Der findes 15 forskellige tranearter i verden, hvor af 7 er på listen over truede arter bl.a. den japanske trane, som i dag på verdensplan blot består af højst 3.000 fugle.
Den japanske trane tælles blandt en af verdens smukkeste fugle. At se den sagnomspundne og sjældne trane i dens naturlige omgivelser er et mekka for turister, fotografer og ornitologer. Tranen kan opleves året rundt på Japans nordligste ø Hokkaidō - der er ca. dobbelt så stor som Danmark.
Den japanske trane går igen og igen i både klassiske og moderne japansk kunst. Den skildres i ældgamle folkeeventyr og poesi og ses på malerier, træsnit, kimonoer, papirlamper osv. Japanske virksomheder bruger også tranen som symbol som f.eks. hos Japan Airlines, hvor den er afbilledet som luftfartsselskabets logo.
Før i tiden troede man, at tranerne kunne leve i tusind år. Sandt er det dog, at den japanske trane er en af de længst levende fuglearter i verden. I naturen bliver den ofte 35 år gamle, og i fangenskab det dobbelte. Den japanske trane forbindes derfor med et langt liv.
At tranen er blevet så populær skyldes dens lange levetid, og at tranepar holder sammen hele livet. Et smukt symbol på et langt liv, troskab og et lykkeligt ægteskab.
Den store majestætiske fugl er derfor et yndet motiv på bryllupsgaver.
Origami har været kendt i Japan siden det 17. århundrede. Med et stykke kvadratisk papir skabes fine blomster og dyr – og her har tranen altid været den mest populære. Papirtranerne sættes ofte sammen til guirlander og ses både i templer og på gravpladser.
I Japan har man tradition for at folde 1000 origamitraner, hvis man gerne vil have et ønske opfyldt. Det er derfor en udbredt gave til syge mennesker, man holder af – så viser man, at man virkelig ønsker - god bedring.
Papirtranen blev for alvor verdenskendt som symbolet på fred i 1945, da Hiroshima blev reduceret til en ruinhob efter atombombeangrebet i 1945. Sadako Sasaki var kun 2 år og boede sammen med sin familie i Hiroshima, da atombomben faldt over byen. Hun overlevede, men udviklede senere leukæmi på grund af bestrålingen. Hun foldede 1000 origamitraner i håbet om at blive rask, men hun døde blot 10 år gammel. Efter hendes død begyndte hendes klassekammerater at samle ind til et monument for hende og de mange andre børn, der blev ofre for atombomben. Hele verden gav bidrag til projektet – og Børnenes Fredsmonument står i Hiroshimas Fredspark. Monumentet er omgivet af montre fyldt med origamitraner, som stadig sendes fra børn i hele verden.
I Japan er tranen også blevet det smukkeste symbol på fred og lykke, og er samtidig symbolet for øen Hokkaidō – og er efterhånden også blevet et symbol for hele landet.
Det er en rørende oplevelse at se origami-trane-guirlander rundt omkring i landet – og en særlig smuk souvenir at tage med hjem fra Japan.
Engang var tranen et yndet jagtbytte i Hokkaidōs vådområder, hvor fuglene hører til - og lever af fisk og krybdyr. Området blev senere gradvist drænet med henblik på landbrug. I starten af 1900-tallet troede man derfor, at arten var uddød - indtil man i 1924 pludselig opdagede en lille flok på ca. 20. En ihærdig indsats blev straks sat i gang for at redde og genoprette bestanden. Området blev udlagt som nationalpark, og i dag består bestanden af over 1000 vilde traner i vådområderne nær byen Kushiro. Stedet er det eneste i hele verden, hvor man kan opleve den rødkronede trane året rundt.
Den hvide trane har sorte vingespidser, som får halen til at fremstå som sort, når den er foldet sammen. Halsen og undersiden af hovedet er sort hos hannen og ses i en lysere nuance hos hunnen. Panden har røde fjer, og fuglen kaldes derfor også for ”den rødkronede trane”.
Den japanske trane er Japans største fugt. Vægten er ca. 10 kg, højden ca. 1,5 m - og de har et vingefang på 2,5 m.
Den japanske trane yngler i vidstrakte sumpområder på Hokkaidō. Rederne bygges på jorden, hvor hunnen, godt beskyttet, lægger sine 10 cm lange æg i de høje vådlandsrør. Både hannen og hunnen ruger i 1 måned, og når 1-2 unger udklækkes, vil den/de være sammen med forældrene i op til 9 måneder. De små rødkronede tranekyllinger er dækket med brunt dunet hår, og er næsten ikke til at stå for! På 100 dage er ungerne vokset til samme størrelse som forældrene.
Fuglene er kønsmodne, når de er 3 år gammel. I parringssæsonen udfører de elegante fugle en dans under den blå himmel. At lytte til fuglenes selvbevidste trompeteren under dansen hører til blandt en af naturens store oplevelser. Knæbøjninger, udbredte vinger, høje spring og en form for march, hvor magerne går sammen med strakte halse, hovedet bagoverbøjet og næbet i lodret stilling. På skift nærmest skriger de – som om lyden kommer fra en enkelt fugl. Selv de yngre fugle forsøger med krumspring og vingebask, men de kan slet ikke leve op til det smukke syn, de ældre fugle præsterer.
At iagttage de store fugle i morgendisen og se dem flyve i store flokke er et uforglemmeligt syn året rundt. De lever endda også på Hokkaidō om vinteren, hvor temperaturen ofte kommer ned under minus 30 grader!
Mon du har set nogle af Joanna Lumleys mange farverige rejseudsendelser i TV? Vi kan stærkt anbefale hendes udsendelser om Japan, hvor hun tager ud på en 3.000 km lang rejse på tværs af Japans 4 hovedøer fra Hokkaidō i nord til Honshū, Shikoku og Kyūshū i syd. (Japan består af en perlerække af øer, der strækker sig gennem det vestlige og nordlige Stillehav).
Med succes opdrættes en af verdens sjældneste fuglearter i Kushiro japansk tranereservat. Tanchō-tranen, som den hedder på japansk, er udpeget som et særligt naturmonument for Japan i fuglens eget miljø. Netop her kan besøgende året rundt som det eneste sted i verden, opleve den japanske trane tæt på. Nationalparken er Japans største vådområde - et sandt eldorado for naturelskere. Det er et skue uden lige, når de elegante fugle flokkes i observationscentret til fodringstid. I reservatet plejer man også syge og sårede traner.
En af reservatets medarbejder fortæller, at charmen ved fuglen ikke kun er dens smukke udseende men også deres menneskelige adfærd. Han fortæller, at når de hakker efter føde, ser de sig forsigtigt omkring, som var de mennesker. ”Vi er stolte, når de japanske traner yndefuldt svæver over vådområderne”, siger han.
Reservatet drives af Kushiro Zoo, og her har man været med til at øge bestanden. Kun mennesker er indhegnet, ikke fuglene. De kan flyve frit omkring.
Mon ikke også Hokkaidō står på din liste over drømmerejser efter endt læsning om den japanske trane?
Kontakt Best Travel
Mangler du hjælp eller har du spørgsmål til vores rejser? Udfyld formularen og vi vil vende tilbage hurtigst muligt.
Vi bestræber os på at besvare alle henvendelser indenfor 2 hverdage.