Notre-Dame – Paris’ evige ikon

18. juli 2025
Kirsten Hansen
Midt i hjertet af Paris, på øen Île de la Cité, rejser Notre-Dame de Paris sig som en gotisk juvel, hvis spir og stenværk har prydet byens skyline siden middelalderen. Det er ikke blot en katolsk katedral, men et levende symbol på fransk historie, arkitektonisk storhed og menneskelig udholdenhed.
En gotisk perle gennem århundreder
Opførelsen af Notre-Dame begyndte i 1163 under biskop Maurice de Sully og blev først afsluttet næsten 200 år senere. Katedralen har været vidne til utallige historiske begivenheder: Napoleons kroning i 1804, Paris' befrielse i 1944 – og ikke mindst Victor Hugos roman ”Klokkeren fra Notre-Dame”, der pustede liv i en forsømt katedral – startskuddet til en omfattende restaurering i midten af 1800-tallet.

Branden, der rystede verden
Den 15. april 2019 udbrød en voldsom brand i Notre-Dame. Branden var et chok for pariserne og resten af verden. Det ikoniske spir og store dele af tagkonstruktionen styrtede i flammernes vold, og billederne af den brændende katedral gik verden rundt. Ca. 400 brandfolk deltog i slukningsarbejdet.
Kirken var under renovering, da branden brød ud, og heldigt nok var kobberstatuer fjernet fra bygningen blot 1 uge inden branden. Interiøret slap for større skader, og mange uerstattelige kunstskatte blev redet – herunder Jesus’ tornekrans og det berømte orgel med 8.000 orgelpiber.
Jesus tornekrans er katedralens mest værdifulde genstand set med religiøse øjne. Man mener, at dette relikvie blev båret af Jesus, da han gik op til sin korsfæstelse. Det britiske Sky News skriver, at præsten Jean-Marc Fournier nærmede sig farezonen for at redde kransen. Tornekransen blev bragt til Paris i 1200-tallet af kong Ludvig IX.
Katedralens store orgel er et af verdens mest berømte, og selvom orgelet ikke blev skadet af ilden, tog det skade af vandet ved brandslukningen - men heldigvis var det ikke katastrofale skader.
Notre-Dame betyder ”Vor Frue”, som refererer til Jomfru Maria, som katedralen er dedikeret til. Statuen af Jomfru Maria og Jesusbarnet er derfor én af de vigtigste i katedralen.
Katedralens farvede glasvinduer skiller sig ud som en smuk kontrast til bygningens imponerende gotiske arkitektur. Dengang vinduerne blev skabt var det ikke almindeligt med farvet glas. Den intense blå farve blev fremstillet af lapis lazuli, der blev importeret fra miner i Asien - ikke en hurtig og let løsning for århundreder siden. Selv om en del af vinduerne har måttet restaureres og udskiftes flere gange gennem årene, har det nordlige rosetvindue, der blev bygget ca. i 1250, stadig det meste originale glasarbejde tilbage.

Genopbygning - en global indsats
Allerede 2 dage efter branden lovede præsident Emmanuel Macron, at katedralen ville blive genopført inden for 5 år. En massiv indsamlingskampagne blev iværksat, og donationer strømmede ind fra hele verden. Inden for få dage var der indsamlet over 1 milliard euro til genopbygningen, der involverede over 2.000 håndværkere, arkitekter og eksperter. Arbejdet omfattede alt fra sikring af ruinerne til rekonstruktion af det ikoniske spir og restaurering af de berømte rosevinduer. Det har taget 68 måneder, kostet 5,2 milliarder kroner og krævet 1.500 egetræer at føre katedralen tilbage til sin oprindelige pragt.
Genåbning og fremtidige planer
Den 7. december 2024 åbnede Notre-Dame atter sine døre. Det blev fejret med ceremonier, koncerter og udstillinger. Katedralen er nu klar til at modtage op mod 40.000 besøgende dagligt, så den igen bliver en af verdens mest besøgte seværdigheder.
En oplevelse for alle sanser
Notre-Dame er ikke blot en bygning, man ser – den skal sanses. Træd indenfor og lad blikket vandre mod de farvede rosetvinduer. Stil dig foran statuen af Jomfru Maria med Jesusbarnet, og føl den spirituelle ro, der går i arv gennem århundreder.
Selvom man må dele oplevelsen med mange andre, er der god plads indenfor, og atmosfæren indbyder til fordybelse. Husk blot at respektere kirkens etikette: Mobiltelefon på lydløs, ingen mad og drikke, og hatten af for historiens vingesus.
Mere end en katedral
Notre-Dame er et mødested for kunst, tro og kultur. I adventstiden skaber et julemarked på den nærliggende Square René Viviani ekstra magi med franske delikatesser og håndlavede varer. Frem til 2028 fortsætter forskønnelsen af området omkring katedralen, hvor 150 træer vil pryde pladsen foran og give Paris et nyt, grønt åndehul.
Et monument for fremtiden
Notre-Dame de Paris står i dag som en påmindelse om menneskets evne til at overvinde tragedier og bevare sin kulturarv. Notre-Dame er igen et værdsat symbol på Paris.
Uanset om du rejser til Paris med Best Travel i forårets milde sol, efterårets gyldne skær eller med julelys i luften, besøges Notre-Dame. Glæd dig til at opleve det magiske Paris med egne øjne – og måske finde dit helt eget øjeblik af ro og forundring under de gotiske hvælvinger.
