Angkor Wat (2.1)

Cambodia

Cambodia, hjertet af Sydøstasien, byder velkommen med en unik blanding af fortryllende historie, rige kulturelle traditioner og overvældende natur. Dette land, skjult mellem Thailand, Vietnam og Laos, åbner op for en verden af gamle tempelruiner, frodige jungler og et imødekommende folk, der med stolthed deler deres arv.

Fra de majestætiske templer i Angkor Wat, der står som et vidnesbyrd om Khmer-imperiets storhed, til de pulserende markeder i Phnom Penh, hvor lokalt håndværk og smagfulde delikatesser byder dig velkommen, er Cambodia en smeltedigel af fortid og nutid. Udforsk de fredelige landsbyer langs Mekongfloden og oplev den ægte essens af Cambodiansk dagligdag, eller begiv dig ind i de mystiske skove, der gemmer på naturens egne kunstværker.

Kom og oplev Cambodia, hvor hvert skridt gennem junglebeklædte tempelruiner er et skridt tilbage i tiden, og hver solnedgang over Angkor er en påmindelse om imperiernes forgængelighed. Cambodia venter på at afsløre sine skjulte skatte og indbyder dig til at blive en del af sin fortsatte fortælling.

Velkommen til Cambodia, hvor hver sten fortæller en historie om storslåethed og overlevelse, og hvert møde med dets folk er en lektion i gæstfrihed og håb.

Loading...

Værd at vide om rejser til Cambodia

Nedenfor har vi samlet en række væsentlige information om det at rejse til Cambodia med Best Travel. Inden din rejse forudsætter vi, at du er bekendt med oplysningerne.

Flyrejse: Det er tilladt at medbringe max 30 kg pr. person som in-checket bagage samt 1 stk. håndbagage på max 7 kg.

Kuffertpakning: Du bør medbringe en varm trøje eller vindjakke, godt fodtøj, solhat og badetøj.

Busstandarden i Cambodia er ikke på helt samme niveau som herhjemme, men vi har naturligvis bestilt de bedste busser med aircondition. Bemærk, at nogle busser kan have lidt mindre benplads - ligesom sæderne kan være lidt mindre, da busserne er indrettet til Østens folk.

Cambodia var en del af Sydøstasiens mægtige Khmerrige i 6.-13. århundrede. Landet blev derefter et selvstændigt kongerige, der ofte var præget af konflikter. Cambodia udgjorde en del af Fransk Indokina i 1864-1954, og den franske kultur har præget landet. Cambodia opnåede selvstændighed i 1955.

Fra 1970-76 hed landet Khmer Republikken, og Kampuchea frem til 1991. Cambodia havde en mørk fortid under regimet ”De Røde Khmerer” med Pol Pots ledelse, som indledte et omfattende folkemord. Styret blev afsat med militær magt i 1979.

Den dystre tid er ikke glemt, men blikket er for længst vendt mod fremtiden, og Cambodia er derfor et sikkert og dejligt land at besøge.

Kongeriget Cambodia er et demokratisk land, som er ca. 4 gange større end Danmark. Landet er et af Sydøstasiens mindste lande. Her bor ca. 17 mio. mennesker.

De fleste cambodianere tilhører khmerfolket og er theravada-buddhister.

Drikkepengekulturen er forskellig fra land til land, og Best Travel har ikke inkluderet drikkepenge i rejsens pris. Det skyldes, at modtagerne af drikkepenge forventer at få disse fra gæsterne, de møder.

I Cambodia er det kutyme at give drikkepenge. Det er forhold, som vi ikke er vant til i Danmark, men som her er en naturlig del af hverdagen. Det er normalt at give 5-10% i drikkepenge, når man er på restaurant og caféer. Samtidig er det en god idé at lægge lidt penge på værelset til stuepigen.

På udflugter er det kutyme pr. dag at give drikkepenge for ca. kr. 25 til fordeling mellem lokalguide og chauffør. Det er naturligvis helt frivilligt at give drikkepenge – men vi vil gerne understrege, at man som rejsende i Cambodia forventes at give drikkepenge.

Hygiejnen i Cambodia er ikke på niveau med Vesteuropa. Vi fraråder at drikke vand fra hanerne, da bakteriefloraen er anderledes end i Danmark. Mineralvand kan købes overalt, og der er inkl. 1 flaske vand pr. person i forbindelse med udflugter.

Hoteller og større restauranter har moderne toiletforhold. På lokalrestauranter i landområder og i mindre byer kan der være pedaltoiletter og mangel på toiletpapir, og standarden på offentlige toiletter er temmelig enkel. Medbring derfor toiletpapir og hånddesinfektionsgel.

220 volt. Stikkene kan både være flade og runde, så det anbefales at medbringe adapter, hvis du skal bruge elektriske apparater.

Da trafikken i Cambodia er ret kaotisk, tager vi forbehold for evt. forsinkelser i forbindelse med det planlagte dagsprogram. Livsstilen handler ikke om perfektionisme, så småændringer kan forekomme.

For at deltage i en rejse med Best Travel er det en betingelse, at man er 100% selvhjulpen og almindeligt godt gående. Man skal kunne klare sig på trapper og brosten, og selv kunne løfte sin kuffert. Brug af rollator og kørestol besværliggøres af høje kantsten, brosten og trapper. Det offentlige rum er meget sjældent indrettet efter handicappede. Er man dårligt gående eller kan man ikke følge med gruppen, kan rejselederen bede dig afstå fra en udflugt (pengene refunderes ikke). Byvandringer foregår oftest over flere timer, hvor der ikke er mulighed for pauser undervejs. Der er tit trapper, brosten, ujævnt underlag og niveauforskelle. Undertiden kan bussen ikke køre helt frem til hotellet.

1/1 Nytårsdag

7/1 Sejrsdag

8/3 International kvindedag

Cambodiansk/khmer nytår – ikke fast dato

1/5 Labor Day

14/5 Kong Norodom Sihamonis fødselsdag

22/5 Buddha-dag

26/5 Kongelig pløjeceremoni

18/6 Dronningemors fødselsdag

24/9 Grundlovsdag

1/10 Bonn Phchum Ben (Forfædrenes dag)

3/10 Højtideligholdelse af tidligere konges død

15/10 Kong Norodom Sihamonis kroningsdag

Bonn Om Touk – ikke fast dato

29/11 National uafhængighedsdag

Kreditkort accepteres på hoteller og i større forretninger, men ikke på markeder og i små butikker. Vi anbefaler derfor hjemmefra at medbringe en del USD (gerne mindre sedler) i kontanter til veksling i Cambodia ved ankomst i lufthavnen eller i banker, vekselkontorer eller på hotellerne. Valutaen i Cambodia hedder KHR – riel, og kan sjældent tilbageveksles til anden valuta. Bemærk, at man ikke alle steder kan bruge kreditkort som hævekort til kontanter i automater.

Maden i Cambodia ligner det thailandske køkken, men er ikke tilsat stærke krydderier. I stedet benyttes mange krydderurter. Ris indgår som en naturlig del i de fleste hovedmåltider. Fisk er en populær spise. Cambodiansk mad elskes af de fleste.

Alle skal medbringe pas med en gyldighed på mindst 6 måneder efter hjemkomst. Husk rejseforsikring, der er gyldigt udenfor Europa.

En rejse til Cambodia er ikke kun besøg til interessante seværdigheder, men også at opleve det spændende kulturliv og mødet med befolkningen. Her kommer nogle regler for god etikette, så du får så meget ud af rejsen som muligt:

Indbyggerne i Cambodia er generelt meget åbne, og modtager besøgende med et smil. De forventer, at man respekterer deres helligdomme med ærbødighed.

Tempelbesøg: Ved tempelbesøg i Cambodia er det vigtigt altid at holde sig inden for de afmærkede stier. Vi besøger Angkors tempelområde på den bedste årstid, hvor det ikke er ulideligt varmt eller hvor stierne er fedtede efter regntiden. BEST TRAVEL har udvalgt områdets største og mest interessante seværdigheder. Brug godt fodtøj med en tyk gummisål ved besøg i tempelområdet. Husk solhat, solcreme og vand. Fødderne må aldrig være vendt mod en Buddhafigur, da man betragter fødderne som urene. Bemærk, at nogle steder er fotografering forbudt. Rør ikke Buddhafigurerne – og heller aldrig en cambodianer på hovedet, da håret er helligt. Vis altid respekt også med din påklædning. Enkel og anstændig påklædning. Klæd dig ikke i nederdel, korte shorts/bukser over knæet, toppe og bluser med bare skuldre, da man i så fald kan risikere at blive nægtet adgang. På hotellernes pool-områder er det selvfølgelig acceptabelt med badetøj.

I Cambodia er det vigtigt ikke at tabe ansigt. Det er uværdigt, hvis man ikke kan kontrollere sine følelser. Så kommer man i en situation, hvor man bliver vred eller føler sig dårligt behandlet, må man henvende sig til rejselederen, som kan være behjælpelig. Er man utilfreds med noget, opnås intet ved at råbe op. Vær derfor tålmodig og høflig - venlighed kommer man langt med i Cambodia.

Kærtegn - som at holde i hånd eller kysse i det offentlige rum, er ikke velset. Til gengæld er det ikke ualmindeligt at se 2 personer af samme køn gå hånd i hånd.

Det er ikke velset at drikke vand direkte fra flasken på restauranter og caféer.

Den traditionelle måde at hilse på hinanden er ved at fører hænderne sammen foran brystet, og bøje hovedet ganske lidt.

Tidsforskellen varierer afhængig af, om vi har sommer- eller vintertid i Danmark.

Sommertid + 5 timer

Vintertid + 6 timer

Der kræves ingen vaccinationer til Cambodia. Dette kan dog ændre sig - som eksempelvis under Covid-19 pandemien. Se aktuel status på Udenrigsministeriets hjemmeside. Det er dog en god idé at være vaccineret mod hepatitis A og difteri stivkrampe. Vi anbefaler at tage kontakt til egen læge for nærmere information. Vær opmærksom på, at behandlingen normalt skal foretages ca. 8 uger før afrejse.

Vi besøger Cambodia på den bedste årstid, som normalt er januar og februar måned. Gennemsnitstemperaturen er behagelig, den ligger på ca. 21-33 grader.

Ved ankomst til lufthavnen i Siem Reap udstedes visum. Medbring 2 stk. nye pasfoto, pas med mindst 6 måneders gyldighed efter hjemkomst og 1 blank side i passet samt USD 30 i kontanter til betaling af visum. Vi tager forbehold for prisændring. Vær forberedt på lidt ventetid ved indrejse.

Bagage

Flyrejse: Det er tilladt at medbringe max 30 kg pr. person som in-checket bagage samt 1 stk. håndbagage på max 7 kg.

Kuffertpakning: Du bør medbringe en varm trøje eller vindjakke, godt fodtøj, solhat og badetøj.

Busstandard

Busstandarden i Cambodia er ikke på helt samme niveau som herhjemme, men vi har naturligvis bestilt de bedste busser med aircondition. Bemærk, at nogle busser kan have lidt mindre benplads - ligesom sæderne kan være lidt mindre, da busserne er indrettet til Østens folk.

Cambodias historie, geografi og religion

Cambodia var en del af Sydøstasiens mægtige Khmerrige i 6.-13. århundrede. Landet blev derefter et selvstændigt kongerige, der ofte var præget af konflikter. Cambodia udgjorde en del af Fransk Indokina i 1864-1954, og den franske kultur har præget landet. Cambodia opnåede selvstændighed i 1955.

Fra 1970-76 hed landet Khmer Republikken, og Kampuchea frem til 1991. Cambodia havde en mørk fortid under regimet ”De Røde Khmerer” med Pol Pots ledelse, som indledte et omfattende folkemord. Styret blev afsat med militær magt i 1979.

Den dystre tid er ikke glemt, men blikket er for længst vendt mod fremtiden, og Cambodia er derfor et sikkert og dejligt land at besøge.

Kongeriget Cambodia er et demokratisk land, som er ca. 4 gange større end Danmark. Landet er et af Sydøstasiens mindste lande. Her bor ca. 17 mio. mennesker.

De fleste cambodianere tilhører khmerfolket og er theravada-buddhister.

Drikkepenge

Drikkepengekulturen er forskellig fra land til land, og Best Travel har ikke inkluderet drikkepenge i rejsens pris. Det skyldes, at modtagerne af drikkepenge forventer at få disse fra gæsterne, de møder.

I Cambodia er det kutyme at give drikkepenge. Det er forhold, som vi ikke er vant til i Danmark, men som her er en naturlig del af hverdagen. Det er normalt at give 5-10% i drikkepenge, når man er på restaurant og caféer. Samtidig er det en god idé at lægge lidt penge på værelset til stuepigen.

På udflugter er det kutyme pr. dag at give drikkepenge for ca. kr. 25 til fordeling mellem lokalguide og chauffør. Det er naturligvis helt frivilligt at give drikkepenge – men vi vil gerne understrege, at man som rejsende i Cambodia forventes at give drikkepenge.

Drikkevand & hygiejneniveau

Hygiejnen i Cambodia er ikke på niveau med Vesteuropa. Vi fraråder at drikke vand fra hanerne, da bakteriefloraen er anderledes end i Danmark. Mineralvand kan købes overalt, og der er inkl. 1 flaske vand pr. person i forbindelse med udflugter.

Hoteller og større restauranter har moderne toiletforhold. På lokalrestauranter i landområder og i mindre byer kan der være pedaltoiletter og mangel på toiletpapir, og standarden på offentlige toiletter er temmelig enkel. Medbring derfor toiletpapir og hånddesinfektionsgel.

Elektricitet

220 volt. Stikkene kan både være flade og runde, så det anbefales at medbringe adapter, hvis du skal bruge elektriske apparater.

Forbehold

Da trafikken i Cambodia er ret kaotisk, tager vi forbehold for evt. forsinkelser i forbindelse med det planlagte dagsprogram. Livsstilen handler ikke om perfektionisme, så småændringer kan forekomme.

Forhold for bevægelseshæmmede

For at deltage i en rejse med Best Travel er det en betingelse, at man er 100% selvhjulpen og almindeligt godt gående. Man skal kunne klare sig på trapper og brosten, og selv kunne løfte sin kuffert. Brug af rollator og kørestol besværliggøres af høje kantsten, brosten og trapper. Det offentlige rum er meget sjældent indrettet efter handicappede. Er man dårligt gående eller kan man ikke følge med gruppen, kan rejselederen bede dig afstå fra en udflugt (pengene refunderes ikke). Byvandringer foregår oftest over flere timer, hvor der ikke er mulighed for pauser undervejs. Der er tit trapper, brosten, ujævnt underlag og niveauforskelle. Undertiden kan bussen ikke køre helt frem til hotellet.

Helligdage i Cambodia

1/1 Nytårsdag

7/1 Sejrsdag

8/3 International kvindedag

Cambodiansk/khmer nytår – ikke fast dato

1/5 Labor Day

14/5 Kong Norodom Sihamonis fødselsdag

22/5 Buddha-dag

26/5 Kongelig pløjeceremoni

18/6 Dronningemors fødselsdag

24/9 Grundlovsdag

1/10 Bonn Phchum Ben (Forfædrenes dag)

3/10 Højtideligholdelse af tidligere konges død

15/10 Kong Norodom Sihamonis kroningsdag

Bonn Om Touk – ikke fast dato

29/11 National uafhængighedsdag

Kreditkort og valuta

Kreditkort accepteres på hoteller og i større forretninger, men ikke på markeder og i små butikker. Vi anbefaler derfor hjemmefra at medbringe en del USD (gerne mindre sedler) i kontanter til veksling i Cambodia ved ankomst i lufthavnen eller i banker, vekselkontorer eller på hotellerne. Valutaen i Cambodia hedder KHR – riel, og kan sjældent tilbageveksles til anden valuta. Bemærk, at man ikke alle steder kan bruge kreditkort som hævekort til kontanter i automater.

Mad & drikkevarer

Maden i Cambodia ligner det thailandske køkken, men er ikke tilsat stærke krydderier. I stedet benyttes mange krydderurter. Ris indgår som en naturlig del i de fleste hovedmåltider. Fisk er en populær spise. Cambodiansk mad elskes af de fleste.

Pas og rejseforsikring

Alle skal medbringe pas med en gyldighed på mindst 6 måneder efter hjemkomst. Husk rejseforsikring, der er gyldigt udenfor Europa.

Skik og brug

En rejse til Cambodia er ikke kun besøg til interessante seværdigheder, men også at opleve det spændende kulturliv og mødet med befolkningen. Her kommer nogle regler for god etikette, så du får så meget ud af rejsen som muligt:

Indbyggerne i Cambodia er generelt meget åbne, og modtager besøgende med et smil. De forventer, at man respekterer deres helligdomme med ærbødighed.

Tempelbesøg: Ved tempelbesøg i Cambodia er det vigtigt altid at holde sig inden for de afmærkede stier. Vi besøger Angkors tempelområde på den bedste årstid, hvor det ikke er ulideligt varmt eller hvor stierne er fedtede efter regntiden. BEST TRAVEL har udvalgt områdets største og mest interessante seværdigheder. Brug godt fodtøj med en tyk gummisål ved besøg i tempelområdet. Husk solhat, solcreme og vand. Fødderne må aldrig være vendt mod en Buddhafigur, da man betragter fødderne som urene. Bemærk, at nogle steder er fotografering forbudt. Rør ikke Buddhafigurerne – og heller aldrig en cambodianer på hovedet, da håret er helligt. Vis altid respekt også med din påklædning. Enkel og anstændig påklædning. Klæd dig ikke i nederdel, korte shorts/bukser over knæet, toppe og bluser med bare skuldre, da man i så fald kan risikere at blive nægtet adgang. På hotellernes pool-områder er det selvfølgelig acceptabelt med badetøj.

I Cambodia er det vigtigt ikke at tabe ansigt. Det er uværdigt, hvis man ikke kan kontrollere sine følelser. Så kommer man i en situation, hvor man bliver vred eller føler sig dårligt behandlet, må man henvende sig til rejselederen, som kan være behjælpelig. Er man utilfreds med noget, opnås intet ved at råbe op. Vær derfor tålmodig og høflig - venlighed kommer man langt med i Cambodia.

Kærtegn - som at holde i hånd eller kysse i det offentlige rum, er ikke velset. Til gengæld er det ikke ualmindeligt at se 2 personer af samme køn gå hånd i hånd.

Det er ikke velset at drikke vand direkte fra flasken på restauranter og caféer.

Den traditionelle måde at hilse på hinanden er ved at fører hænderne sammen foran brystet, og bøje hovedet ganske lidt.

Tidsforskel

Tidsforskellen varierer afhængig af, om vi har sommer- eller vintertid i Danmark.

Sommertid + 5 timer

Vintertid + 6 timer

Vaccination

Der kræves ingen vaccinationer til Cambodia. Dette kan dog ændre sig - som eksempelvis under Covid-19 pandemien. Se aktuel status på Udenrigsministeriets hjemmeside. Det er dog en god idé at være vaccineret mod hepatitis A og difteri stivkrampe. Vi anbefaler at tage kontakt til egen læge for nærmere information. Vær opmærksom på, at behandlingen normalt skal foretages ca. 8 uger før afrejse.

Vejret

Vi besøger Cambodia på den bedste årstid, som normalt er januar og februar måned. Gennemsnitstemperaturen er behagelig, den ligger på ca. 21-33 grader.

Visum til Cambodia

Ved ankomst til lufthavnen i Siem Reap udstedes visum. Medbring 2 stk. nye pasfoto, pas med mindst 6 måneders gyldighed efter hjemkomst og 1 blank side i passet samt USD 30 i kontanter til betaling af visum. Vi tager forbehold for prisændring. Vær forberedt på lidt ventetid ved indrejse.

Har du brug for hjælp?

Kontakt Best Travel

Mangler du hjælp eller har du spørgsmål til vores rejser? Udfyld formularen og vi vil vende tilbage hurtigst muligt.

Vi bestræber os på at besvare alle henvendelser indenfor 2 hverdage.

Din henvendelse