Kreditkort bliver mere og mere almindeligt i Marokko. I mindre butikker og på landet accepterer man ikke altid kreditkort. Vi anbefaler derfor, at du altid har lidt kontanter til køb af vand osv. Valutaen i Marokko hedder MAD – marokkanske dirham.  

Mad i Marokko

Det marokkanske køkken har sin oprindelse fra både det arabiske, berbiske og jødiske køkken. Et hovedmåltid består oftest af en salat og en hovedret, der er tilberedt i en tajine, som er et kegleformet terracotta-fad med låg. Retten er normalt lavet af grøntsager, tørrede frugter, fisk, kylling-, lamme- eller oksekød og tilsat krydderier som ingefær, gurkemeje, safran, hvidløg, spidskommen, kardemomme, muskat, nellike og koriander. Ofte benyttes ras el hanout – et blandingskrydderi med mere end 30 forskellige krydderier. Den nordafrikanske specialitet cous cous er også typisk i Marokko. Af og til serveres tomatbaseret supper. Desserten består normalt af årstidens frugt som appelsiner, vindruer, figner osv. Hvis du vil prøve at gøre som marokkanerne, så spis en pandekage med honning til morgenmad, det smager skønt! Marokkanerne har en sød tand, og det er ikke uden grund, at de er kendt for deres kager – og så drikkes der myntete mange gange om dagen.

Pas, visum og rejseforsikring

Alle skal medbringe gyldigt pas med udløbsdato minimum 6 måneder efter hjemkomst. Der kræves ikke visum for danske statsborgere på Best Travels rejser til Marokko, men er du ikke dansk statsborger, skal du undersøge, hvilke regler, der gælder for dig. Det er dit ansvar at sørge for, at du har de korrekte rejsedokumenter, når du møder i lufthavnen. 

 

Husk rejseforsikring, der er gyldigt udenfor Europa.

Religion

Ca. 98% af befolkningen er muslimer. Man hævder, at det marokkanske kongehus nedstammer fra profeten Muhameds slægt. Kongen er derfor både Marokkos absolutte politiske leder og landets religiøse overhoved. Selv om marokkanerne har religionsfrihed, gør man en indsats for at sikre sig, at det er den moderate fortolkning af islam, der udbredes. I Marokko uddannes kvinder også til imamer, og gamle koranskoler har fået ny design. En demokratisering er i gang. Selv om man ikke kan kritisere kongen, kan man i fuld offentlighed drøfte en række sociale, økonomiske og politiske emner. I Marokko har kvinderne større frihed og mere indflydelse end i mange andre arabiske lande.

 

Ramadanen er den vigtigste årlige begivenhed. Ved solnedgang brydes fasten med små fester, og når fasten er slut holdes én stor fest. Den muslimske kalender styres efter månen, og hver måned har 29 eller 30 dage. Derfor ligger Ramadanen hvert år på forskellige tidspunkter. Under evt. Ramadan kan nogle butikker være lukket om dagen, men om aftenen er der et spændende liv i gaderne.

 

Overalt i landet er dagligdagen påvirket af religionens rytmer, når der kaldes til bøn - det giver genlyd vidt omkring.

Skik og brug

En rejse til Marokko er ikke kun besøg til interessante seværdigheder, men også at opleve det spændende kulturliv og mødet med befolkningen. Her kommer nogle regler for god etikette, så du får så meget ud af rejsen som muligt:

Selv om påklædningen i Marokko er uformel, bør man vise hensyn til den islamiske kultur. Det forventes, at man respekterer religiøse helligdomme, og er iført korrekt påklædning. Kvinder skal være tækkeligt klædt -  ingen bare arme, skuldre eller ben (shorts, miniskørter eller ærmeløse bluser). Kun få moskéer kan besøges af ikke-muslimer, og her skal håret ligeledes være tildækket – og måde mænd og kvinder skal tage skoene af ved indgangen. Færdes man alene rundt i gaderne som kvinde, skal man undgå direkte øjenkontakt med mænd. I Marokko går mange kvinder klædt i lange dragter og med slør, derfor er det provokerende og fristende for mænd, hvis de ser kvinder være lidt udfordrende klædt.

Medbring i øvrigt praktisk fodtøj som kondisko eller stramtsiddende sandaler, da fortove og veje ofte er ujævne.

Venstre hånd anses for at være uren. Undgå at pege og gestikulere med venstre hånd, og brug ikke tegnet ”thumbs up”, det er ikke velset i hele Mellemøsten. Sid heller aldrig med krydset ben, begge skosåler skal altid være i berøring med gulvet.

Marokko fremstiller både vin og øl, selv om det er et muslimsk land. De drikker dog ikke selv meget alkohol, men turister kan forholdsvis let få fat i det på hoteller og internationale barer.

Undgå at fotografere kvinder og ældre mennesker. Spørg altid først, og forvent at skulle betale herfor.

Vær altid høflig og imødekommende selv i evt. ubehagelige situationer. Hidser man sig op, forværres forholdene, og marokkanerens ære er krænket.

Fredag og lørdag er weekend i Marokko, men mange steder vil der være åbent.

Miniparlør omkring høflighedsfraser:

Marhaba – goddag/hej

Sabah al-khayr - godmorgen

Masa al-khayr – godaften

Ma as-salama - farvel

Insha’Allah - om Gud vil

Tidsforskel

Der er – 1 times tidsforskel på Marokko og Danmark.

Vaccination

Der kræves ingen vaccinationer til Marokko. Dette kan dog ændre sig - som eksempelvis under Covid-19 pandemien. Se aktuel status på Udenrigsministeriets hjemmeside. Det er dog en god idé at være vaccineret mod hepatitis. Vær opmærksom på, at behandlingen normalt skal foretages ca. 8 uger før afrejse.

Vejr

Klimaet i Marokko varierer meget. Størstedelen af Marokko har ørkenklima, hvor der kan være store temperaturforskelle på dag og nat – og der kan være sne i Atlasbjergene. Inde i landet er der også store temperaturforskelle, og langs Atlanterhavskysten frisker briserne op i sommerheden, og mildner om vinteren. Vi rejser på de bedste årstider, hvor det er normalt er lunt og ikke for varmt til at nyde landets spændende kulturskatte. I februar, marts og april ligger temperaturen typisk på 15-24 grader, og i oktober mellem 21-27 grader.

Har du brug for hjælp?

Kontakt Best Travel

Mangler du hjælp eller har du spørgsmål til vores rejser? Udfyld formularen og vi vil vende tilbage hurtigst muligt.

Vi bestræber os på at besvare alle henvendelser indenfor 2 hverdage.

Din henvendelse