Værd at vide om Japan

Bagage på flyrejse

Flyrejse: Det er ikke tilladt at medbringe frugt og grøntsager samt fersk kød, skinke, bacon og pølser ved indrejse i Japan.

Togrejse

Der er ikke plads til de store kufferter, når vi skal med højhastighedstoget Shinkansen fra Kyoto til Tokyo. Den store bagage (1 kuffert pr. person) afhentes derfor på hotellet i Kyoto efter morgenmad, og sendes med courier-service direkte til Tokyo, hvor den er fremme den efterfølgende dag. Du slipper dermed også for at skulle have den store bagage med i metroen i Tokyo, når vi igen er tilbage i byen. Pak derfor en lille taske med de nødvendigste ting til togrejsen og en enkelt nat i Tokyo.

11. dages rejsen: Bagagen hentes i Kyoto på rejsens 9. dag.

9 dages rejsen: Bagagen hentes i Kyoto på rejsens 7. dag.

Bus- og togstandard

Busstandarden i Japan er på samme niveau som herhjemme med aircondition.

Højhastighedstoget Shinkansen er komfortabelt indrettet med god sæde- og benplads. Det er en fornøjelse at rejse med dette tog, der kører på sekundet.

Drikkepenge

Da drikkepengekulturen er forskellig fra land til land, har Best Travel valgt ikke at inkludere drikkepenge i rejsens pris.

I Japan er det ikke kutyme at give drikkepenge (det kan anses som uhøfligt), dog kan der være medregnet 10% i servicegebyr på nogle restauranter. Har man haft en dygtig lokalguide og chauffør, som man gerne vil belønne, er det bedst at give en lille gave fra Danmark, som man diskret afleverer. Pak gerne gaven fint ind, for i Japan betyder indpakning rigtig meget.

Drikkevand & hygiejneniveau

Hygiejnen er høj i Japan. Alligevel anbefaler vi, at man undgår at drikke vandet fra hanerne, da bakteriefloraen er anderledes end i Danmark. Mineralvand kan købes overalt.

Hoteller og større restauranter har moderne toiletforhold med kontrolpanel. På lokalrestauranter i landområder kan der være pedaltoiletter.

Elektricitet

100 volt. Stikkene er anderledes end i Danmark, så husk at medbringe en adapter, hvis du skal bruge elektriske apparater.

Forhold for bevægelseshæmmede

For at deltage i en rejse med Best Travel er det en betingelse, at man er 100% selvhjulpen og almindeligt godt gående. Man skal kunne klare sig på trapper og brosten, og selv kunne løfte sin kuffert. Brug af rollator og kørestol besværliggøres af høje kantsten, brosten og trapper. Det offentlige rum er meget sjældent indrettet efter handicappede. Er man dårligt gående eller kan man ikke følge med gruppen, kan rejselederen bede dig afstå fra en udflugt (pengene refunderes ikke). Byvandringer foregår oftest over flere timer, hvor der ikke er mulighed for pauser undervejs. Der er tit trapper, brosten, ujævnt underlag og niveauforskelle. Undertiden kan bussen ikke køre helt frem til hotellet.

Helligdage

1/1 Nytårsdag
9/1 Myndighedsdag
11/2 National-grundlæggelsesdag
23/2 Kejserens fødselsdag
21/3 Forårsjævndøgn
29/4 Shōwa dag
3/5 Forfatningsdag
4/5 Den Grønne Dag
5/5 Børnenes dag
17/7 Havets dag
11/8 Bjergdag
18/9 Respekt for ældre dag
23/9 Efterårsjævndøgn
9/10 Sportsdag
3/11 Kulturdag
23/11 Taksigelsesdag for arbejde

Hotelstandard

Japan består af 4 hovedøer og mere end 4.000 mindre øer. 2/3 af landet er dækket af bjerge og boblende varme kilder. Landet er næsten 9 gange større end Danmark med mere end 126 mio. mennesker – og derfor er der pladsmangel i de store byer. Boliger er meget dyre, og som forventet er hotelværelserne ikke særlig store i Japan. Indretningen er uden dekorationer og pyntegenstande, for i Japan går man op i enkelthed, det giver ro og harmoni.

Kreditkort og valuta

Kreditkort accepteres i vid udstrækning. Vi anbefaler dog at medbringe kontanter hjemmefra eller veksle i Japan ved ankomst i lufthavnen eller f.eks. i 7-Eleven kioskerne, som ligger overalt. Valutaen i Japan hedder JPY – japanske yen.

Kontanter er særligt gode til markeder, eller hvis man lige mangler en flaske vand.

Maden i Japan

Ris har altid været en fast bestanddel i japanernes kost, som med tiden har ført til udviklingen af helt unikke retter som f.eks. sushi. Fisk, suppe og nudler spises i store mængder. Japanerne spiser også gerne snacks og desserter, men de har ikke en sød tand, som vi kender det i Danmark – så sukker benyttes kun i et meget begrænset omfang. Maden i Japan er god og sund, man benytter friske råvarer, og krydderier benyttes kun ganske lidt. Som dansker skal man ofte lige vænne sig til de syrnede grøntsager, der serveres til en del retter. Japanerne elsker mad, og de ynder at vise den smukt frem.

Mobiltelefon

Danske smartphones virker som regel, men almindelige mobiltelefoner fra Skandinavien virker normalt ikke i Japan. Takster og dækning varierer, undersøg det med dit teleselskab. Man kan købe KDDI telefonkort i visse døgnkiosker, og i lufthavnen kan man normalt leje en mobil til rimelige priser i teleselskabernes butikker.

Pas og rejseforsikring

Alle skal medbringe pas med en gyldighed på mindst 6 måneder efter hjemrejsedato. Husk rejseforsikring, der er gyldigt udenfor Europa.

Religion

Japans to store religioner er shinto og buddhisme, som japanerne ofte praktiserer samtidigt. I shinto-religionen tilbeder man forfædre og ånder ved offentlige helligdomme og husaltre. Vigtigheden af respekt for naturen og familien har stor betydning. Buddhisme er en religion baseret på filosofi.

Sikkerhed

Det er en stor fornøjelse at være i et land med meget lav kriminalitet. Japan tælles blandt de mest sikre lande i verden.

Skik og brug

En rejse til Japan er ikke kun besøg til interessante seværdigheder, men også at opleve det spændende kulturliv og mødet med befolkningen. Her kommer nogle regler for god etikette, så du får så meget ud af rejsen som muligt:

 

I Japan er det vigtigt ikke at tabe ansigt. Det er uværdigt, hvis man ikke kan kontrollere sine følelser og bliver ophidset og skælder ud. Skulle der opstå en situation med en misforståelse eller lign. er rejselederen gerne behjælpelig. Japan er et service-land og høflighed er en dyd. Befolkningen vil stå på pinde for, at vi skal have det så godt som muligt. Det er derfor vigtigt at hilse med et goddag og farvel - evt. blot med et smil eller et nik med hovedet. Japanerne er venlige, men direkte kritik opfattes alvorligt og personligt, og skal derfor foregå med omhu. Med et smil kommer man altid langt.

 

Forretningsfolk bruger oftest mørkt tøj, men besøgende kan gå afslappet klædt, og der er ingen restriktive regler omkring påklædning ved tempelbesøg som i de fleste andre asiatiske lande.

 

Alt i Japan er velordnet med en imponerende køkultur både i metroen, og når man skal med Shinkansen. Ingen snyder foran, og ingen skubber.

 

Ved besøg i templer, private hjem og på japanske hoteller skal man altid tage skoene af, inden man træder ind på de traditionelle tatami-måtter, og i stedet benytter man de udleverede sutter – også selvom hælen stikker udenfor, hvis hjemmeskoen skulle være for lille! Når man skal benytte badeværelset, skal man skifte til et andet par sutter. Renlighed er i højsædet. Denne oplevelse kan man også komme ud for på de traditionelle japanske restauranter, hvor man sidder på gulvet ved lave borde. Nogle restauranter har et hul i gulvet under bordene, hvor man kan have sine ben, så man ikke behøver at sidde på knæ og spise.
Medbring derfor sko på rejsen, som er lette at tage af og på.

 

Japanerne bruger spisepinde. De fleste lærer hurtigt teknikken, og maden er jo tilrettelavet efter formålet med kød og grøntsager skåret ud i mundrette stykker. De fleste steder kan man dog få en kniv og gaffel, hvis man foretrækker det. Der er en særlig etikette omkring brug af spisepinde: Sæt aldrig spisepindene i en skål ris, og slik ikke på spidsen af spisepindene.

 

For at vise hinanden respekt bruger man ordet ”san” efter et navn. Vil man f.eks. sige Louise – siger man Louise-san, som her vil betyde Fr. Louise.

 

Miniparlør omkring høflighedsfraser:


Arigato gozaimasu – mange tak
Hai – ja
Iie – nej
Konnichiwa – goddag/hej
Kombanwa – godaften
Sumimasen - undskyld

Tidszone

Tidsforskellen varierer afhængig af, om vi har sommer- eller vintertid i Danmark.
Sommertid + 7 timer
Vintertid + 8 timer

Vaccination

Der kræves ingen vaccinationer til Japan. Dette kan dog ændre sig - som eksempelvis under Covid-19 pandemien. Se aktuel status på Udenrigsministeriets hjemmeside. Det er dog en god idé at være vaccineret mod hepatitis. Vær opmærksom på, at behandlingen normalt skal foretages ca. 8 uger før afrejse.

Vejret

De bedste årstider at besøge Japan er i foråret fra marts-maj, og i efteråret fra september-november, hvor naturen er smukkest. Klimaet er mildt og behageligt. Om foråret ligger temperaturen typisk mellem 14-23 grader, og om efteråret mellem 17-21 grader, dog er der ofte 20-27 grader i Tokyo i september. I bjergene i Takayama kan det være lidt køligt om aftenen og om natten.

Visum til Japan

Der kræves ikke visum til Japan for danske statsborgere ved ophold under 90 dage.

Generelle spørgsmål og svar til flyrejsen

Flybillet

På langt de fleste flyvninger udstedes der ikke flybilletter - i stedet foretages check-in ved fremvisning af gyldigt pas eller ved benyttelse af referencenummer til flyselskabet. Hvis du skal bruge referencenummeret, fremsendes dette sammen med de generelle afrejseoplysninger ca. 1 uge før afrejse. Medbring endvidere din Best Travel-billet.

På alle flyrejser fremsender Best Travel information om check-in procedurer 7 dage inden afrejsen.

Check-in skal altid være foretaget senest 1 time før flyafgang - vi anbefaler dog mødetid 2 timer før flyafgang.

Assistance i lufthavnen

Der er mulighed for at anmode om transport i lånt kørestol fra check-in til flyet samt fra flyet til bagageudleveringen i ankomstlufthavnen. Bestiller man assistance får man det automatisk på både ud-og hjemrejse. Hvis du ønsker assistance i lufthavnen beder vi dig kontakte os herom i god tid og senest 6 hverdage før afrejsen.

Bemærk dog, at deltagelse i Best Travels rejser generelt kræver, at man er i almindelig god form og selv kan gå (evt. med sin kuffert) på både vej, fortov og til tider let ujævnt terræn. Da mange af vore rejser inkluderer byvandringer og besøg i gamle byer og på seværdigheder med høje kantstene, stigninger samt brug af brosten og anden ujævn belægning kan brugere af rollator og kørestol ikke anbefales at deltage. Er du i tvivl om, hvor anstrengende en specifik rejse er, anbefaler vi, at du søger råd hos Best Travel inden køb af rejsen.

Har du bestilt assistance i forbindelse med din flyrejse, er det ikke muligt at blive placeret på flyets første række - eller ved flyets nødudgange.

Forsinket bagage på flyrejsen

Skulle du opleve at din bagage enten ikke kommer med flyet eller bliver beskadiget under flyrejsen, er det vigtigt at du allerede i ankomsthallen får rapporteret dette til "Arrival Service" Er din bagage ikke med flyet, skal du bede om en såkaldt PIR-rapport (Property Irregularity Rapport) hvori du angiver, hvortil bagagen skal sendes. Er din bagage beskadiget skal du ligeledes bede om skriftlig dokumentation for, at du har angivet skaden allerede ved ankomsten. Best Travel har desværre ikke mulighed for skaffe ovenstående dokumentation.

Check-in i lufthavnen

Check-in foregår i lufthavnens automater, hvorefter bagagen afleveres påført bagagemærke. 

Best Travel orienterer herom i afrejseinformationen, som fremsendes ca. 7 dage før afrejse. Online check-in åbner normalt 22 timer før flyafgang, men bemærk, at det ikke altid er muligt at lave online check-in på vores rejser.

Flytilslutning

Foregår din rejse fra København og til rejsemålet med SAS kan vi søge om tilslutning fra Aalborg, Aarhus og Billund. Forventet pris ca. 1.500,- pr person.

Foregår din rejse fra København og til rejsemålet med Norwegian kan vi kun søge om tilslutning fra Aalborg. Forventet pris ca. 1.500,- pr person.

Skal du flyve med andre flyselskaber, beder vi dig kontakte os. Vi gør dog opmærksom på, at vi ikke kan tilbyde tilslutning på rejser med Austrian Airlines, Vueling, Alitalia, Sunclass Airlines og Jet-Time.

For bestilling og spørgsmål beder vi dig kontakte os på tlf. 70 20 98 99.

Værd at vide om tilslutningsbilletter:
På rejser, hvor du og din bagage checkes ind for hele rejsen allerede fra afrejselufthavnen i provinsen, skal der ikke foretages fornyet check-in i København. Dette gælder tilslutninger med Norwegian, hvor der flyves videre med Norwegian ud af København - samt tilslutninger med SAS, hvor der flyves videre med SAS eller et af de selskaber, som SAS samarbejder med.

Placering på flyet

Best Travel har ikke indflydelse på, hvor i flyet man som rejsende bliver placeret. Vi videregiver altid vores gæsters navne samlet til flyselskaberne, men da flere flyselskaber placerer gæster ud fra efternavn, vil rejsende med forskellige efternavne kunne opleve, at de ikke placeres samlet på flyet.

Dit sædenummer vil fremgå af dit boardingkort, som oftest printes i automaten i lufthavnen. Mange flyselskaber tilbyder muligheden for, at man ved at klikke på sædenummeret under indcheckningsproceduren kan vælge et andet sædenummer.

EUs blacklistede flyselskaber

Alle rejsebureauer og agenter som er medlem af Danmarks Rejsebureau Forening, er forpligtigede til at oplyse deres gæster omkring de flyselskaber, som har forbud mod at flyve i EU's luftrum. Best Travel benytter INGEN af disse flyselskaber på rejserne. 

De aktuelt listede flyselskaber kan findes ved at følge dette link: http://ec.europa.eu

Bonusordninger hos flyselskaber

Du skal selv fremvise og registrere et evt. medlemssakb ved check-in i lufthavnen. Best Travel kan ikke være behjælpelig eller ansvarlig for registrering af point. 

Bemærk, at du ikke optjener point på rejser med Norwegian, hvor flyrejsen på forhånd er indkøbt af Best Travel til en gruppe. Dette gælder langt de fleste af Best Travels rejser.