Traner ved Hornborgasjön
Gudhem
Åsle Tå

Sverige

Tranedans i Vestsverige

Pris pr. person fra
kr. 4.195

I det gamle, smukke kulturlandskab mellem Vänern og Vättern finder du en af Europas vigtigste fuglesøer og vådområder, nemlig Hornborgasjön naturreservat. Uanset om du er ornitolog eller bare er vild med usædvanlige oplevelser i naturen, så garanterer vi, at du vil finde Hornborgasjön et besøg værd. For her byder hvert år titusindvis af traner op til dans!

I midten af marts vågner søen af sin vinterdvale og forvandles til et sprudlende mødested for tusindvis af traner. En hvirvelvind af fugle optræder med deres graciøse danse før de fortsætter deres færd til yngleområderne i det nordlige Sverige. Hver dag gør kæmpe flokke traner holdt her. Rekorden ligger på 27.300 dansende fugle på en dag. Det er svært at få armene ned når man først har oplevet et sådant skuespil.

BEST TRAVEL har på denne rejse sammensat et program, der henvender sig til alle natur- og kulturinteresserede. Foruden en rig natur, byder Vestsverige nemlig også på mange fine kulturelle oplevelser.

Geoparken Platåberget er udnævnt til UNESCOs første globale Geopark med beliggenhed i Sverige. Denne fine udnævnelse indebærer at der findes geologiske steder og landskab af international betydning, steder, som er unikke i verden.

Tændstikmuseet i Jönköping fortæller om et vigtigt stykke svensk industrihistorie, som skabte den store økonomiske fremgang i Jönköping i midten af 1800-tallet. Helt op til industrialiseringen fandtes der i Sverige mere end 120 tændstikfabrikker. Et spændende historisk sted!

Klosterruinen Gudhem besøges, der især er kendt som inspiration for Jan Guillous bøger, som man jo passende kan fordybe sig i inden afrejsen. Hans bøger går igen i filmatiseringen Arn Magnusson, hvor Gudhem dannede kulisse.

I Falbygdens hytteby bliver man hensat til en helt anden tid, når man går rundt i det velbevarede område med 300 år gamle træhytter. Det er et fuldstændig originalt sted, hvor hytterne står på deres oprindelige plads. Når man træder indenfor, kan man virkelig fornemme historiens vingesus.

Af lidt nyere dato er det usædvanlige Tjolöholm Slot, som danner afslutningen på rejsen. Svenskerne betegner det selv som det mærkeligste slot i Sverige. Her kan man beundre ualmindelig flot håndværkskunst fra slutningen af 1800-tallet. Det unikke slot ligger tilmed smukt med fabelagtig udsigt ud over den hallandske skærgård.   

Vi skal bo i det smukke traditionsrige 4-stjernede Hotel Scandic Billingen i den lille hyggelige by Skøvde. Hotellet ligger meget centralt i byen, der byder på gode indkøbsmuligheder.

Rejseplan

Rejseplan

  • Dag 1 - Jönköping – Hjo – Skövde
  • Dag 2 - Hornborgasjön – Gudhem - Åsle Tå – Geopark Platåberget
  • Dag 3 - Tjolöholm
Hent pdf-udgave af rejsen
Stepmap Map Tranedans I Vestsverige

Inkluderet i prisen

Transport i moderne langtursbus med alle faciliteter

2 overnatninger på 4-stjernet hotel

2 x morgenmadsbuffet

2 x middag på hotellet

3 x frokost

Udflugter og entréer ifølge program

  • Jönköping Tändstikmuseum
  • Træstaden Hjo
  • Fugletur til Hornborgasjön
  • Gudhem Klosterruin
  • Bygdmuseet Åsle Tå
  • Geopark
  • Tjolöholm Slot

Dansk rejseleder på hele rejsen

Ikke inkluderet i prisen

Øvrige måltider og drikkevarer

Drikkepenge

Afbestillings- og rejseforsikring Læs mere

Enkeltværelse kr. 650

Fast plads i bussen kr. 200-300

Dag 1

Jönköping – Hjo – Skövde

Efter endt opsamling kører vi med vores dejlige luksusbus, som er udstyret med både wifi og strømstik over Øresundsbroen til Sverige. Som altid er der gratis kaffe ombord på ud- og hjemrejsen. Med en passende pause undervejs når vi til Jönköping, hvor der spises frokost.

Efter frokost får vi en guidet rundvisning ved Jönköping Tændstikfabrik, som i dag er et museum. Vi hører den rystende historie om den sidste ejer og hans tragiske død, om produktionen, børnearbejdet og den store betydning fabrikken havde for Jönköpings beboere. Et spændende besøg, som sikkert vil efterlade minder til når man stryger den næste tændstik.

Bemærk, at selve museumsbygningen er lukket i foråret 2023 - så rundvisningen foregår udendørs i området.

Ad småveje delvist langs med smukke Vättern kører vi til træstaden Hjo, hvor vi holder kaffepause. Gå en tur i den lille smukke by, der bare oser af charme.

Der er ikke langt til vores Hotel i Skövde, hvor vi skal bo de næste to nætter. Der er inkluderet middage på hotellet.

Jönköping Jönköping
Dag 2

Hornborgasjön – Gudhem - Åsle Tå – Geopark Platåberget

Efter den gode morgenmadsbuffet venter en oplevelsesrig dag. Vi møder vores guide ved Hornborgasjön og krydser fingre, at tranerne allerede er i dansehumør. Søen regnes som en af Sveriges fuglerigeste og er specielt kendt for at tranerne netop vælger et bestemt sted ved dens breder for parringsdansen. Hvert år fra midten af marts til slutningen af april forvandles stedet til et livligt dansegulv for de parringsparate, sirlige fugle. Ud over traner kan man også se en masse andre fugle, så husk kikkerten.

Vi fortsætter til Gudhem, hvor vi besøger klosterområdet, hvis historie går mere end 1000 år tilbage. Vi hører også om de nyere udgravninger, hvor man fandt Dronning Katarinas grav fra 1200-tallet. Der hersker en helt særlig stemning her, og man kan nærmest fornemme nonnerne gå omkring. Ikke så underligt at stedet har givet inspiration til Jan Gillous bøger og at det blev brugt som kulisse til filmen om Arn Magnusson.

Frokosten indtages i Åsle Tå, et historisk sted ved foden af Ålleberg, hvor man finder Sveriges største samling af ”backstugor”, som er hytter. På en guidet tur udforsker vi det særprægede, tusindårige landbrugsområde og plateaulandskab med de små huse, som siden 1700- og 1800-tallet har ligget samme sted. Træd indenfor og oplev det autentiske interiør og hør om en svunden fattig tid i Sverige.

Vi fortsætter til Ålleberg, som er det højeste plateaubjerg i Sveriges UNESCO Geopark. Her bydes der på flot udsigt over landskabet, og måske ser vi svæveflyvere glide stille gennem luften. På en lille 2 km. lang spadseretur får vi et godt indtryk af landskabet og den meget specielle flora i området. Hvis der er stemning for det, kan man besøge svæveflyvermuseet (ikke inkluderet).

Vi er tilbage i Skövde til aftensmaden.

Dag 3

Tjolöholm

Vi forlader Skövde og kører mod syd ud i den svenske skærgård. En sidste oplevelse venter når vi besøger Tjolöholm Slot, som er enestående af sin art i Sverige. Det var et engelsk ægtepar, der satte en svensk arkitekt til at tegne slottet i den engelske Arts- & Crafts stil. Arkitekten havde aldrig selv besøgt England, men formåede at skabe et helt unikt sted med kunst og håndværk i højsæde.

Som afslutning på en indholdsrig rejse, spiser vi frokost i Storstugan, der hører til slottet. Efter frokosten spadserer vi de 700 m til slottet og ser nærmere på salene under kyndig rundvisning, inden vi vender næsen hjemad mod Danmark.

Tjolöholm Slot Tjolöholm Slot

Busopsamling 

SJÆLLAND AFREJSE HJEMKOMST
Slagelse Banegård 06.00 22.25
Ringsted Banegård 06.30 21.55
Ølby Station 07.00 21.25
Roskilde Station syd (hjørnet af Ny Østergade/Køgevej) 07.40 20.35
København - Flintholm Station 08.15 20.00

 

Har du brug for hjælp?

Kontakt Best Travel

Mangler du hjælp eller har du spørgsmål til vores rejser? Udfyld formularen og vi vil vende tilbage hurtigst muligt.

Vi bestræber os på at besvare alle henvendelser indenfor 2 hverdage.

Din henvendelse