Parlamentet i Budapest
Den smukke Borghøj i Budapest
Frisk ungarsk paprika af høj kvalitet

Ungarn

Budapest

Pris pr. person fra
kr. 5.995

Budapest hører til én af Europas flotteste byer med den majestætiske Donauflod, der snor sig gennem byen omkranset af grandiose bygninger. Lad dig forføre af Ungarns hovedstad, der emmer af historie og liv. Storbyen er åben døgnet rundt, og leverer varen i dit tempo. Gallerier, museer, teatre, musik, gastronomi, caféer, kurbade og shopping – alt er samlet på ét sted. Budapest er et hit! Vi udforsker byens hyggelige gader og pladser. En skøn miniferie med ophold på et moderne 4-stjernet hotel tæt på operaen i centrum. Prisniveauet er lavt – og kvaliteten er høj. 

Donaufloden er Budapests pulsåre, og de 8 broer forbinder byens to dele. Den berømte Kædebro ligger i den nordlige del, mens den grønne Frihedsbro ligger længere mod syd. At spadsere langs Donau giver et skønt billede af Budapest, for her findes mange af byens flotteste bygninger. Når mørket falder på oplever vi Budapest fra vandsiden - et fortryllende syn, du sent vil glemme! Slottet og husene på Gellért-bjerget højt hævet over Donau, broerne og Ungarns parlament er belyst som var det billeder fra et eventyr. Parlamentet er Budapests arkitektoniske mesterværk og er byens absolutte primadonna - det ligner næsten et guldpalads med sine høje slanke tårne og store kuppel, når det er badet i lys.

BUDA er den historiske bydel med det højtliggende borgkompleks med Fiskerbastionen, Matthiaskirken og krogede gader i det gamle middelalderkvarter. PEST er hjertet af byen med Operaen, Det jødiske Kvarter og et væld af butikker - ikke mindst på hovedgaden Váci utca-  Budapests svar på Strøget i København.

Dannelsen af dobbeltmonakiet Østrig –Ungarn i 1867 var startskuddet til en økonomisk opblomstring i Ungarn, og Budapest blev hurtigt en af Europas voksende byer. Landets arkitekter hentede inspiration i fortiden, og dagens bybillede er derfor en smuk blanding af gotik, renæssance og barok. 

Budapest er en hyggelig storby med en centraleuropæisk stemning, der særligt opleves på byens utallige caféer. Engang trivedes kaffehuskulturen på næsten hvert gadehjørne, og det er ikke nogen hemmelighed, at cafélivet stadig er meget populært. ”Gerbeaud Café” skilte sig ud med sin elegante indretning og brede udvalg af kager, og det tiltrak folk fra de højeste sociale lag - selv den habsburgske kongefamilie. Snyd ikke dig selv for at opleve caféens kejserlige stemning.   

Den bedste måde at opleve storbyen på er til fods kombineret med metro og sporvogn. Det er nemt og effektivt at komme rundt – også til steder, hvor de store turistbusser ikke kan køre. EU-borgere over 65 år rejser gratis med byens offentlige transportmidler. Stig blot ombord, men husk altid at medbringe billedlegitimation. Det er særlig spændende at køre på den gule metrolinje, som er opført på UNESCOs verdensarvsliste.

Tag en ”time out” fra hverdagen og oplev Budapests elegance og historie - byen, der rummer det hele.

Rejseplan

Rejseplan

  • Dag 1 - Velkommen til Ungarns hovedstad
  • Dag 2 - Byrundtur i elegante Budapest
  • Dag 3 - Dagen på egen hånd eller ekstraudflugt til Landsbyen Martonvásár
  • Dag 4 - Det jødiske Kvarter og sejltur på Donau i aftenlysets skær
  • Dag 5 - Hjemrejse
Hent pdf-udgave af rejsen
Stepmap Map Budapest 2024

Inkluderet i prisen

Direkte fly til Budapest t/r inkl. bagage

Lufthavnstransfer t/r

Bustransport i Ungarn

4 nætter i Budapest (4-stjernet i centrum)

4 x morgenmad

1 x strudelfrokost inkl. strudeldemonstration

1 x middag (2 retter på lokal restaurant)

Udflugter iflg. program:

Byvandring til Operaen og i hotellets nærområde

Byrundtur i det elegante Budapest

Byvandring i Det jødiske Kvarter

Aftensejltur på Donau inkl. 1 glas vin

Dansk rejseleder

Ikke inkluderet i prisen

Øvrige måltider og drikkevarer

Drikkepenge

Afbestillings- og rejseforsikring

Dobbeltværelse som eneværelse kr. 1.875

Fast plads i bussen kr. 200-300

Ekstraudflugt: Landsbyen Martonvásár inkl. minikoncert kr. 475

Dag 1

Velkommen til Ungarns hovedstad

Med fly direkte til Budapest. Efter ankomst kører vi til vores dejlige hotel, der ikke ligger langt fra hverken Donau-floden, Operaen eller Margitøen.

Efter indkvartering går vi en tur i hotellets nærområde, og kommer forbi det fine Operahus. Huset blev åbnet i 1884 under stor pomp og pragt med kejser Franz Josephs tilstedeværelse. Operaen ligger på en af Budapests mest berømte boulevarder, Adrássy út – Ungarns svar på Champs-Élysées i Paris. Gaden er 3 km lang, og forbinder Pest-bydelen med Helteparken og parlamentet.

På en hyggelig lokal restaurant hygger vi os med en 2-retters middag, inden vi vender tilbage til hotellet, hvor vi skal bo i 4 nætter.

Dag 2

Byrundtur i elegante Budapest

Om formiddagen oplever vi byens storhed og elegance på en flot bustur. Vi kommer forbi Ungarns vigtigste kirke, Skt. Stefan Katedralen. Da byggeriet var i gang kollapsede kuplen under en storm i 1868. En fiasko, som betød, at en stor del skulle rives ned og genopbygges fra bunden.

Videre forbi Heltepladsen og byens vartegn, det imponerende parlament, som ligger malerisk ved bredden af Donaufloden. Arkitekten Imre Steindl vandt konkurrencen om opførelsen af parlamentet, der er landets største bygning med 691 rum. Steindl var inspireret af Houses of Parliament i London, som for ham var forbilledet på demokrati. Da Ungarn var under kommunistisk styre, tronede en rød stjerne på kuplens top, men den blev fjernet da landet afskaffede kommunismen i 1989.

Vi krydser Donaufloden, for at besøge Buda-bydelen. Vi tager elevatoren op til Borghøjen, og går det sidste stykke op til den berømte Fiskerbastion, der er tilføjet UNESCOs verdenskulturarvsliste. Tidligere beskyttede fiskerne dette område – heraf navnet. I dag er området især kendt for sin formidable panoramaudsigt over Pest-bydelen, og herfra har vi det bedste syn til det fantastiske parlament. Her findes også Matthiaskirken, og det gamle højtliggende borgkvarter med hyggelige gader og landets største antal af fredede bygninger, der vidner om Ungarns historie. Vi går en lille tur ad den charmerende gade Úri utca med gamle huse og fornemme palæer.

Kongeslottet stjæler billedet med sin vælde og smukke nyklassicistiske byggestil, og herfra nyder vi atter engang det imponerende syn over Budapest.

Turen slutter med en spændende frokost i Strudelhuset – en ægte ungarsk gastronomisk oplevelse.  Væggene fortæller om familiens historie gennem 100 år, hvor man altid har gjort en indsats for at bevare den gamle tradition. Først får vi en demonstration af, hvordan man laver strudel, og hvordan man strækker i dejen, der nærmest er en kunstform. Den mest kendte ret er ”Apfelstrudel” – en mørdejskage med æbler. Vi kører med offentlig transport tilbage til hotellet.

Apfelstrudel
Strudel-demonstration
Strudel
Dag 3

Dagen på egen hånd eller ekstraudflugt til Landsbyen Martonvásár

Nyd dagen på egen hånd i Budapest. Måske har du lyst til at gå på opdagelse i byens næsten uendelige caféverden? Her kan vi varmt anbefale et besøg på ”Gerbeaud”, der er en legende inden for caféverdenen. Læg mærke til caféens unikke interiør, som er en blanding af ødselhed med fyldige gardiner, rokokoagtige møbler og store spejle - en sjælden fornøjelse. Eller måske et besøg på ”Café New York”, der tælles blandt verdens smukkeste caféer med overvældende lysekroner og snoede marmorsøjler, indrettet i et smukt og forgyldt palæ.

Ekstraudflugt: Landsbyen Martonvásár inkl. minikoncert
Tag med til den romantiske landsby Martonvásár blot 40 km fra Budapest. Byen var engang affolket og lignede en sumpet vildmark. Gennem årene 1758-1893 har 4 generationer af Brunszvik-familien genoplivet hele byen med gader, huse, skole og en kirke. Samtidig blev det gamle gods fra kejserinde Maria Theresias tid ombygget til Brunszvik Slot. Et medlem af familien blev nær ven med Ludwig van Beethoven (1770-1827), og slottet blev hurtigt hans foretrukne tilflugtssted. Her skrev han ”Für Elise” og færdiggjorde flere af hans berømte musikstykker. I 1875 blev slottet moderniseret, og der blev tilføjet en ekstra etage. Samtidig anlagde man nogle af de smukkeste haver i Ungarn, som blev kaldt ”Et hjørne af England”, og med stolthed værnede man om Beethoven, der havde haft en særlig passion for stedet. Senere blev familien af økonomiske årsager tvunget til at sælge slottet.

Vi besøger det snehvide gotiske Brunszvik Slot, der er ét af de smukkeste i hele Ungarn, og her overværer vi en minikoncert (30 min) fremført af 2 musikere med musik af bl.a. Beethoven og Mozart. Med lokalguide besøger vi Beethoven Museet, og slentrer gennem slotsparken fyldt med smukke træer – og Beethovens træ er her stadig! Det er svært at forestille sig, at det hele engang var et en gold vildmark. Vi nyder den idylliske engelske have, og hører om Beethovens hemmelige affære med én af slottets døtre.  

Måske er det her, du skal prøve den klassiske gullasch-ret med et glas palinka, Ungarns traditionelle pærebrændevin, inden vi kører tilbage til hotellet?

Vi tager forbehold for, at udflugten kan aflyses, hvis der ikke opnås tilstrækkeligt antal tilmeldinger.

Brunszvik slottet
Brunszvik slottet
Brunszvik slottet
Ungarns populære gullasch
Dag 4

Det jødiske Kvarter og sejltur på Donau i aftenlysets skær

Om formiddagen udforsker vi til fods Det jødiske Kvarter, Erzsébetváros, der bærer gribende minder fra historien om ungarske jøder, der blev dræbt i Holocaust under 2. Verdenskrig. Udefra ser vi Europas største synagoge, Dohány, med plads til 3.000 mennesker. Vi ser også ”sølvtræet” med blade, hvorpå der er påsat navne på jøder, der mistede livet i koncentrationslejre. Selv om der stadig kan ses skudhuller i flere mure rundt omkring i kvarteret, er det heldigvis blomstret op med et meget spændende miljø og forretningsliv. Her finder vi butikker med det ungarske bæredygtige livstilsmærke ”Printa”, lokal kunst og design, men også hyggelige kosher-restauranter, hvor der serveres lækker hummus, pitabrød osv.   

Særlig populært er ruinbarerne, der er enkelt indrettet i nedlagte fabrikker. Flere steder hygger man sig også her med livemusik.

Eftermiddagen er afsat til egne oplevelser i byen. Uanset om du er interesseret i politik eller ej - er en rundvisning i Ungarns flotte parlament et besøg værd. Tag evt. den berømte sporvognslinje 2, der kører langs floden til den pompøse Parlamentsplads. Parlamentet er storslået - både udvendig og indvendig. Fra hovedtrappen med røde løbere, skulpturer og fresker i loftet, føres man op til den fantastiske udsmykning i kuppel- og gobelinsalen. (Billetter skal bestilles hjemmefra i meget god tid på www.parlamentobudapest.com - pris pr. person ca. EUR 25.

Vi kan også anbefale et besøg i Budapests store indendørs fødevaremarked, der er fyldt med dufte og skønne lokale specialiteter. Læg mærke til de mange tørrede paprika, som findes i forskellige smagsvarianter, som Ungarn er kendt for.

Det ideelle tidspunkt at opleve Budapest er når solen er på vej ned. At se den oplyste by fra vandsiden er ufattelig smukt. Vi sejler under broerne, og ser kongeslottet og parlamentet badet i lys, mens vi nyder et glas vin. Dette er den perfekte afslutning på skønne dage i Budapest. Sejlturen varer ca. 1 time og inkl. audioguide. Vi kører med sporvogn fra hotellet til kajen t/r.

Dag 5

Hjemrejse

Har du lyst kan du om formiddagen prøve et af byens berømte kurbade? Rejselederen hjælper gerne med planlægning og evt. andre forslag. Ved frokosttid kører vi til lufthavnen, og flyver direkte tilbage til Danmark.

Har du brug for hjælp?

Kontakt Best Travel

Mangler du hjælp eller har du spørgsmål til vores rejser? Udfyld formularen og vi vil vende tilbage hurtigst muligt.

Vi bestræber os på at besvare alle henvendelser indenfor 2 hverdage.

Din henvendelse