Strasbourg
Skibselevator i Saint Louis Arzviller
Place Stanislas, Nancy

Frankrig

Essensen af Nordfrankrig

Pris pr. person fra
kr. 10.995

Se og smag på Nordfrankrigs herligheder! Når der tales om Nordfrankrig, så tænker de fleste kun på Alsace. Nordfrankrig favner dog så meget mere end det skønne vinområde. På denne 9-dages rundrejse med bus vil vi få et dybere indblik i de departementer som ligger tæt op ad grænsen til Tyskland, Luxembourg og Belgien. Vi finder essensen af Nordfrankrig, der omfatter både spændende historie, UNESCO-kulturværdier som perler på en snor, lækker gastronomi og pragtfuld natur.  Med start i Alsace fører rejsen os fra øst til vest gennem 6 departementer med Champagne-Ardennes som det sidste. Der er lagt op til en kvalitetsrejse med helt unikke håndplukkede oplevelser.

I Nordfrankrig kommer man ikke uden om specialiteter som Quiche Lorraine, mirabeller, bergamotte bolcher, øl, frugtbrændevin og -likører og selvfølgelig vin og champagne. Og hvad ville Frankrig være uden deres chocolatiers og pâtisserier. Denne rejse byder på rig mulighed for at aktivere smagsløgene og købe specialiteter med hjem til Danmark.

Vi starter vores rundrejse gennem det naturskønne Nordfrankrig i Lorraine, også kendt som Lothringen. Engang en del af Romerriget blev området ligesom Alsace (Elsass) tysk efter den fransk-preussiske krig for så efter første verdenskrig igen at blive fransk. 2. verdenskrig satte punktum for tovtrækkeriet. Området har siden 1. verdenskrig været fransk. Den tyske indflydelse gør sig stadig gældende i dialekten, og ikke mindst i mange af pragtbygningerne fra det tyske kejserherredømme. Tæt på grænsen taler mange franskmænd også tysk.

Når man besøger det nordlige Frankrig, støder man uvilkårligt på Maginot-linjen, et underjordisk forsvarsværk fra 2. Verdenskrig, der på trods af sin imponerende ingeniørkunst, kun fik ringe betydning. Vi bevæger os ned i dybet, for at høre mere om dette interessante historiske mindesmærke.

Første mål på rejsen er den europæiske hovedstad Strasbourg, som domineres af den enestående filigrane domkirke, nok en af Frankrigs smukkeste. Strasbourg kan bryste sig med hele to punkter på UNESCOs verdensarvsliste: Grand-Île – med det livlige område omkring domkirken og det idylliske gamle garverkvarter La Petite France samt Neustadt med de opulente pragtbygninger fra den tyske kejsertid. Alt dette såvel som de imponerende bygningsværker, der huser de europæiske institutioner, får vi god tid til at se nærmere på. Vi skal også smage på områdets specialiteter, bl.a. på en lille afstikker til vinruten, som har gjort Alsacevinen kendt verden om.

Vi fortsætter rejsen til Marne-Rhin kanalen. På et spændende mini-krydstogt oplever vi den for Europa enestående skibselevator “plan incliné” inden vi fortsætter til Baccarat, hvor der venter et besøg på museet i den verdensberømte krystal fabrik. I byens moderne kirke kan vi beundre den fabelagtige glaskunst anvendt.

Når man kører gennem Nordfrankrig, kommer man ikke uden om mirabeller. For mirabellerne har her virkelig slået rod og trives specielt godt i det lokale klima. Denne lille saftige gule frugt med sin lettere parfumerede aroma kan forarbejdes til mangt og meget. I Mirabelbyen Rozelieures hører vi mere herom, inden vi fortsætter til Nancy.

Stanislas Leszczynski, svigerfar til den franske konge Ludvig XV, og engang konge af Polen, modtog som kompensation for sin ulykkelige abdikation hertugdømmerne i Lorraine på livstid. Han regerede fra 1737 til 1766 og satte i den grad sit royale præg på Nancy med den storslåede Place Stanislas, Place Carrière og Place d’Alliance. I dag er alle tre pladser udnævnt som UNESCO verdenskulturarv som nogle af de fineste levn fra oplysningstiden. Når natten sænker sig over byen, opstår der en helt særlig stemning på Place Stanislas, hvor guldet glitrer i lampernes bløde skær.

Nancy er ligeledes kendt for sin unikke samling af jugendstil bygninger fra starten af 1900-tallet. Jugendstilen var en for tiden opsigtsvækkende stilretning, hvor arkitekter, håndværkere og kunstnere lod sig inspirere af planteriget og virkelig udfoldede deres kunnen og kunstneriske evner. Vi har inkluderet en særlig byvandring med jugendstil som hovedemne.

Ruten gennem Frankrig afsluttes med bobler, en tur ned ad Avenue de Champagne i Epernay og en overnatning i Reims. Igen venter et højdepunkt: et besøg i den imponerende katedral med Chagalls glasmosaikker som helt kan tage pusten fra en. Også champagneområdets vinmarker, og katedralen er medtaget på UNESCO kulturarvslisten.

Vi kører nordpå med stop i Tysklands ældste by Trier. At Triers romerske bygningsværker er erklæret til verdenskulturarv, er forståeligt. For ingen andre steder finder man så mange velbevarede levn fra romertiden. Med på listen er også domkirken og Liebfrauenkirche.

Vi overnatter enten i Münster (ikke 9.9.), hvor den westfalske fred blev underskrevet og gjorde en ende på 30-års krigen.

Alle guidede ture og rundvisninger foregår på engelsk og evt. tysk. Rejselederen oversætter så vidt det er nødvendigt og muligt. For at få fuldt udbytte af rejsen, bør man være godt gående.

Essensen af Nordfrankrig 2023

Rejseplan

 • Dag 1 - Alsfeld
 • Dag 2 - Wissembourg – Ouvrage de Schoenenbourg - Strasbourg
 • Dag 3 - Strasbourg – Sejltur - Vinruten
 • Dag 4 - Skibselevator – Baccarat – Mirabelhuset - Nancy
 • Dag 5 - Byvandring i Nancy - Chocolatier
 • Dag 6 - Byvandring i Nancy
 • Dag 7 - Champagnesmagning – Épernay - Reims
 • Dag 8 - Trier – Münster
 • Dag 9 - Lüneburger Heide - Danmark
Hent pdf-udgave af rejsen
Kort over rejsen, Essensen af Nordfrankrig

Inkluderet i prisen

Transport i moderne 5-stjernet bus inkl. kaffe (første og sidste dag af rejsen)

Gratis kaffe i bussen på 1. og sidste dag af rejsen

4 overnatninger på 3-stjernede hoteller

4 overnatninger på 4-stjernede hoteller

8 x morgenmad

6 x frokost eksl. drikkevarer

4 x middag eksl. drikkevarer

Dansk rejseleder

Udflugter ifølge program:

 • Maginot Linjen
 • Sejltur i Strasbourg med aperitif
 • Vinsmagning
 • Bådtur med skibselevator
 • Baccarat krystalmuseum
 • Besøg i Mirabelhuset med smagsprøver
 • Historisk guidet byvandring Nancy
 • Jugendstil guidet byvandring Nancy
 • Besøg hos chocolatier
 • Champagnesmagning
 • Kommenteret tur med turisttog ad Avenue de Champagne Épernay

Ikke inkluderet i prisen

Drikkevarer og øvrig forplejning

Drikkepenge

Turistskat

Afbestillings- og rejseforsikring Læs mere

Eneværelse kr. 1.500

Fast plads i bussen kr. 150-250

Dag 1

Alsfeld

Vi tager afsted om morgenen i moderne luksusbus med alle faciliteter, behagelige sæder og god benplads. I bussen er der gratis kaffe på første og sidste dag samt adgang til trådløst internet og usb-strømstik til opladning. Syd for Hamborg holder vi frokostpause på en - for området - typisk restaurant i Lüneburger Heide.

Kaffepause undervejs før vi når til dagens overnatningshotel, som ligger midt i hyggelige Alsfeld, Rødhættes by. Alsfeld charmerer med sin bykerne fyldt med velholdte bindingsværkshuse og inviterer til en gåtur eller en godnatdrink på en af byens beværtninger.

Dag 2

Wissembourg – Ouvrage de Schoenenbourg - Strasbourg

Allerede ved middagstid når vi porten til Frankrig og holder frokostpause på en restaurant i den yndige by Wissembourg i Alsace. Vi spiser en lokal specialitet, der blev opfundet ved Maria Leczynskas hof. Hun var datter af den polske konge Stanislaus, og hun boede en overgang i Wissembourg, inden hun blev gift med den franske konge Ludvig XV. Der bliver tid til at besøge den gotiske klosterkirke Saint-Pierre-et-Paul, som er den næststørste kirke i Alsace efter domkirken i Strasbourg.

På en kort køretur gennem udkanten af den naturskønne Nationalpark Nord Vogeser kommer vi til Ouvrage de Schoenenbourg, et af de vigtigste steder af det berømte forsvarsværk Maginotlinjen, der tvang tyskerne til at invadere Frankrig via Daladier-linjen. Fortet er bygget under jorden, og der hersker en konstant temperatur på 12 grader. På ca. 1,5 times rundvisning hører vi om den spændende historie, hvordan de mange hundrede soldater levede i helt ned til 30 meters dybde.

Vi forlader Vogeserne og kører gennem Rhinsletten til Strasbourg, som er hovedstaden i Alsace. Indkvartering i hyggeligt og stilfuldt familiehotel kun 5 minutters gang fra katedralen. Værelserne er forskellige, men alle komfortable og fyldt med områdets charme. Brug af pool og Hammam er ikke inkluderet. Middag på hotellet (ikke 1. maj, hvor der spises  middag i byen).

Dag 3

Strasbourg – Sejltur - Vinruten

Efter morgenmaden skal vi ud at opleve Strasbourg. Vi har reserveret en båd til BEST TRAVEL, som på 2 timer skal sejle os igennem Strasbourgs mest spændende områder. På denne måde får vi et godt indtryk af byen og dens mange facetter. Bagefter inviterer rejselederen på en lille gåtur til det yndige garverkvarter La Petite France og tilbage til domkirken. Man får så mulighed for selv at udforske byen. Frokost er på egen hånd, så prøv eventuelt den berømte Tarte Flambée med et friskt glas Riesling eller en kold regional øl.

Om eftermiddagen forlader vi Strasbourg og kører et lille stykke ad vinruten til Ottrott, som især er kendt for sin mere sjældne rødvin, Ottroter Roter. På et besøg hos den lokale vinproducent lærer vi mere om vinen. Om aftenen samles vi igen til middag på hotellet.

Strasbourg
Strasbourg
Strasbourg
Dag 4

Skibselevator – Baccarat – Mirabelhuset - Nancy

Efter morgenmaden tager vi afsked med Strasbourg og kører til Plane Incliné, hvilket egentlig betyder skråplan. Her er der dog tale om en for Europa helt unik skibselevator på Marne-Rhin kanalen. Da den blev bygget i 1969, erstattede den de 17 sluser, man skulle passere for at overvinde 44,55 meters højdeforskel. Vi oplever på egen krop, hvordan det føles at sejle ned af et bjerg og op igen.

Efter en fyldig frokost tager vi til Baccarat og besøger museet i den verdensberømte krystalfabrik. Baccarat er simpelthen symbolet på fransk luksus og gælder med 31,7% blyindhold som det ypperste inden for krystal. Det lille museum fører os gennem 250 års historie med fantastiske og også usædvanlige værker - altid med den konstante lyd af de buldrende ovne i baggrunden. Ovnene har kun været slukket en eneste gang de sidste 100 år. En farvesymfoni af 20.000 stykker Baccarat krystal sat sammen til glasmosaikker i den moderne kirke Saint Remy kan helt få en til at tabe mælet. Kirken besøges såfremt der ikke er kirkelige handlinger.

Efter disse oplevelser tager vi en afstikker til Mirabelhuset i Rozelieures. Den lille landsby har i den grad taget den gyldne aromatiske frugt til sig, så den nu kan kalde sig for Frankrigs mirabel by. På pædagogisk vis får vi en udførlig forklaring om dyrkning og forarbejdning af mirabellen og skal selvfølgelig også smage den nordfranske nationalfrugt – i flydende form. Man kan ikke andet end at blive imponeret over, hvad man alt sammen kan producere af den lokale specialitet.

Sidst på dagen når vi Nancy, hvor vi skal overnatte de næste tre nætter på nok byens mest centrale hotel. I Nancy er der ikke inkluderet aftensmad, men der er ikke langt til de mange restauranter byen har at byde på.

Dag 5

Byvandring i Nancy - Chocolatier

Dagen starter med en spændende historisk byvandring med en lokal guide, hvor vi selvfølgelig ser den ualmindelig flotte Place Stanislas og Place Carrière, der blev opført i 1700-tallet under Hertug Stanislas af Lothringen. Hertugen, der mistede den polske trone i en arvefølgekrig og af sin svigersøn Ludvig den XV fik hertugdømmet Lothringen på livstid, skabte sig her sit eget pragtfulde kongerige. Man forstår godt at hertugens byplan blev udnævnt til UNESCOs verdenskulturarv. Vi får på turen også lidt tips til, hvad man ellers kan foretage sig i den hyggelige by.

Vi spiser en 3-retters frokost sammen på en meget traditionsrig restaurant og besøger herefter den lokale chocolatier Alain Batt i sit patisserie. Vi ser, hvordan bergamottebolcher fremstilles og skridt for skridt, hvordan Nancys forfinede macarons bliver til. Sidst men ikke mindst lærer vi om chokoladefremstilling og smager naturligvis på fristelserne. Aftensmaden er igen på egen hånd.

Dag 6

Byvandring i Nancy

Nancy er ligeledes kendt for sine enestående jugendstil-bygninger fra omkring 1896 - 1910. Stilen kaldes også for Art Nouveau. I Danmark kendes stilen som Skønvirke. Jugendstilen arbejdede meget med organiske former, inspireret af naturens kurver. “Jugend” betyder “ungdom”. Stilen blev betragtet som en fornyelse af alt. Der blev ikke sparet på noget, og bygningerne er fyldt med smukke glasmosaikker, blomsterguirlander og snørklet smedejern. 

På en helt speciel rundvisning får vi alt at vide om denne kunstfærdige stilretning og besøger bl.a. et sted, der normalt ikke er tilgængeligt for offentligheden. Ellers er dagen til egen disposition, så man kan udforske byen på egen hånd. Denne dag er der kun inkluderet morgenmad.

Dag 7

Champagnesmagning – Épernay - Reims

En dag med verdensarv-oplevelser af højeste karat venter. Vi kører til champagnedistriktet, hvor vi besøger en lokal producent. Her lærer vi alt om de skønne dråber. Undervejs møder vi også en champagneproducent og får to forskellige smagsprøver. I nabobyen venter en dejlig 3-retters frokost.

At spadsere på Avenue de Champagne i Epernay er lidt som at gå på Champs-Elysées i Paris. Her ligger de store berømte champagnehuse som perler på en snor – det ene mere mondænt end det andet. Sammen med vinmarkerne og champagne-kældrene er avenuen opført på UNESCOs liste over verdenskulturarv. Den lange avenue besigtiges fra det lille tog med kommentarer til det vi ser.

Vi slutter af med et endnu et punkt på kulturarvs-listen og et højdepunkt inden for sakrale bygningsværker, nemlig den imponerende katedral Notre-Dame, som gælder som en af de smukkeste i Frankrig. Her kan man beundre de betagende moderne glasmosaikker af Chagall, men især også den smukke roset.

Den sidste nat i Frankrig tilbringer vi på et centralt beliggende 3-stjernet hotel i Reims. Der er ikke inkluderet middag denne dag, men restauranterne ligger kun en lille gåtur fra hotellet når man har krydset den fine park, som ligger lige overfor. Måske et glas champagne til afsked på en af de lokale barer frister?

Epernay
Epernay
Notre Dame i Reims
Dag 8

Trier – Münster

Vi forlader Nancy og kører via Luxembourg til Tyskland. Vi gør ophold i den spændende gamle romerske by Trier, som er Tysklands ældste. Afsætning vil være ved Porta Nigra, den imponerende byport, der vidner om byens betydning under romertiden. Her er det let at finde et måltid mad, idet frokost ikke er inkluderet. Trier er fyldt med romerske seværdigheder, som ikke ligger langt fra Porta Nigra.

Rejsen går herefter videre nordpå til Münster i Westfalen, hvor den westfalske fred blev underskrevet, og som gjorde en ende på 30-års krigen. Vi overnatter på et centralt beliggende hotel (09.09. overnatning i Münsterland). Middag på hotellet. Man bør ikke snyde sig selv for spadseretur gennem byen, der har en seværdig bykerne.

Porta Negra i Trier
Trier
Münster
Dag 9

Lüneburger Heide - Danmark

Efter morgenmaden fortsætter rejsen nordpå. I Lüneburger Heide holder vi frokostpause, inden vi kører mod Danmark. Hvis tiden og trafikken tillader det, besøges Heidegarten, en smukt anlagt park med lyng planter i alle mulige farver.

Busopsamling - bus fra Sjælland via Rødby

SJÆLLAND AFREJSE HJEMKOMST
Roskilde - Busstoppested, Ny Østergade 2 05.50 22.30
Lyngby Station - Jernbanepladsen 1 06.30 21.55
Flintholm Station - Grøndals Parkvej 81 06.50 21.35
Køge - Busholdeplads Køge Nord Station 07.25 21.00
Ringsted - Busterminal, Jernbanegade 07.50 20.35
Næstved - Stationen ved Togbusskilt, Banegårdspladsen 10 08.20 20.05
Rasteplads afkørsel 38 Tappernøje - SYD på udrejsen - NORD på hjemrejsen 08.50 19.35
Ravnse Parkering - v/ afkørsel 43 Nørre Alslev 09.10 18.55
P-plads afkørsel 48 Maribo - v/ Café Lysemose/Nørresø 09.35 18.30
Rødby Færgehavn - v/ Billetkontoret 09.50 18.15

Busopsamling - bus fra Jylland

JYLLAND AFREJSE HJEMKOMST
Aalborg Øst Pendlerparkering, Universitetsboulevarden 06.30 21.15
Haverslev Penderparkering - v/ afkørsel 33 06.55 20.50
Randers Station, Jernebanegade 29 07.30 20.15
OK Truck Diesel, Tilst - v/ afkørsel 47 08.00 19.45
Vejle Transportcenter, DTC Torvet 37 09.00 18.45
Kolding Banegård, Nordkajen 09.40 18.05
Shell/7-Eleven, Aabenraa N - v/ afkørsel 70 10.25 17.20
OK Plus Padborg, Lejrvejen 12 Padborg 10.45 17.00

Har du brug for hjælp?

Kontakt Best Travel

Mangler du hjælp eller har du spørgsmål til vores rejser? Udfyld formularen og vi vil vende tilbage hurtigst muligt.

Vi bestræber os på at besvare alle henvendelser indenfor 2 hverdage.

Din henvendelse