Inkluderet i prisen
Fly til Lissabon t/r inkl. bagage
Lufthavnstransfer t/r
Bustransport i Portugal
3 nætter i Curia på charmerende 3-stjernet hotel
3 nætter i Porto på 4-stjernet hotel
1 nat i Fátima på 4-stjernet hotel (gældende for 17/9; 1 nat i Nazare på 4-stjernet hotel)
7 x morgenmad
2 x frokost (eller 3 x frokost)
7 x aftensmad (eller 6 x aftensmad)
1 x 3-retters middag inkl. drikkevarer (gælder kun 11/6)
Udflugter iflg. program:
Erfaren dansk rejseleder
Øvrige måltider og drikkevarer
Turistskat i Porto i alt EUR 6 pr. person
Drikkepenge
Afbestillings- og rejseforsikring
Dobbeltværelse som eneværelse kr. 1.500
Fast plads i bussen kr. 200-300
Ekstraudflugt: Douroflodens portvinsrute m/båd & tog inkl. frokost kr. 855
Velkommen til charmerende Curia
Fly fra Danmark til Lissabon. Efter ankomst sættes kursen mod nord til den smukke kurby Curia, der er ukendt for de fleste turister. Siden romertiden har byens vandkvalitet været berømt for sine helbredende egenskaber. I dag kommer besøgende stadig på grund af kurvandet, men også for at få et pusterum fra den travle hverdag. Curias gigantiske træer, grønne parker, haver, blomster og rene luft giver en særlig følelse af frihed, hvor de eneste grænser kun er træernes grønne farver og den blå himmel.
Langs hotellets fornemme allé med gamle træer på begge sider af vejen og med den idylliske nærliggende sø, ankommer vi til vores charmerende hotel, hvor vi skal bo i 3 nætter. Vi byder velkommen med middag på hotellet.
OBS: På afgange med sen ankomst til hotellet ændres middagen til let frokost på rejsens 2. dag.
Portugisiske fristelser i særklasse
Under den lange periode med corona-nedlukning i det meste af verden, satte man i Portugal fokus på de fjerntliggende og isolerede landsbyer – steder, som i årevis har været oversete og ukendte, selv for de fleste portugisere. En ny og bæredygtig verden er ved at vågne op i de skjulte bjerge. Små veje fører til denne autentiske del af Portugal, som de færreste vidste eksisterede. Glæd dig til en helt særlig dag fyldt med indholdsrige oplevelser - og alt godt for sanserne.
Vi kører ind i det naturskønne bjergområde ved foden af Serra da Estrela (Stjernebjergene) med tætte skovklædte dale, floder og vandløb. Tæt på landsbyen Gramaços finder vi den lille idylliske gård ”Casa das Laranjeriras”, hvor vi besøger Patricia og Carlos. Gennem generationer har familien her fremstillet små mængder af honning, vin, olivenolie og den berømte Serra da Estrela ost, som er elsket af de fleste! Osten er så blød, at den næsten er flydende. Gårdens lille osteri ”Dos Lobos” fremstiller ca. 20 oste om dagen på gammeldags maner. Fåremælksostene sælges til de omkringliggende nabolandsbyer. Vi vises rundt på gården, og ser osteriets enkle produktion – ligesom vi naturligvis smager den lækre ost. Besøget er som en rejse tilbage i tiden.
Turen fortsætter til den aromatiske Buçaco-skov, hvor der vokser 700 arter af endemiske og eksotiske træer, der har været beskyttet i århundreder. Engang var skoven hjemsted for karmelitermunke, som byggede et kloster og en 5 km lang mur omkring skoven, for at holde verden ude. De plantede himalayafyr, abetræer, japanske kamfertræer og de enorme libanesiske cedertræer. Flere af træerne blev leveret i opdagelsestiden af portugisiske søfolk. I 1622 forbød paven kvinder adgang til skoven, og han truede med at bandlyse alle, der skadede træerne. Skovens fred blev dog forstyrret i 1810, da britiske og portugisiske hære kæmpede mod Napoleons fremmarch ind i Portugal.
Senere blev klostret revet ned, og ombygget til et ekstravagant palads - tiltænkt som tilflugtssted for den portugisiske kongefamilie, men endte med at blive et luksushotel. Mange af træerne har været omtalt i litteraturen – bl.a. har Thomas Pakenham skrevet om fyrretræerne i sin bog ”Remarkable Trees of the World”. Skoven beskrives som ”Arketypen af et romantisk landskab fra det 18. århundrede med en bemærkelsesværdig botanisk og naturskøn arv - et sted med en sjælden og enestående skønhed”.
Vi nyder det fortryllende paradis, og spadserer ad en af skovens mange afmærkede stier. Indsnus den fredfyldte og næsten magiske stemning, der hersker midt i Buçaco-skovens intense grønne farver.
Efter en dejlig middag på hotellet venter endnu en særlig oplevelse. Udenfor i hotellets romantiske omgivelser skal vi lytte til Coimbras autentiske fadosang og –musik. De melankolske sange handler om ”saudade” – længslen efter det evigt tabte, ulykkelig kærlighed, smerte og fortvivlelse. Fadomusikken opstod i Lissabon, men mange foretrækker fadoens andet hjem, Coimbra, hvor det er mandlige universitetsstuderende, der optræder - oftest iført deres sorte kapper.
Den glemte landsby Aigra Nova & afslapning i Curia
Midt i et fredfyldt og smukt landskab finder vi den glemte landsby Aigra Nova med lave skiferbygninger og små gader. Landsbyen har i flere år været forladt, kun en gammel dame valgte at blive boende. I dag er befolkningen langsomt begyndt at vende tilbage fra storbyerne til det stille liv i naturen. Aktive naturmennesker forsøger ihærdigt at genskabe livet i de 4 landsbyer på Lousã-bjerget.
Vi besøger det lille ecomuseum, der på enkel vis fortæller om landsbyens tidligere barske vilkår i bjergene. Landsbyerne forvandles langsomt til landbrug med mere moderne redskaber, markedsdage er genindført og mange spændende aktiviteter arrangeres. Det smukke projekt har haft stor medieomtale i Portugal.
Som bekendt betyder den globale opvarmning, at klimaet i hele Sydeuropa bliver mere og mere tørt, og dermed skaber risiko for skovbrande. I årets varmeste måneder plages Portugal hvert år af voldsomme naturbrande. I Aigra Nova har vi mulighed for med blot få EUR - at være med til at plante nye træer. Vi hygger os med frokost i et af landsbyens gamle huse. Man bliver imponeret over det kæmpestore arbejde, der udføres her, for at bevare og beskytte naturen.
Tilbage i Curia skal vi opleve det berømte termiske vand i Hotel Buvettes gamle kurafdeling, der er bygget i Art Deco-stil. Det rene vand har et højt indhold af mineraler. Sidst på eftermiddagen tager vi med rejselederen på en afslappende og lille idyllisk gåtur rundt om søen, inden middagen på hotellet serveres. Curia ligger i vinområdet Bairrada, og har du lyst til vin, kan vi anbefale ”Luis Pato” til maden. Pato betyder and på portugisisk, og på flaskernes label er der altid afbildet en and.
Begejstrende overraskelser i særklasse
José Berardo er en berømt portugisisk kunstsamler og én af landets rigeste mænd. Gennem mange år har han samlet eventyrlige kunstværker fra det meste af verden, der dækker millioner af års kunsthistorie indenfor arkæologi, etnografi, mineralogi, palæontologi, keramiske fliser, dåser og indisk kultur.
I landsbyen Sangalhos besøger vi et af verdens smukkeste kunstmuseer, som er indrettet i en vingårds 1,5 km lange netværk af tunneler. Turen gennem Alianças Underjordiske Museum er en enestående oplevelse, som ikke kan beskrives med ord. Den ekstraordinære samling er på smukkeste vis udstillet mellem vinflasker og egetræsfade. Omfanget af vinproduktionen er også imponerende, de største egetræsfade kan rumme op til 17.000 liter. Berardo ønsker ikke at reklamere med museet, oplevelsen skal gå fra mund til mund. Efter den fantastiske rundtur i en perfekt harmoni af kunst, vin og passion - byder vi på et glas mousserende vin.
Nu venter et spændende besøg i én af landets smukkeste byer, Aveiro – der også kaldes for Portugals Venedig. Den velstående by har et netværk af maleriske kanaler og broer, og her kan man sejle i de farverige moliceiros-både, der til forveksling ligner Venedigs gondoler. De traditionelle både blev tidligere brugt til tanghøst, men benyttes nu til kanalrundfarter. Den romantiske by siges - at være den lykkeligste by i Portugal. Vi tager på en 45 minutters sejltur, hvor vi passerer mange af byens smukke huse, der er bygget i Art Nouveau stil – og vi hører om Aveiros tidligere saltproduktion, som engang har spillet en stor rolle, men nu er der kun få saltdamme tilbage. Efter sejlturen er der tid på egen hånd til at udforske byen, og vi nyder en let frokost på en hyggelig lokal restaurant. Du må ikke gå glip af byens berømte kage ”Ovos moles de Aveiro”, der er lavet af æg og sukker - formet som skaller.
Sidst på eftermiddagen ankommer vi til Porto - portvinens hjemby, der ligger fortryllende ved Douroflodens udmunding. Glæd dig til at bo centralt i 3 nætter på det dejlige hotel, der ligger på Vila Nova de Gaia siden – sammen med portvinshusene. Fra hotellets restaurant på 10. etage er der panoramaudsigt over byen. Om aftenen nyder vi middagen på hotellet.
Portvinsbyen Porto & portvinssmagning
Efter morgenmad kører vil med bus til hjertet af det historiske centrum, hvor vi med Portos elektriske tuktuk den næste time, skal ud på en anderledes byrundtur. Vi passerer nogle af byens største seværdigheder, og kommer gennem meget smalle gyder, op og ned ad stejle gader – til steder, man normalt ikke ville besøge - eller slet ikke kender til. Ind imellem føles det næsten som om, man kommer helt ind i befolkningens dagligstue! Det er en sjov oplevelse, og samtidig er turen miljøvenlig, komfortabel og ikke-støjende. Køretøjerne, med plads til 4 personer i hver bil, er opkaldt efter tuktuk’erne i Thailand, men tilpasset europæisk sikkerheds- og komfortkrav. Vi forføres af byens eventyrlige charme i de små gyder.
Porto er Portugals næststørste by. Broer, bygninger og lanterner har vogtet over Douro-floden i flere århundreder, og byens borgere har i den grad forstået at drive handel med portvin. Porto er landets nordlige hovedstad, hvor traditioner på flere måder adskiller sig fra livet i Lissabon. Med god grund er man stolte af sin by. Kirker, restauranter, museer og caféer ligger spredt rundt i byen, hvor man kan slappe af efter en tur i de stejle gader. Man fascineres igen og igen af husfacaderne, der mange steder er dekoreret med blåhvide fliser, der oprindeligt skulle beskytte husene mod fugt fra havet. Porto har i de senere år gennemgået større renoveringer, der har givet byen et nyt liv.
Efter tuktuk-turen er det tid til på egen hånd at opleve Porto til fods. Vi anbefaler et kik ind på banegården, hvor man kan se den fantastiske håndmalede flisekunst. Gå forbi børsen og den smukke San Francisco kirke, og fortsæt ned ad de smalle, stejle gyder til Ribeira, hvor de mange kulørte huse ligger som et amfiteater langs Douroflodens bredder. Tag måske et stille øjeblik, og nyd et glas portvin på én af de hyggelige restauranter. Indsnus stemningen og iagttag mågerne, der svæver udover floden.
Gå ikke glip af et besøg på den gamle ”Majestic Café” i gågaden. Caféens interiør er udsmykket med udskæringer af træ, spejle og lysekroner i Belle-Époque stil, og udnævnt som en af verdens 10 smukkeste caféer.
Om eftermiddagen tager vi tilbage over floden til portvinens hjem i Vila Nova de Gaia, hvor vi skal besøge Portugals ældste vinfirma, Real Companhia Velha, der blev grundlagt i 1756 af den portugisiske konge D. José I. Firmaet har en glorværdig fortid med en fabelagtig historie. Vi hører om hele processen fra vindrue til portvin, og om produktionen, som er en harmoni af gamle traditioner og ny teknologi. Vi oplever den historiske vinkælder, og tager på en rejse gennem tid med aromaer, farver og dufte. Portvinene sover tornerosesøvn i mange år i de velduftende træfade – indtil vinen har nået sit modningspunkt. (Medbring en varm trøje, det er køligt i vinkælderen). Vi slutter dagen med middag på hotellet.
Fridag i Porto eller ekstraudflugt langs Dourofloden
Oplev Porto på egen hånd eller tag med på denne smukke heldagstur langs Dourofloden. Om aftenen hygger vi os med middag på hotellet.
Ekstraudflugt: Douroflodens portvinsrute m/frokost på vingård
Den gyldne Douroflod slynger sig gennem dybe slugter omgivet af terrasserede bjergskråninger med næsten endeløse vinmarker. Portugiserne har altid vidst det! Douroregionen hører til blandt de smukkeste steder på jorden. Dourofloden er som en lille dråbe af himlen! Om morgenen kører vi med bus langs Dourofloden til den lille hyggelige by Pinhão, der næsten ligger skjult inde i Dourodalen. Byen er smukt omkranset af terrasser med vinstokke. Her besøger vi byens fine lille banegård, der er kendt for sine smukke azulejos – håndmalede fliser, der viser druehøsten.
Glæd dig til den lille, men storslået sejltur langs Dourofloden fra Pinhão til Romaneira t/r, hvor scenen domineres af vingårde med de omkringliggende vinmarker. Selv om turen kun er på 50 min., så regnes den for den flotteste af alle sejlture på Dourofloden. Derefter venter et spændende besøg på vingården ”Quinta da Pacheca”, hvor vi nyder en lækker frokost med tilhørende vine. Snyd ikke dig selv for at opleve denne UNESCO-listede pragt langs Dourofloden!
Vi tager forbehold for, at udflugten kan aflyses, hvis der ikke opnås tilstrækkeligt antal tilmeldinger.
Viseu, mini-pilgrimsvandring og pilgrimsbyen Fátima
I dag forlader vi Porto, og kører længere mod syd til den meget charmerende by Viseu, hvor der er mulighed for på egen hånd at gå rundt i den gamle bydel, der ligger på en bakketop med maleriske pladser og brostensbelagte gyder. Byens inspirerende atmosfære tiltrækker kunstnere fra hele landet, og Viseu er flere gange kåret som det bedste sted at bo i Portugal.
Vi sætter kursen mod Fátima, der hører til et af verdens mest populære pilgrimsmål. For blot 100 år siden var Fátima en ukendt by, men rummer i dag én af verdens største helligdomme. Hvert år fra maj til oktober kommer tusindvis på pilgrimsfærd den 12. og 13., hvor de mindes Jomfru Marias åbenbaringer.
Uanset om man er troende eller ej, berøres man af stemningen, der hersker i den hyggelige lille by. Den katolske kirke har stor betydning i Portugal, og alle kender fortællingen om åbenbaringerne i Fátima.
Vi besøger det lille etnologiske museum i landsbyen Aljustrel, hvor de 3 hyrdebørn voksede op. Museet ligger i samme gade som børnenes hjem, og husene står stort set uændret som dengang miraklerne fandt sted i 1917. Det er et must at komme her, for at forstå hele Fátimas pilgrimsfærd. Herfra tager vi på 2 km mini-pilgrimsvandring i et let terræn det sidste stykke ad den berømte pilgrimsvej ind til Fátima, hvor vi kommer gennem gaden Rua de Santó António til selve Esplanaden, der er dobbelt så stor som Peterspladsen i Rom. Her finder vi basilikaen med det høje tårn og Jomfru Maria statuen.
På de hellige datoer er der optog med tændte honningduftende vokslys, stille korsang og knævandring hen over pladsen. Selv om vi ikke kommer på disse datoer - er der året rundt pilgrimme med lys på pladsen, hvor også verdens 4. største kirke, Santíssima Trinadade med plads til 8.500 mennesker, kan besøges. Vi bor en enkelt nat i byen, og hygger os om aftenen med middag på hotellet.
Fortællingen om åbenbaringerne i Fátima
Den 13. maj 1917 vogtede de 3 hyrdebørn Lúcia, Francisco og Jacinta får. Pludselig viste Jomfru Maria sig for dem som en hvidklædt kvinde i et himmelsk lys med en rosenkrans i hænderne. Hændelsen gentog sig den 13. i de følgende 5 måneder. Hun var sendt fra Gud og kaldte børnene til bøn, for at få fred i verden. Hun havde 3 hemmeligheder, som hun bad børnene viderebringe. Sidste gang børnene så Jomfru Maria var der ifølge fortællingen over 70.000 mennesker tilstede. Kun hyrdebørnene kunne se hende, andre oplevede solen danse ganske særligt på himlen.
Den 1. hemmelighed handlede om syndernes sjæle, den 2. om helvede - en profeti om 2. verdenskrigs start, og den 3. blev gemt i Vatikanet helt frem til år 2000, hvor hemmeligheden blev offentliggjort. Den handlede om et mord på en pave. Et attentatforsøg fandt sted mod pave Johannes Paul II på Peterspladsen i Rom i 1981. Paven overlevede skuddramaet, og kuglen der blev taget ud af ham, er fastgjort til Jomfru Maria figurens krone, som hvert år bæres ud på pladsen om natten mellem den 12. og 13. fra maj til oktober. I starten var den katolske kirke skeptisk over for hændelserne, men anerkendte åbenbaringerne i 1930. 2 af hyrdebørnene døde, mens de var små, men Lúcia levede som nonne til hun blev 98 år i 2005. Alle 3 ligger begravet i Fátimas basilika.
Troneroselandsbyen Óbidos og hjemrejse
Vi slutter rejsen med et fortryllende besøg gennem Óbidos’ eventyrlige centrum, der tælles blandt de mest maleriske og bedst velbevarede i Portugal. Det oser af idyl i labyrinten af brostensbelagte gader med hvidkalkede huse, dekoreret med streger i gule og blå farver. De fornemme huse er udsmykket med fliser og blomster, og ligger gemt i en charmerende verden bag den høje ringmur.
Vi nyder livet i middelalderbyens romantiske gader. Selve hovedgaden Rua Direita er ofte temmelig velbesøgt, men så snart vi bevæger os lidt væk, mærker vi eventyrbyens magiske stemning. Der er tid på egen hånd til en gåtur på bymuren - og husk at smage den lokale kirsebærlikør med chokolade, inden vi fortsætter til Lissabon, for at flyve tilbage til Danmark.
På afgange med tidlig flyafgang fra Lissabon udgår besøget i Óbidos
BEMÆRK: Rejsen er ikke egnet for gangbesværede.
Inkluderet i prisen
Fly Aalborg til Lissabon t/r inkl. bagage
Lufthavnstransfer t/r
Bustransport i Portugal
1 nat i Fátima på 4-stjernet hotel
3 nætter i Vila Nova de Gaia i Porto på 4-stjernet hotel
3 nætter i Curia på charmerende 3-stjernet hotel
7 x morgenmad
3 x frokost
7 x aftensmad
Udflugter iflg. program:
Erfaren dansk rejseleder
Øvrige måltider og drikkevarer
Turistskat i Porto i alt EUR 6 pr. person
Drikkepenge
Afbestillings- og rejseforsikring
Dobbeltværelse som eneværelse kr. 1.500
Fast plads i bussen kr. 200-300
Ekstraudflugt: Douroflodens portvinsrute m/båd & tog inkl. frokost kr. 855
Velkommen til Óbidos
Vi flyver direkte fra Aalborg til Lissabon, og herefter sætter vi i egen bus kursen mod nord.
Vi starter vores rejse med et fortryllende besøg i Óbidos’ eventyrlige centrum, der tælles blandt de mest maleriske og bedst velbevarede i Portugal. Det oser af idyl i labyrinten af brostensbelagte gader med hvidkalkede huse, dekoreret med streger i gule og blå farver. De fornemme huse er udsmykket med fliser og blomster, og ligger gemt i en charmerende verden bag den høje ringmur.
Vi nyder livet i middelalderbyens romantiske gader. Selve hovedgaden Rua Direita er ofte temmelig velbesøgt, men så snart vi bevæger os lidt væk, mærker vi eventyrbyens magiske stemning. Der er tid på egen hånd til en gåtur på bymuren - og husk at smage den lokale kirsebærlikør med chokolade, inden vi fortsætter til Fatima.
Pilgrimsbyen Fátima, Alianca og Aveiro
For blot 100 år siden var Fátima en ukendt by, men rummer i dag én af verdens største helligdomme. Hvert år fra maj til oktober kommer tusindvis på pilgrimsfærd den 12. og 13., hvor de mindes Jomfru Marias åbenbaringer.
Uanset om man er troende eller ej, berøres man af stemningen, der hersker i den hyggelige lille by. Den katolske kirke har stor betydning i Portugal, og alle kender fortællingen om åbenbaringerne i Fátima.
Vi besøger det lille etnologiske museum i landsbyen Aljustrel, hvor de 3 hyrdebørn voksede op. Museet ligger i samme gade som børnenes hjem, og husene står stort set uændret som dengang miraklerne fandt sted i 1917. Det er et must at komme her, for at forstå hele Fátimas pilgrimsfærd. Herfra tager vi på 2 km mini-pilgrimsvandring i et let terræn det sidste stykke ad den berømte pilgrimsvej ind til Fátima, hvor vi kommer gennem gaden Rua de Santó António til selve Esplanaden, der er dobbelt så stor som Peterspladsen i Rom. Her finder vi basilikaen med det høje tårn og Jomfru Maria statuen.
På de hellige datoer er der optog med tændte honningduftende vokslys, stille korsang og knævandring hen over pladsen. Selv om vi ikke kommer på disse datoer - er der året rundt pilgrimme med lys på pladsen, hvor også verdens 4. største kirke, Santíssima Trinadade med plads til 8.500 mennesker, kan besøges. Vi bor en enkelt nat i byen, og hygger os om aftenen med middag på hotellet.
José Berardo er en berømt portugisisk kunstsamler og én af landets rigeste mænd. Gennem mange år har han samlet eventyrlige kunstværker fra det meste af verden, der dækker millioner af års kunsthistorie indenfor arkæologi, etnografi, mineralogi, palæontologi, keramiske fliser, dåser og indisk kultur.
I landsbyen Sangalhos besøger vi et af verdens smukkeste kunstmuseer, som er indrettet i en vingårds 1,5 km lange netværk af tunneler. Turen gennem Alianças Underjordiske Museum er en enestående oplevelse, som ikke kan beskrives med ord. Den ekstraordinære samling er på smukkeste vis udstillet mellem vinflasker og egetræsfade. Omfanget af vinproduktionen er også imponerende, de største egetræsfade kan rumme op til 17.000 liter. Berardo ønsker ikke at reklamere med museet, oplevelsen skal gå fra mund til mund. Efter den fantastiske rundtur i en perfekt harmoni af kunst, vin og passion - byder vi på et glas mousserende vin.
Nu venter et spændende besøg i én af landets smukkeste byer, Aveiro – der også kaldes for Portugals Venedig. Den velstående by har et netværk af maleriske kanaler og broer, og her kan man sejle i de farverige moliceiros-både, der til forveksling ligner Venedigs gondoler. De traditionelle både blev tidligere brugt til tanghøst, men benyttes nu til kanalrundfarter. Den romantiske by siges - at være den lykkeligste by i Portugal. Vi tager på en 45 minutters sejltur, hvor vi passerer mange af byens smukke huse, der er bygget i Art Nouveau stil – og vi hører om Aveiros tidligere saltproduktion, som engang har spillet en stor rolle, men nu er der kun få saltdamme tilbage. Efter sejlturen er der tid på egen hånd til at udforske byen, og vi nyder en let frokost på en hyggelig lokal restaurant. Du må ikke gå glip af byens berømte kage ”Ovos moles de Aveiro”, der er lavet af æg og sukker - formet som skaller.
Vi drager efter dagens oplevelser mod portvinsbyen Porto, der ligger fortryllende ved Douroflodens udmunding. Glæd dig til at bo centralt i 3 nætter på det dejlige hotel, der ligger på Vila Nova de Gaia siden – sammen med portvinshusene. Fra hotellets restaurant på 10. etage er der panoramaudsigt over byen. Om aftenen nyder vi middagen på hotellet.
Portvinsbyen Porto & portvinssmagning
Efter morgenmad kører vil med bus til hjertet af det historiske centrum, hvor vi med Portos elektriske tuktuk den næste time, skal ud på en anderledes byrundtur. Vi passerer nogle af byens største seværdigheder, og kommer gennem meget smalle gyder, op og ned ad stejle gader – til steder, man normalt ikke ville besøge - eller slet ikke kender til. Ind imellem føles det næsten som om, man kommer helt ind i befolkningens dagligstue! Det er en sjov oplevelse, og samtidig er turen miljøvenlig, komfortabel og ikke-støjende. Køretøjerne, med plads til 4 personer i hver bil, er opkaldt efter tuktuk’erne i Thailand, men tilpasset europæisk sikkerheds- og komfortkrav. Vi forføres af byens eventyrlige charme i de små gyder.
Porto er Portugals næststørste by. Broer, bygninger og lanterner har vogtet over Douro-floden i flere århundreder, og byens borgere har i den grad forstået at drive handel med portvin. Porto er landets nordlige hovedstad, hvor traditioner på flere måder adskiller sig fra livet i Lissabon. Med god grund er man stolte af sin by. Kirker, restauranter, museer og caféer ligger spredt rundt i byen, hvor man kan slappe af efter en tur i de stejle gader. Man fascineres igen og igen af husfacaderne, der mange steder er dekoreret med blåhvide fliser, der oprindeligt skulle beskytte husene mod fugt fra havet. Porto har i de senere år gennemgået større renoveringer, der har givet byen et nyt liv.
Efter tuktuk-turen er det tid til på egen hånd at opleve Porto til fods. Vi anbefaler et kik ind på banegården, hvor man kan se den fantastiske håndmalede flisekunst. Gå forbi børsen og den smukke San Francisco kirke, og fortsæt ned ad de smalle, stejle gyder til Ribeira, hvor de mange kulørte huse ligger som et amfiteater langs Douroflodens bredder. Tag måske et stille øjeblik, og nyd et glas portvin på én af de hyggelige restauranter. Indsnus stemningen og iagttag mågerne, der svæver udover floden.
Gå ikke glip af et besøg på den gamle ”Majestic Café” i gågaden. Caféens interiør er udsmykket med udskæringer af træ, spejle og lysekroner i Belle-Époque stil, og udnævnt som en af verdens 10 smukkeste caféer.
Om eftermiddagen tager vi tilbage over floden til portvinens hjem i Vila Nova de Gaia, hvor vi skal besøge Portugals ældste vinfirma, Real Companhia Velha, der blev grundlagt i 1756 af den portugisiske konge D. José I. Firmaet har en glorværdig fortid med en fabelagtig historie. Vi hører om hele processen fra vindrue til portvin, og om produktionen, som er en harmoni af gamle traditioner og ny teknologi. Vi oplever den historiske vinkælder, og tager på en rejse gennem tid med aromaer, farver og dufte. Portvinene sover tornerosesøvn i mange år i de velduftende træfade – indtil vinen har nået sit modningspunkt. (Medbring en varm trøje, det er køligt i vinkælderen). Vi slutter dagen med middag på hotellet.
Fridag i Porto eller ekstraudflugt langs Dourofloden
Dagen i dag er på egen hånd. Der vil også være mulighed for at tage med på denne smukke heldagstur langs Dourofloden. Om aftenen hygger vi os med middag på hotellet.
Ekstraudflugt: Douroflodens portvinsrute m/frokost på vingård
Den gyldne Douroflod slynger sig gennem dybe slugter omgivet af terrasserede bjergskråninger med næsten endeløse vinmarker. Portugiserne har altid vidst det! Douroregionen hører til blandt de smukkeste steder på jorden. Dourofloden er som en lille dråbe af himlen! Om morgenen kører vi med bus langs Dourofloden til den lille hyggelige by Pinhão, der næsten ligger skjult inde i Dourodalen. Byen er smukt omkranset af terrasser med vinstokke. Her besøger vi byens fine lille banegård, der er kendt for sine smukke azulejos – håndmalede fliser, der viser druehøsten.
Glæd dig til den lille, men storslået sejltur langs Dourofloden fra Pinhão til Romaneira t/r, hvor scenen domineres af vingårde med de omkringliggende vinmarker. Selv om turen kun er på 50 min., så regnes den for den flotteste af alle sejlture på Dourofloden. Derefter venter et spændende besøg på vingården ”Quinta da Pacheca”, hvor vi nyder en lækker frokost med tilhørende vine. Snyd ikke dig selv for at opleve denne UNESCO-listede pragt langs Dourofloden!
Vi tager forbehold for, at udflugten kan aflyses, hvis der ikke opnås tilstrækkeligt antal tilmeldinger.
Viseu
Vi tager i dag en tur mod syd til den meget charmerende by Viseu, hvor der er mulighed for på egen hånd at gå rundt i den gamle bydel, der ligger på en bakketop med maleriske pladser og brostensbelagte gyder. Byens inspirerende atmosfære tiltrækker kunstnere fra hele landet, og Viseu er flere gange kåret som det bedste sted at bo i Portugal.
Vi kører nu mod Curia, hvor vi ankommer vi til vores charmerende hotel, hvor vi skal bo i 3 nætter. Vi byder velkommen med middag på hotellet.
Portugisiske fristelser i særklasse
Under den lange periode med corona-nedlukning i det meste af verden, satte man i Portugal fokus på de fjerntliggende og isolerede landsbyer – steder, som i årevis har været oversete og ukendte, selv for de fleste portugisere. En ny og bæredygtig verden er ved at vågne op i de skjulte bjerge. Små veje fører til denne autentiske del af Portugal, som de færreste vidste eksisterede. Glæd dig til en helt særlig dag fyldt med indholdsrige oplevelser - og alt godt for sanserne.
Vi kører ind i det naturskønne bjergområde ved foden af Serra da Estrela (Stjernebjergene) med tætte skovklædte dale, floder og vandløb. Tæt på landsbyen Gramaços finder vi den lille idylliske gård ”Casa das Laranjeriras”, hvor vi besøger Patricia og Carlos. Gennem generationer har familien her fremstillet små mængder af honning, vin, olivenolie og den berømte Serra da Estrela ost, som er elsket af de fleste! Osten er så blød, at den næsten er flydende. Gårdens lille osteri ”Dos Lobos” fremstiller ca. 20 oste om dagen på gammeldags maner. Fåremælksostene sælges til de omkringliggende nabolandsbyer. Vi vises rundt på gården, og ser osteriets enkle produktion – ligesom vi naturligvis smager den lækre ost. Besøget er som en rejse tilbage i tiden.
Turen fortsætter til den aromatiske Buçaco-skov, hvor der vokser 700 arter af endemiske og eksotiske træer, der har været beskyttet i århundreder. Engang var skoven hjemsted for karmelitermunke, som byggede et kloster og en 5 km lang mur omkring skoven, for at holde verden ude. De plantede himalayafyr, abetræer, japanske kamfertræer og de enorme libanesiske cedertræer. Flere af træerne blev leveret i opdagelsestiden af portugisiske søfolk. I 1622 forbød paven kvinder adgang til skoven, og han truede med at bandlyse alle, der skadede træerne. Skovens fred blev dog forstyrret i 1810, da britiske og portugisiske hære kæmpede mod Napoleons fremmarch ind i Portugal.
Senere blev klostret revet ned, og ombygget til et ekstravagant palads - tiltænkt som tilflugtssted for den portugisiske kongefamilie, men endte med at blive et luksushotel. Mange af træerne har været omtalt i litteraturen – bl.a. har Thomas Pakenham skrevet om fyrretræerne i sin bog ”Remarkable Trees of the World”. Skoven beskrives som ”Arketypen af et romantisk landskab fra det 18. århundrede med en bemærkelsesværdig botanisk og naturskøn arv - et sted med en sjælden og enestående skønhed”.
Vi nyder det fortryllende paradis, og spadserer ad en af skovens mange afmærkede stier. Indsnus den fredfyldte og næsten magiske stemning, der hersker midt i Buçaco-skovens intense grønne farver.
Efter en dejlig middag på hotellet venter endnu en særlig oplevelse. Udenfor i hotellets romantiske omgivelser skal vi lytte til Coimbras autentiske fadosang og –musik. De melankolske sange handler om ”saudade” – længslen efter det evigt tabte, ulykkelig kærlighed, smerte og fortvivlelse. Fadomusikken opstod i Lissabon, men mange foretrækker fadoens andet hjem, Coimbra, hvor det er mandlige universitetsstuderende, der optræder - oftest iført deres sorte kapper.
Den glemte landsby Aigra Nova & afslapning i Curia
Midt i et fredfyldt og smukt landskab finder vi den glemte landsby Aigra Nova med lave skiferbygninger og små gader. Landsbyen har i flere år været forladt, kun en gammel dame valgte at blive boende. I dag er befolkningen langsomt begyndt at vende tilbage fra storbyerne til det stille liv i naturen. Aktive naturmennesker forsøger ihærdigt at genskabe livet i de 4 landsbyer på Lousã-bjerget.
Vi besøger det lille ecomuseum, der på enkel vis fortæller om landsbyens tidligere barske vilkår i bjergene. Landsbyerne forvandles langsomt til landbrug med mere moderne redskaber, markedsdage er genindført og mange spændende aktiviteter arrangeres. Det smukke projekt har haft stor medieomtale i Portugal.
Som bekendt betyder den globale opvarmning, at klimaet i hele Sydeuropa bliver mere og mere tørt, og dermed skaber risiko for skovbrande. I årets varmeste måneder plages Portugal hvert år af voldsomme naturbrande. I Aigra Nova har vi mulighed for med blot få EUR - at være med til at plante nye træer. Vi hygger os med frokost i et af landsbyens gamle huse. Man bliver imponeret over det kæmpestore arbejde, der udføres her, for at bevare og beskytte naturen.
Tilbage i Curia skal vi opleve det berømte termiske vand i Hotel Buvettes gamle kurafdeling, der er bygget i Art Deco-stil. Det rene vand har et højt indhold af mineraler. Sidst på eftermiddagen tager vi med rejselederen på en afslappende og lille idyllisk gåtur rundt om søen, inden middagen på hotellet serveres. Curia ligger i vinområdet Bairrada, og har du lyst til vin, kan vi anbefale ”Luis Pato” til maden. Pato betyder and på portugisisk, og på flaskernes label er der altid afbildet en and.
Hjemrejse
Vi kører fra Curia mod lufthavnen i Lissabon, hvorfra vi flyver direkte tilbage tilbage til Aalborg
BEMÆRK: Rejsen er ikke egnet for gangbesværede.
Inkluderet i prisen
Fly til Lissabon t/r inkl. bagage
Lufthavnstransfer t/r
Bustransport i Portugal
3 nætter i Curia på charmerende 3*** hotel
3 nætter i Porto på 3 ***+ hotel
1 nat i Fátima på 4 **** hotel
7 x morgenmad
1 x frokost (eller 2 x frokost)
7 x aftensmad (eller 6 x aftensmad)
Udflugter iflg. program:
Erfaren dansk rejseleder
Øvrige måltider og drikkevarer
Turistskat i Porto i alt ca. EUR 7,5 pr. person
Drikkepenge
Afbestillings- og rejseforsikring
Dobbelt- som eneværelse kr. 1.600
Fast plads i bussen kr. 200-300
Turistskat i Porto i alt ca. EUR 7,5 pr. person
Velkommen til charmerende Curia
Fly fra Danmark til Lissabon. Efter ankomst sættes kursen mod nord til den smukke kurby Curia, der er ukendt for de fleste turister. Siden romertiden har byens vandkvalitet været berømt for sine helbredende egenskaber. I dag kommer besøgende stadig på grund af kurvandet men også for at få et pusterum fra den travle hverdag. Curias gigantiske træer, grønne parker, haver, blomster og rene luft giver en særlig følelse af frihed, hvor de eneste grænser kun er træernes grønne farver og den blå himmel.
Langs hotellets fornemme allé med gamle træer på begge sider af vejen og med den idylliske nærliggende sø, ankommer vi til vores charmerende hotel, hvor vi skal bo i 3 nætter. Vi byder velkommen med middag på hotellet.
OBS: På afgange med sen ankomst til hotellet ændres middagen til let frokost på rejsens 2. dag.
Portugisiske fristelser i særklasse
Under den lange periode med corona-nedlukning i det meste af verden, satte man i Portugal fokus på de fjerntliggende og isolerede landsbyer – steder, som i årevis har været oversete og ukendte - selv for de fleste portugisere. En ny verden er ved at vågne op i de skjulte bjerge. Små veje fører til denne autentiske del af Portugal, som de færreste vidste eksisterede. Glæd dig til en helt særlig dag fyldt med indholdsrige oplevelser - og alt godt for sanserne.
Vi kører ind i det naturskønne bjergområde ved foden af Serra da Estrela (Stjernebjergene) med tætte skovklædte dale, floder og vandløb. Tæt på landsbyen Gramaços finder vi den lille idylliske gård ”Casa das Laranjeriras”, hvor vi besøger Patricia og Carlos. Her har familien i generationer fremstillet små mængder af honning, vin, olivenolie og den berømte Serra da Estrela ost, som er elsket af de fleste! Osten er så blød, at den næsten er flydende. Gårdens lille osteri ”Dos Lobos” fremstiller ca. 20 oste om dagen på gammeldags maner. Fåremælksostene sælges til de omkringliggende nabolandsbyer. Vi vises rundt på gården, og ser osteriets enkle produktion – ligesom vi naturligvis smager den lækre ost. Besøget er som en rejse tilbage i tiden.
Turen fortsætter til den aromatiske Buçaco-skov, hvor der vokser 700 arter af endemiske og eksotiske træer, der har været beskyttet i århundreder. Engang var skoven hjemsted for karmelitermunke, som byggede et kloster og en 5 km lang mur omkring skoven, for at holde verden ude. De plantede himalayafyr, abetræer, japanske kamfertræer og de enorme libanesiske cedertræer. Flere af træerne blev leveret i opdagelsestiden af portugisiske søfolk. I 1622 forbød paven kvinder adgang til skoven, og han truede med at bandlyse alle, der skadede træerne. Skovens fred blev dog forstyrret i 1810, da britiske og portugisiske hære kæmpede mod Napoleons fremmarch ind i Portugal.
Senere blev klostret revet ned og ombygget til et ekstravagant palads - tiltænkt som tilflugtssted for den portugisiske kongefamilie men endte med at blive et luksushotel. Mange af træerne har været omtalt i litteraturen – bl.a. har Thomas Pakenham skrevet om fyrretræerne i sin bog ”Remarkable Trees of the World”. Skoven beskrives som ”Arketypen af et romantisk landskab fra det 18. århundrede med en bemærkelsesværdig botanisk og naturskøn arv - et sted med en sjælden og enestående skønhed”.
Vi nyder det fortryllende paradis, og spadserer ad en af skovens mange afmærkede stier. Indsnus den fredfyldte og næsten magiske stemning, der hersker midt i Buçaco-skovens intense grønne farver.
Efter en dejlig middag på hotellet venter endnu en særlig oplevelse. Udenfor i hotellets romantiske omgivelser skal vi lytte til Coimbras autentiske fadosang og –musik. De melankolske sange handler om ”saudade” – længslen efter det evigt tabte, ulykkelig kærlighed, smerte og fortvivlelse. Fadomusikken opstod i Lissabon, men mange foretrækker fadoens andet hjem, Coimbra, hvor det er mandlige universitetsstuderende, der optræder - oftest iført deres sorte kapper.
Den glemte landsby Aigra Nova & afslapning i Curia
Midt i et fredfyldt og smukt landskab finder vi den glemte landsby Aigra Nova med lave skiferbygninger og små gader. Landsbyen har i flere år været forladt, kun en gammel dame valgte at blive boende. I dag er befolkningen langsomt begyndt at vende tilbage fra storbyerne til det stille liv i naturen. Aktive naturmennesker forsøger ihærdigt at genskabe livet i de 4 landsbyer på Lousã-bjerget.
Vi besøger det lille ecomuseum, der på enkel vis fortæller om landsbyens tidligere barske vilkår i bjergene. Landsbyerne forvandles langsomt til landbrug med mere moderne redskaber, markedsdage er genindført og mange spændende aktiviteter arrangeres. Det smukke projekt har haft stor medieomtale i Portugal.
Som bekendt betyder den globale opvarmning, at klimaet i hele Sydeuropa bliver mere og mere tørt, og dermed skaber risiko for skovbrande. I årets varmeste måneder plages Portugal hvert år af voldsomme naturbrande. I Aigra Nova har vi mulighed for med blot få EUR - at være med til at plante nye træer. Vi hygger os med frokost i et af landsbyens gamle huse. Man bliver imponeret over det kæmpestore arbejde, der udføres her, for at bevare og beskytte naturen.
Tilbage i Curia skal vi opleve det berømte termiske vand i Hotel Buvettes gamle kurafdeling, der er bygget i Art Deco-stil. Det rene vand har et højt indhold af mineraler. Sidst på eftermiddagen tager vi med rejselederen på en afslappende og lille idyllisk gåtur rundt om søen, inden middagen på hotellet serveres. Curia ligger i vinområdet Bairrada, og har du lyst til vin, kan vi anbefale ”Luis Pato” til maden. Pato betyder and på portugisisk, og på flaskernes label er der altid afbildet en and.
Begejstrende overraskelser i særklasse
José Berardo er en berømt portugisisk kunstsamler og én af landets rigeste mænd. Gennem mange år har han samlet eventyrlige kunstværker fra det meste af verden, der dækker millioner af års kunsthistorie indenfor arkæologi, etnografi, mineralogi, palæontologi, keramiske fliser, dåser og indisk kultur.
I landsbyen Sangalhos besøger vi et af verdens smukkeste kunstmuseer, som er indrettet i en vingårds 1,5 km lange netværk af tunneler. Turen gennem Alianças Underjordiske Museum er en enestående oplevelse, som ikke kan beskrives med ord. Den ekstraordinære samling er på smukkeste vis udstillet mellem vinflasker og egetræsfade. Omfanget af vinproduktionen er også imponerende, de største egetræsfade kan rumme op til 17.000 liter. Berardo ønsker ikke at reklamere med museet, oplevelsen skal gå fra mund til mund. Efter den fantastiske rundtur i en perfekt harmoni af kunst, vin og passion - byder vi på et glas mousserende vin.
Nu venter et spændende besøg i én af landets smukkeste byer, Aveiro – der også kaldes for Portugals Venedig. Den velstående by har et netværk af maleriske kanaler og broer, og her kan man sejle i de farverige moliceiros-både, der til forveksling ligner Venedigs gondoler. De traditionelle både blev tidligere brugt til tanghøst, men benyttes nu til kanalrundfarter. Den romantiske by siges - at være den lykkeligste by i Portugal. Vi tager på en 45 minutters sejltur, hvor vi passerer mange af byens smukke huse, der er bygget i Art Nouveau stil – og vi hører om Aveiros tidligere saltproduktion, som engang har spillet en stor rolle, men nu er der kun få saltdamme tilbage. Efter sejlturen er der tid på egen hånd til at udforske byen, og måske finde en hyggelig frokostrestaurant. Du må ikke gå glip af byens berømte kage ”Ovos moles de Aveiro”, der er lavet af æg og sukker - formet som skaller.
Sidst på eftermiddagen ankommer vi til Porto - portvinens hjemby, der ligger fortryllende ved Douroflodens udmunding. Glæd dig til at bo centralt i 3 nætter på det dejlige hotel, der ligger på Vila Nova de Gaia siden – sammen med portvinshusene. Fra hotellets restaurant på 10. etage er der panoramaudsigt over byen. Om aftenen nyder vi middagen på hotellet.
Portvinsbyen Porto & portvinssmagning
Efter morgenmad kører vil med bus til hjertet af det historiske centrum, hvor vi med Portos elektriske tuktuk den næste time, skal ud på en anderledes byrundtur. Vi passerer nogle af byens største seværdigheder, og kommer gennem meget smalle gyder, op og ned ad stejle gader – til steder, man normalt ikke ville besøge - eller slet ikke kender til. Ind imellem føles det næsten som om, man kommer helt ind i befolkningens dagligstue! Det er en sjov oplevelse, og samtidig er turen miljøvenlig, komfortabel og ikke-støjende. Køretøjerne, med plads til 4 personer i hver bil, er opkaldt efter tuktuk’erne i Thailand, men tilpasset europæisk sikkerheds- og komfortkrav. Vi forføres af byens eventyrlige charme i de små gyder.
Porto er Portugals næststørste by. Broer, bygninger og lanterner har vogtet over Douro-floden i flere århundreder, og byens borgere har i den grad forstået at drive handel med portvin. Porto er landets nordlige hovedstad, hvor traditioner på flere måder adskiller sig fra livet i Lissabon. Med god grund er man stolte af sin by. Kirker, restauranter, museer og caféer ligger spredt rundt i byen, hvor man kan slappe af efter en tur i de stejle gader. Man fascineres igen og igen af husfacaderne, der mange steder er dekoreret med blåhvide fliser, der oprindeligt skulle beskytte husene mod fugt fra havet. Porto har i de senere år gennemgået større renoveringer, der har givet byen et nyt liv.
Efter tuktuk-turen er det tid til på egen hånd at opleve Porto til fods. Vi anbefaler et kik ind på banegården, hvor man kan se den fantastiske håndmalede flisekunst. Gå forbi børsen og den smukke San Francisco kirke, og fortsæt ned ad de smalle, stejle gyder til Ribeira, hvor de mange kulørte huse ligger som et amfiteater langs Douroflodens bredder. Tag måske et stille øjeblik, og nyd et glas portvin på én af de hyggelige restauranter. Indsnus stemningen og iagttag mågerne, der svæver udover floden.
Gå ikke glip af et besøg på den gamle ”Majestic Café” i gågaden. Caféens interiør er udsmykket med udskæringer af træ, spejle og lysekroner i Belle-Époque stil, og udnævnt som en af verdens 10 smukkeste caféer.
Om eftermiddagen tager vi tilbage over floden til portvinens hjem i Vila Nova de Gaia, hvor vi skal besøge Portugals ældste vinfirma, Real Companhia Velha, der blev grundlagt i 1756 af den portugisiske konge D. José I. Firmaet har en glorværdig fortid med en fabelagtig historie. Vi hører om hele processen fra vindrue til portvin, og om produktionen, som er en harmoni af gamle traditioner og ny teknologi. Vi oplever den historiske vinkælder, og tager på en rejse gennem tid med aromaer, farver og dufte – ligesom vi smager på vinene. Portvinene sover tornerosesøvn i mange år i de velduftende træfade – indtil vinen har nået sit modningspunkt. (Medbring en varm trøje, det er køligt i vinkælderen). Vi slutter dagen med middag på hotellet.
Bemærk: Afr. 17/9 og 15/10
Om eftermiddagen tager vi over floden til portvinens hjem i Vila Nova de Gaia, hvor vi skal besøge portvinshuset Cálem, der ligger helt ud mod Dourofloden. Vi hører om produktionen, som er en skøn harmoni af gamle traditioner og ny teknologi. På rundturen tager vi på en rejse gennem tid med aromaer, farver og dufte. Vi lærer om druerne, og at skelne mellem en ruby og en tawny, mens vi står ved siden af de store, velduftende træfade, hvor vinen lagres – godt beskyttet mod lys og varme, for langsomt at modnes. Herefter smager vi en hvid og en gyldenbrun portvin. Huset har vundet flere priser. (Medbring en varm trøje, det er køligt i vinkælderen). Vi slutter dagen med middag på hotellet.
Fridag i Porto eller ekstraudflugt langs Dourofloden
Oplev Porto på egen hånd eller tag med på denne smukke heldagstur langs Dourofloden. Om aftenen hygger vi os med middag på hotellet.
Ekstraudflugt: Douroflodens portvinsrute m/frokost på vingård
Den gyldne Douroflod slynger sig gennem dybe slugter omgivet af terrasserede bjergskråninger med næsten endeløse vinmarker. Portugiserne har altid vidst det! Douroregionen hører til blandt de smukkeste steder på jorden. Dourofloden er som en lille dråbe af himlen! Om morgenen kører vi med bus langs Dourofloden til den lille hyggelige by Pinhão, der næsten ligger skjult inde i Dourodalen. Byen er smukt omkranset af terrasser med vinstokke. Her besøger vi byens fine lille banegård, der er kendt for sine smukke azulejos – håndmalede fliser, der viser druehøsten.
Glæd dig til den lille, men storslået sejltur langs Dourofloden fra Pinhão til Romaneira t/r, hvor scenen domineres af vingårde med de omkringliggende vinmarker. Selv om turen kun er på 50 min., så regnes den for den flotteste af alle sejlture på Dourofloden. Derefter venter et spændende besøg på vingården ”Quinta da Pacheca”, hvor vi nyder en lækker frokost med tilhørende vine. Snyd ikke dig selv for at opleve denne UNESCO-listede pragt langs Dourofloden!
Vi tager forbehold for, at udflugten kan aflyses, hvis der ikke opnås tilstrækkeligt antal tilmeldinger.
Viseu og pilgrimsbyen Fátima
Om morgenen sætter vi kursen mod Fátima. Undervejs holder gør vi et stop i den meget charmerende by Viseu, hvor der er mulighed for på egen hånd at gå rundt i den gamle bydel, der ligger på en bakketop med maleriske pladser og brostensbelagte gyder. Byens inspirerende atmosfære tiltrækker kunstnere fra hele landet, og Viseu er flere gange kåret som det bedste sted at bo i Portugal.
Fátima hører til et af verdens mest populære pilgrimsmål. For blot 100 år siden var Fátima en ukendt by, men rummer i dag én af verdens største helligdomme. Hvert år fra maj til oktober kommer tusindvis på pilgrimsfærd den 12. og 13., hvor de mindes Jomfru Marias åbenbaringer. Uanset om man er troende eller ej, berøres man af stemningen, der hersker i den hyggelige lille by. Den katolske kirke har stor betydning i Portugal, og alle kender fortællingen om åbenbaringerne i Fátima.
Vi besøger det lille etnologiske museum i landsbyen Aljustrel, hvor de 3 hyrdebørn voksede op. Museet ligger i samme gade som børnenes hjem, og husene står stort set uændret som dengang miraklerne fandt sted i 1917. Det er et must at komme her, for at forstå hele Fátimas pilgrimsfærd. Herfra tager vi i et let terræn på 2 km mini-pilgrimsvandring det sidste stykke ad den berømte pilgrimsvej ind til Fátima. Vi kommer gennem gaden Rua de Santó António til selve Esplanaden, der er dobbelt så stor som Peterspladsen i Rom. Her finder vi basilikaen med det høje tårn og Jomfru Maria statuen. (Forbehold for museets ændring af åbningstider).
På de hellige datoer er der optog med tændte honningduftende vokslys, stille korsang og knævandring hen over pladsen. Selv om vi ikke kommer på disse datoer - er der året rundt pilgrimme med lys på pladsen, hvor også verdens 4. største kirke, Santíssima Trinadade med plads til 8.500 mennesker, kan besøges. Vi bor en enkelt nat i byen, og hygger os om aftenen med middag på hotellet.
Fortællingen om åbenbaringerne i Fátima
Den 13. maj 1917 vogtede de 3 hyrdebørn Lúcia, Francisco og Jacinta får. Pludselig viste Jomfru Maria sig for dem som en hvidklædt kvinde i et himmelsk lys med en rosenkrans i hænderne. Hændelsen gentog sig den 13. i de følgende 5 måneder. Hun var sendt fra Gud og kaldte børnene til bøn, for at få fred i verden. Hun havde 3 hemmeligheder, som hun bad børnene viderebringe. Sidste gang børnene så Jomfru Maria var der ifølge fortællingen over 70.000 mennesker tilstede. Kun hyrdebørnene kunne se hende, andre oplevede solen danse ganske særligt på himlen.
Den 1. hemmelighed handlede om syndernes sjæle, den 2. om helvede - en profeti om 2. verdenskrigs start, og den 3. blev gemt i Vatikanet helt frem til år 2000, hvor hemmeligheden blev offentliggjort. Den handlede om et mord på en pave. Et attentatforsøg fandt sted mod pave Johannes Paul II på Peterspladsen i Rom i 1981. Paven overlevede skuddramaet, og kuglen der blev taget ud af ham, er fastgjort til Jomfru Maria figurens krone, som hvert år bæres ud på pladsen om natten mellem den 12. og 13. fra maj til oktober. I starten var den katolske kirke skeptisk over for hændelserne, men anerkendte åbenbaringerne i 1930. 2 af hyrdebørnene døde, mens de var små, men Lúcia levede som nonne til hun blev 98 år i 2005. Alle 3 ligger begravet i Fátimas basilika.
Troneroselandsbyen Óbidos og hjemrejse
Vi slutter rejsen med et fortryllende besøg gennem Óbidos’ eventyrlige centrum, der tælles blandt de mest maleriske og bedst velbevarede i Portugal. Det oser af idyl i labyrinten af brostensbelagte gader med hvidkalkede huse, dekoreret med streger i gule og blå farver. De fornemme huse er udsmykket med fliser og blomster, og ligger gemt i en charmerende verden bag den høje ringmur.
Vi nyder livet i middelalderbyens romantiske gader. Selve hovedgaden Rua Direita er ofte temmelig velbesøgt, men så snart vi bevæger os lidt væk, mærker vi eventyrbyens magiske stemning. Der er tid på egen hånd til en gåtur på bymuren - og husk at smage den lokale kirsebærlikør med chokolade, inden vi fortsætter til Lissabon, for at flyve tilbage til Danmark.
På rejser med tidlig flyafgang fra Lissabon udgår besøget i Óbidos
Kontakt Best Travel
Mangler du hjælp eller har du spørgsmål til vores rejser? Udfyld formularen og vi vil vende tilbage hurtigst muligt.
Vi bestræber os på at besvare alle henvendelser indenfor 2 hverdage.