Rabat i Marokko
Fés
Mohammed V’s mausoleum

Marokko

Marokkos kongebyer

Pris pr. person fra
kr. 11.495

Mød Marokkos sjæl på denne eksotiske rundrejse til de fire gamle kongebyer Marrakech, Fès, Meknès og Rabat. At gå rundt i de farverige medinaer er billetten til eventyrland. Som et ekstra plus oplever vi også Atlasbjergene, den romerske ruinby Volubilis og Humphrey Bogarts Casablanca.

Marokko er porten til Afrika – et land, der er mere end 16 gange større end Danmark, og bugner af historie med bånd til både Afrika, Mellemøsten, Spanien og Frankrig. Høje solbrændte bjergkæder, gamle byer, ørkener og varm gæstfrihed er smukt vævet ind i hinanden som et farverigt mønstret tæppe. Marokko er flot repræsenteret på UNESCOs verdensarvsliste.

At besøge Fès er som at få et blik tilbage til middelalderen. Sanserne bliver konstant bombarderet med lyde, dufte og farver. Intensiteten er overvældende i labyrintens smalle gyder. Tiden og stedsansen forsvinder. Moskéer, koranskoler, minareter, romantiske paladser, marokkopuder, mønstrede kobberfade, sølvsmykker, tæpper, duftende vandpiber, parfume, farverige krydderier – et sandt sted for shop-alcoholics! Muldyr belæsset med varer, og mænd klædt i de traditionelle kafta-klædedragter. Livet bag bymuren er som 1001 nats eventyr. 

Kongebyen Meknès er mindre end Fès, og langt mindre besøgt. Ingen er dog i tvivl om, at det engang har været hjemsted for det marokkanske sultanat, for her findes mange storslåede bygninger i medinaens snoede gader.

Atlanterhavets storbyer Rabat og Casablanca er nutidens byer. Her leves det moderne liv. Her tjenes penge – og her kommer de unge for at finde lykken.

Marrakesh ligger ved foden af Atlasbjergene, og har i århundreder været endestation for karavanerne fra Sahara. Du fortrylles og forbløffes. Vi oplever den opsigtsvækkende lyserøde bymur, der gemmer på overdådige paladser og rigmandshuse med flisebeklædning og komplicerede lofter med udskårne trædesign –arven fra muslimske flygtninge fra det sydlige Spanien omkring år 800. Dagligdagen er påvirket af religionens rytmer, når der fem gange i døgnet kaldes til bøn ”Allahu akbar”! Vidste du mon, at kvinderne i Marokko har større frihed og mere indflydelse end i mange andre muslimske lande? Oplev byens magi med en kop myntete eller krydret arabisk kaffe fra tagterrassen på Café de France – herfra har du udsigt til heksedoktoren, akrobaterne, juicesælgerne, slangetæmmeren, historiefortælleren – ja, dem alle på Djemaa El Fna. Man føler, der hver aften er gadeteater eller karneval på den store plads!

Marokko har hundredvis af ansigter. Barokke modsætninger. Nutid og fortid mødes side om side. En fascinerende verden, hvor overdådig luksus er blandet med den ægte orient. En anderledes kulturoplevelse i en eksotisk verden. Vi bor godt på centralt beliggende hoteller, og de fleste måltider nydes på hyggelige lokal restauranter. Glæd dig til at smage de traditionelle retter med couscous, kylling, lamme- eller oksekød tilberedt i tajine (lertøjsfade med kegleformet låg) og de mange søde kager.  

Lidt kongelig har man vel lov at være” – så tag med til kongebyerne. Velkommen til Marokko – Al Maghrib

 

Vil du høre mere om Marokko? Så læs vores kollega Alice's oplevelser fra da hun besøgte den farverige kongeby.

Rejseplan 2024

Rejseplan

 • Dag 1 - Ankomst til Marrakech
 • Dag 2 - Atlasbjergene og Fès
 • Dag 3 - 1001 nats eventyr i Fès
 • Dag 4 - Meknès, Volubilis og Rabat
 • Dag 5 - Rabat og Casablanca
 • Dag 6 - Casablanca og Marrakech
 • Dag 7 - Marrakech – Marokkos perle
 • Dag 8 - Hjemrejse
Hent pdf-udgave af rejsen
Stepmap Map Marokkos Kongebyer

Inkluderet i prisen

Direkte fly til Marrakesh t/r inkl. bagage

Lufthavnstransfer t/r

Bustransport i Marokko

7 overnatninger på gode hoteller med central beliggenhed:

 • 3 nætter i Marrakesh (4-stjernet)
 • 2 nætter i Fès (4-stjernet i 2024)
 • 1 nat i Rabat (4-stjernet)
 • 1 nat i Casablanca (4-stjernet)

7 x morgenmad

5 x frokost (afr. 9/4: 6 x frokost)

3 x middag (afr. 9/4: 2 x middag)

Udflugter iflg. program inkl. ½ l vand

Entré til Jardin de la Majorelle, koranskolen Bou lnania, den romerske ruinby Volubilis, Mohammed V’s mausoleum og Bahia Paladset.

Engelsktalende lokalguide

Erfaren dansk rejseleder

Ikke inkluderet i prisen

Øvrige måltider og drikkevarer

Drikkepenge

Afbestillings- og rejseforsikring

Eneværelse kr. 1.375

Fast plads i bussen kr. 200-300

Ekstraudflugt: Middag i eventyrland kr. 315

Ekstraudflugt: Middag på Rick’s Café kr. 450

Dag 1

Ankomst til Marrakech

Vi flyver direkte til Marokkos næststørste by Marrakech. Efter ankomst besøger vi Menara-Haven, der er et fantastisk eksempel på islamisk arkitektur og kultur. Haven har eksisteret i mere end 800 år, og ligger i byens Hivernage-kvarter. Navnet kommer af det franske ord ”hiver”, der betyder vinter. Haven var engang et yndet sted for sultaner og velhavende, der særligt nød haven i de milde vintermåneder. I dag elsker byens indbyggere at slappe af i den dejlige have året rundt. Haven er kendt for sin unikke design med den lange bassin, pavillonen, citrustræer, palmer og de mange oliventræer. Om eftermiddagen kører vi til vores hyggelige hotel, hvor vi skal bo 1 nat. Vi byder velkommen med middag på hotellet.

 

Afrejse 9/4

Vi flyver direkte til Marokkos næststørste by Marrakech. Efter landing kører vi til vores dejlige hotel, hvor vi skal bo 1 nat.

Dag 2

Atlasbjergene og Fès

Flot køretur gennem Atlasbjergene til Fès. Bjergkæderne strækker sig over 2.000 km gennem Marokko, Algeriet og Tunesien. Bjergene danner grænsen mellem Afrikas middelhavsområder og den varmere del af kontinentet. Berberne blev fortrængt hertil først af araberne og senere af fransk indvandring. Befolkningen i bjergområderne har bevaret deres egen kultur og sprog. Få veje fører over bjergene til de mange landsbyer, der flere steder kun er forbundet med stier. 

 

Midt i området kommer vi gennem byen Béni Mellal for foden af Atlasbjergene, hvor vi nyder frokosten på en lokal restaurant. Vi når den hyggelige by Ifrane, der ligger i 1.650 meters højde. Byen er kendt for skisport om vinteren, og kaldes for ”Marokkos Schweiz”. Vi indånder den rene luft i byen, der smukt er omgivet af maleriske grønne cederskove, inden vi er fremme i Fès, hvor vi skal bo 2 nætter på et 4-stjernet hotel.

Ved afrejse d. 27/2 + 9/4: Ophold på Hôtel l’Escale
Ved afrejse på øvrige datoer: Ophold på Hôtel Volubilis

Dag 3

1001 nats eventyr i Fès

Byvandringen i Marokkos ældste kongeby, er som et kik ind i middelalderen. Bag byporten Bab Boujeloud med blågrønne mosaikfliser i andalusisk stil findes byens mange hemmeligheder. Her venter en overvældende oplevelse gennem labyrinten af fascinerende smalle gyder. Æsler og kærrer er læsset med varer i den myldrende medina. En eksplosion af dufte, farver og lyde. Fès blev skabt af to sultaner og muslimske flygtninge blandt andet fra Andalusien, da de måtte flygte fra Córdoba i 800-tallet, dengang Spanien blev generobret af de kristne. I sin storhedstid tiltrak byen lærde, filosoffer, matematikere, astronomer og dygtige håndværkere. Eksotiske varer blev solgt fra Silkevejen og handelsruterne syd fra Sahara.

Et virvar af smalle gader sprængfyldt med madboder, farvestrålende krydderier og pladser med springvand. Hvert kvarter har sin egen historie med moskéer, skoler, badehuse, minareter, kaffesaloner, bagerier, frisører osv. Det er en oplevelse helt ud over det sædvanlige at besøge Fès – eksotisk og mystisk på samme tid, som at se gennem et magisk nøglehul ind i en ukendt verden. Mænd klædt i traditionelle dragter kommer trækkende med belæsset muldyr. Kvinder i lange dragter med slør om hovedet. Sceneriet vil næsten ingen ende tage.

Fra Fès el Bali, den ældste del inden for bymuren, følger vi strømmen ind i medinaen til Kairaouine-moskéen, der er én af Marokkos vigtigste moskéer med plads til 20.000 mennesker. Vi ser bygningen udefra, da moskéen kun kan besøges af muslimer. Forbi Nejjarine pladsen til den tidligere koranskole Bou Inania - én af landets smukkeste religiøse bygninger. Vi ser den indre gårdhave, der er et mesterværk med sirlige træudskæringer, dekorerede fliser og et lille vandløb. (Bedesalen kan ikke besøges).

Fès er kendt for fremstilling af overdådigt kunsthåndværk. Hos messing- og sølvsmedene benyttes stadig de gamle metoder. Flot udskåret cedertræsarbejde og fine kelimtæpper. Vi besøger et garveri, hvor vi ser, hvordan skind indfarves i store stenbassiner - præcis som man gjorde for over 500 år siden. Læderet forarbejdes til tasker, bogomslag, marokkopuder, sadler m.m. Selv om lugten ikke er særlig behagelig, er det et fascinerende syn. Undervejs hygger vi os med en dejlig frokost på en marokkansk restaurant.

Om eftermiddagen besøger vi det gamle jødiske kvarter Mellah. Læg mærke til, hvordan husene står i stærk kontrast til arabernes lukkede huse, som kun åbner sig ind mod gårdhaverne. Her har husene små vinduer, jerngitre og balkoner. Engang levede 20.000 jøder her, men efter franskmændene rejste i 1956, da landet fik sin uafhængighed, fik angsten for det nye styre, jøderne til at flygte.  

Kontrasten er stor i Fès og man forstår til fulde, at medinaens 9.000 små stræder er med på UNESCOs liste over verdens kulturarv. Vi er tilbage til nutidens Marokko, når vi senere oplever den nye bydel med moderne franske caféer - væk fra livet i den ældgamle bydel. Sanserne er på overarbejde i Fès – det er som at være med i 1001 nats eventyr.

Ekstraudflugt: Middag i eventyrland
Forkæl dig selv med en marokkansk middag i en af byens smukke rigmandsvillaer. Efter islamisk tradition er husene nærmest tilsløret, for der er ingen vinduer ud til gaden. Bag porten åbnes op for et skjult paradis med udsmykkede atriumgårde, rislende vand, grønne planter og terrasser. Restauranten har en spektakulær indretning, og byder på middag i smukke rammer. Jævnligt er der levende musik, og der kan her bestilles vin til maden.

Vi tager forbehold for, at udflugten kan aflyses, hvis der ikke opnås tilstrækkeligt antal tilmeldinger.

Dag 4

Meknès, Volubilis og Rabat

I dag går turen til kongebyen Meknèsder kaldes ”Marokkos Versailles”. Byen var hovedstad under den tyranniske Sultan Moulay Ismail, der forsøgte at konkurrere med Frankrigs Solkonge, Ludvig 14. Det siges, at sultanen havde 500 kvinder i sit harem. Meknès er den mindste kongeby og var kun hovedstad i 55 år. Her finder vi én af verdens smukkeste byporte, Bab Mansour, der oprindeligt var indgangen til den imperiale by. Porten er smukt dekoreret med grønne og blå mosaikker, og ligger i et hjørne af byens centrale plads, El Hedime, der er indgangen til medinaen.

Efter en lille hyggelig byvandring i den gamle by, nyder vi en frokost på en dejlig lokal restaurant.

 

Herefter fortsættes til den romerske ruinby Volubilis. En magisk stemning venter på den åbne slette, der er Marokkos bedst bevarede arkæologiske område med søjler og resterne af fine huse med fantastiske mosaikker. For mere end 2.000 år siden slog romerne sig ned her på en tid, hvor der levede vilde løver i området, der skulle bruges til gladiatorkampene i Roms Colosseum. Da araberne kom hertil i 600-tallet var byen stadig beboet, og på den måde blev Volubilis faktisk Marokkos allerførste hovedstad. Læg mærke til stilheden og duften fra de vilde blomster, der findes mellem de forladte sten.

Sidst på dagen ankommer vi til Rabat – nutidens hovedstad, hvor vi skal bo 1 nat. Middag på hotellet.

Meknès
Krydderier Marokko
Volubilis
Dag 5

Rabat og Casablanca

Langs Atlanterhavet ligger det moderne Marokko. Her er palmeprydede boulevarder, regeringsbygninger og kongepaladser. Efter morgenmaden udforsker vi Rabat, der først blev hovedstad efter landets selvstændighed, men byen har en lang historie og er en skøn blanding af Andalusien, Afrika og den arabiske verden - og velfortjent opført på UNESCOs kulturarvsliste.

Som en opslået historiebog udfoldes byens forskellige kvarterer. I medinaen har mange huse et andalusisk præg, da flygtninge slog sig ned her, dengang spanierne smed maurerne ud fra Andalusien. Helt anderledes er den nye bydel med huse i fransk kolonistil. Smarte biler i gadebilledet og lækre spisesteder. Byen er autentisk - kun få besøgende finder vej hertil. På byrundturen passerer vi Rabats vartegn, det høje Hassantårn, og vi besøger Mohammed V’s mausoleum, hvor den nuværende konges far er begravet. Ad smalle gader spadserer vi gennem Kasbah-kvarteret, der til forveksling ligner Andalusien. Turen slutter ved kongeslottet – en by i byen. Inden vi fortsætter til Casablanca, nyder vi en frokost på en hyggelig lokal restaurant.

Sidst på eftermiddagen er vi fremme i den hvide by - Marokkos største havneby, hvor vi skal bo 1 nat. Casablanca er en storby med moderne højhuse, mænd i jakkesæt og mange kvinder uden slør. Kontrasterne er store i Marokko!

Ekstraudflugt: Middag på Rick’s Café
Tag med på den eksklusive Rick’s Café, der er genskabt efter filmklassikeren ”Casablanca” med Humphrey Bogart og Ingrid Bergman.

Vi tager forbehold for, at udflugten kan aflyses, hvis der ikke opnås tilstrækkeligt antal tilmeldinger.

Dag 6

Casablanca og Marrakech

Langs havet ad cornichen kører vi til Casablancas største seværdighed, Hassan II-moskéen, der hører til blandt verdens største. Den gigantiske moské var nationens gave til den tidligere konge på hans 60-års fødselsdag. Den kostbare bygning blev indviet i 1993 og blev bygget af marokkanske håndværkere fra hele kongeriget. Vi ser moskéen udefra, og går en tur på esplanaden, hvor der kan være op til 80.000 mennesker. Læg mærke til den 210 meter høje minaret, hvorfra der er laserstråler, der peger mod Mekka.

Ønsker du at besøge moskéens kæmpestore bedehal med plads til 25.000 mennesker, er denne én af de få moskéer i landet, der kan besøges af ikke-muslimer. En guidede rundvisning koster ca. EUR 16, og er ikke inkluderet i prisen. Vi tager forbehold for åbningstid til selve bedehallen.

Hassan II-moskéen
Hassan II-moskéen
Hassan II-moskéen

Sidst på eftermiddagen når vi tilbage til Marrakech, hvor vi skal bo i 2 nætter.

I Marrakech oplever vi både den eksotiske og eksklusive side af arabisk storbyliv. Indenfor den lyserøde bymur lavet af soltørret mudder, møder vi byens særlige atmosfære på den store plads Djemaa el Fna. Her findes alt fra juicesælgere, spåkoner, musikere, tandlæger, tryllekunstnere, slangetæmmere, hennatatovører, historiefortællere, madboder m.m. Der er liv på pladsen fra tidlig morgen til sent om aftenen, hvor aktiviteterne kulminerer med et inferno af lys, lyde og lugte.

Vi byder på middag på en lokal restaurant.

Dag 7

Marrakech – Marokkos perle

Hele dagen er afsat til at udforske den fortryllende lyserøde by. Udflugten starter med et besøg i den vidunderlige have Jardin de la Majorelle, der udstråler elegance med snoede havegange.

Jacques Majorelle (1886-1962) var en fransk maler, der forelskede sig i Marrakeshs pulserende gadeliv, og senere blev han berømt for sine orientalske billeder. Hans dristige koboltblå farver referer til den marokkanske himmel, og farven blev kendt som ”Majorelle-blå”. Haven er hjemsted for over 300 planter fra 5 kontinenter, der hovedsagelig er indsamlet af Majorelle selv – han var en ægte globetrotter.

Den franske modedesigner Yves Saint Laurent forelskede sig også i Marrakesh og købte haven i 1980, da han ønskede at bevare Majorelles vision om at vise offentligheden den skønne have. I hjertet af haven ligger Majorelles blå art deco atelier, der i dag huser et museum for berberne - Marokkos oprindelige befolkning. Haven er en oase - stilfuld og magisk på samme tid. Et dejligt sted, der ikke uden grund hører til blandt nogle af landets største attraktioner. Måske frister en kop kaffe i den smukke gårdhavecafé? Vi indsnuser havens eksotiske stemning, og fortsætter derefter til Koutoubia-moskéen, hvor vi på egen krop mærker, hvordan lyden nærmest går gennem krop og sjæl, når muezzinens kalden til bøn, kan høres overalt fra den berømte minaret - byens vartegn. Ved lyden mærker man for alvor, at vi er midt i en anden verden!

Efter en dejlig frokost på lokal restaurant skal vi opleve Bahia Paladset, der blev brugt som kongelig residens, da Marokko blev uafhængig af Frankrig. Senere ønskede man slottet skulle være et kulturelt ikon. Du vil sent glemme de 8.000 m2 ekstravagance med udførligt udsmykkede vægge og lofter. Gårdhaven Grand Cour er paladsets ubestridte hjerte, der efter renovering fremstår med sin oprindelige glans. Lyden af springvand og fuglesang. En perle gemmer sig bag paladsets mure med imponerende gårdhave. Duftende jasminer og orangeblomster. Svalegange og fantastiske sale i Alhambra-stil.

Herefter kan du gå på opdagelse i Marrakech på egen hånd, der også er kendt for sine herskabelige huse med fredfyldte gårdhaver. Måske lokker et glas myntete på en stemningsfuld café?

Dag 8

Hjemrejse

Det er blevet tid til at forlade eventyrlandet. Fra Marrakech flyver vi direkte til Danmark.

Afr. 9/4: Formiddagen er til fri disposition til at gå på opdagelse i Marrakech på egen hånd, og måske til at foretage de sidste indkøb. Efter frokost på hotellet besøger vi Menara-Haven, der er et fantastisk eksempel på islamisk arkitektur og kultur. Haven har eksisteret i mere end 800 år, og ligger i byens Hivernage-kvarter. Navnet kommer af det franske ord ”hiver”, der betyder vinter. Haven var engang et yndet sted for sultaner og velhavende, der særligt nød haven i de milde vintermåneder. I dag elsker byens indbyggere at slappe af i den dejlige have året rundt. Haven er kendt for sine unikke design med den lange bassin, pavillonen, citrustræer, palmer og de mange oliventræer. Om aftenen kører vi til lufthavnen for at flyve tilbage til Danmark.

Har du brug for hjælp?

Kontakt Best Travel

Mangler du hjælp eller har du spørgsmål til vores rejser? Udfyld formularen og vi vil vende tilbage hurtigst muligt.

Vi bestræber os på at besvare alle henvendelser indenfor 2 hverdage.

Din henvendelse