Sushi Chopstick
Brug af spisepinde
Tokyo

Spisepindenes historie

Best Travel ”står på pinde” for dig!

Spisepinde er ikke bare spisepinde! Læs her om spisepindenes verden, som er værd at vide, inden du skal besøge Japan!

Spisepindenes historie 箸

Vi kender alle de lange, tynde spisepinde, der benyttes parvis som bestik i store dele af Asien. Men hvad gemmer der sig egentlig bag historien og pindenes traditioner?

Spisepinde var allerede kendt i Kina under Shangdynastiet fra 1600-1050 f.Kr. I Israel har man ligeledes fundet spisepinde fra oldtiden i arkæologiske udgravninger fra en tid, hvor man havde handelsforbindelser mellem Asien og Mellemøsten. Det er sjovt at tænke på, at spisepinde er meget mere almindelige end gaflen, som først kom til Danmark i det 1700-tallet, og dengang var den endda primært kun for adelen og de mest velstillede. 

Spisepinde benyttes i dag især i Kina, Korea, Vietnam, Thailand og Japan.

Brug af spisepinde

Pindene manøvreres i én hånd mellem tommelfingeren og de andre fingre, og bruges som en ”tang” til at opsamle maden i små portioner. Maden tilberedes normalt i små bider, og i Asien benyttes en mere klistret ris, som er let at spise med pindene. Traditionelt benyttes højre hånd -også selv om man er venstrehåndede. At benytte venstre hånd opfattes som brud på etiketten. Den øverste pind bevæges op og ned mod den stationære nederste pind, og de to pinde fungerer sammen som en slags ”tang”. Lidt øvelse gør underværker!

Vidste du, at der findes forskellige typer spisepinde?

Spisepindenes udseende er kulturbestemt.

I Kina og Vietnam er spisepindene længere end i de andre lande, og er ikke nær så spidse.

I Japan er de noget kortere og mere spidse i enderne, så det er lettere at spise fisk, som er en hyppig spise i landet. De japanske spisepinde er ofte lavet af træ og lakeret. Læg mærke til, at man har dem i 2 forskellige længder – en kort til kvinder og en lidt længere til mænd.

I Korea har pindene en mellemængde, og fremstilles normalt af rustfrit stål, messing eller sølv, og i den brede ende er pindene ofte pyntet med ornamenter.

På restauranter og i hjemme køkkenerne benyttes lange spisepinde ved tilberedelsen af mad. Pindene er fra 30 cm og helt op til 1 meter lange. Det er let at bruge dem i stedet for en grydeske. I Japan kaldes de for saibashi  菜箸.

Udsmykning af spisepinde

De tilspidsede spisepinde fremstilles både i træ, bambus, ben, jade, plastic og ædle metaller. Hashi er navnet på japansk for spisepinde 箸.

Bambus- og træspisepinde er generelt billige, og giver et godt greb om maden. De skal dog rengøres grundigt, for at undgå bakterier.

Plasticspisepinde vinder mere og mere indpas, de laves i smarte designs, og de er ikke hjemsted for bakterier.

Næsten alle restauranter benytter ulakerede engangsspisepinde. Man har nu for alvor fået øjnene op for, at det ikke er bæredygtigt. Man gør derfor forskellige tiltag, for at få befolkningen til at bruge færre pinde, og smide færre ud. Metalspisepinde er nemme at rengøre, men den glatte overflade gør, at de er sværere at spise med.

Rundt omkring i Japan findes fine butikker, der kun sælger spisepinde lavet af forskellige kunstnere. I Japan er træspisepinde ofte lakeret både for at gøre dem dekorative og vandtætte.

Spisepinde lavet af jade, guld, sølv og fine træsorter er luksusbestik, og bruges ofte til bryllupsgaver. 

Japansk etikette

Spisepinde må aldrig stikkes ned i ris eller anden mad, da denne tradition er en del af det japanske begravelsesritual. Pindelignende genstande minder om røgelsespinde, som bruges som offer til afdøde familiemedlemmer.

Lav ikke larm med spisepinde, og gestikulere aldrig med spisepinde.

Spisepinde bør placeres på et spisepindelejet, når de ikke benyttes.

Spisepindenes popularitet vokser udenfor i Europa, og flere og flere har opdaget, at asiatisk mad spist med spisepinde smager langt bedre end med kniv og gaffel – ligesom vin smager bedre i glas end i plastickrus!

Hvad symboliserer japanske spisepinde?

De 2 spisepinde symboliserer en bro mellem 2 mennesker. Glædens bro. Fordi der skal bruges 2 pinde for at spise, og fordi de har hver deres funktion - sammenlignes de med ægteskabet. De er begge vigtige, og kan ikke fungerer hver for sig. Derfor er flotte spisepinde en hyppig bryllupsgave med indgraverede små tegn, der i korte sætninger giver gode råd til livet.

På Best Travels rejse ”Japan i blomst” finder du bl.a. smukke spisepinde på Håndværkscentret i Kyoto og i en fornem butik tæt på den imponerende shintohelligdom Fushimi Inari Taisha.

Efter hjemkomst sidder du måske pludselig derhjemme og nyder lidt sushi med et kvinde-spisesæt i røde farver - eller måske med et mande-spisesæt i blå farver? Det er gode minder at have med hjem fra Japan, og som altid er en sikker vinder til bryllupsgaver, sølvbryllupper osv., for hvem falder ikke for Japans smukke symbol på mand og kvinde?  

Har du brug for hjælp?

Kontakt Best Travel

Mangler du hjælp eller har du spørgsmål til vores rejser? Udfyld formularen og vi vil vende tilbage hurtigst muligt.

Vi bestræber os på at besvare alle henvendelser indenfor 2 hverdage.

Din henvendelse