La Mezquita-moskéen
The Cathedral In Jerez De La Frontera
Alhambra

Maurernes elegante arkitektur

Lige meget, hvor du befinder dig i Spanien, vil du opleve en fortryllende potpourri af gamle traditioner, eventyrlyst og en lev-i-nuet mentalitet. Det er som om kærlighed i luften rammes ind af romantiske bygninger med udsøgte detaljer. Fortidens sofistikerede bygninger lever side om side med vovede arkitektoniske skabninger af Gaudí og Dalí - og måske netop derfor, hører Spanien med til et af Europas mest eksotiske lande. Spaniens arkitektur afslører landets fortid – helt tilbage til dengang, hvor to kulturer mødtes. Har du nogensinde tænkt over, hvorfor der er noget ved den spanske kultur, der er så anderledes? 

Maurernes bemærkelsesværdige indflydelse

Engang var der enorme politiske og religiøse omvæltninger i Mellemøsten og ved Middelhavet. I 711 blev det meste af den Iberiske Halvø erobret, og det muslimske territorie fik navnet Al-Andalus. De muslimske hære bestod af berbere, nordafrikanske stammefolk og arabere. Sammen blev de kaldt for ”maurerne” - de mørkhudede. Córdoba blev centrum for den politiske magt og kulturelle udvikling. Kunst og arkitektur har altid spillet sammen i den arabiske verden, og der blev brugt enorme summer på kunstværker.

Córdoba blev en af de folkerigeste byer i Europa. Indtægter afspejlede sig i byens udseende. Der blev anlagt haver med vandfald, kunstigt anlagte søer, og gaderne blev oplyst. Fantastiske fliser med dekorerede mønstre og inskriptioner blev brugt til indretning af stemningsfulde patioer. Artesonado-lofter med geometriske mønstre. Et loft kunne bestå af tusindvis af små stykker udskåret træ.

Alcazar, Córdoba
Synagogue Of Cordoba
Artesonado

I middelalderen befandt arabernes kultur sig på et langt højere niveau end europæernes. Under muslimernes lange ophold i Spanien bidrog de til udvikling indenfor kirurgi, videnskab og handel. Et stort bibliotek og et universitet blev bygget i Córdoba, og var førende indenfor filosofi og medicin. Området var knudepunkt for handel med silke, ris, krydderier, citrusfrugter og parfume.

I Toledo blev der oprettet en oversætterskole, hvor islamiske værker blev oversat til latin og andre europæiske sprog. Man udtænkte et effektivt vandingssystem, der ved hjælp af kanaler overrislede appelsin- og citronlunde – et system, der stadig har betydning for landbruget i bjergene.

I næsten 800 år var Al-Andalus et af verdens mest civiliserede lande. I 1492 blev maurerne fordrevet fra Granada, der var det sidste mauriske rige på den Iberiske Halvø. Efterfølgende blev mange moskéer omdannet til kirker. Dronning Isabel ville sikkert rotere i sin grav, hvis hun vidste, at der er i dag er religionsfrihed i Spanien, for hun var med til at uddrive den sidste emir af landet.

Forunderlige mauriske bygningsværker

Maurerne efterlod sig en fantastisk arv, der i dag kan spores i nogle af landets mest enestående bygninger. Spaniens ældste overlevende bygning fra den mauriske periode er Córdobas helt unikke La Mezquita moské, der engang var en af verdens største frem til 1236, hvor den blev omdannet til en kirke. Man kaldte moskéen for ”Verdens smukkeste muslimske tempel”. Som en hyldest til islamisk arkitekturs ynde og harmoni, finder man en imponerende skov af røde og hvide marmorsøjler samt overdådigt udsmykkede buegange i et fredfyldt indre. Intet ord kan beskrive synet, det skal ganske enkelt opleves! Oprindeligt var der 1293 søjler, men ca. 400 søjler blev fjernet, så man kunne bygge en kirke i hjertet af moskéen.

Besøgende valfarter fra hele verden, for at opleve Spaniens største seværdighed – Alhambra, der er jordens eneste middelalderlige islamiske palads. Bygningen regnes for det mest raffinerede eksempel på islamisk kunst. Det ypperste design er blevet symbolet på de næsten 800 år med maurisk styre i Al-Andalus. Granadas haver var en manifestation af et jordisk paradis. Alene Alhambras placering er perfekt, for her kunne paladset modtage vand fra de sneklædte Sierra Nevada bjerge, og dalen nedenfor paladset var frugtbar.

Islamiske bygninger er designet til at blive set indefra, for i den muslimske kultur, praler man ikke. At slentre i paladset og indsnuse datidens mystik er en oplevelse udover det sædvanlige. Den berømte Løvegård er inspireret af marokkanske bygninger i byen Fez. Lader man sig senere føre gennem Granadas labyrintiske Albaicín-kvarter med hvidkalkede balkonhuse, pyntet med blomstrende geranier - og snupper en myntete på en af de små marokkanske tehuse, mærker man den magiske forbindelse mellem Spanien og Marokko. En oplevelse som taget ud af 1001 nats eventyr!

Engang kunne muslimer, jøder og kristne leve i en fredelig sameksistens, som man gjorde i den vidunderlige by Toledo. Rundt omkring i næsten hele Spanien kan man opleve ”glansbilleder fra himlen” – formidable minder fra den islamiske kultur som f.eks. i: Sevilla, Toledo, Málaga, Jerez de la Frontera, Zaragoza m.fl. Mange bygninger er opført på UNESCOs verdensarvsliste.  

Sevilla
Toledo
The Cathedral In Jerez De La Frontera

Hvad har vi lært af maurerne?

Den mauriske arv kan stadig skimtes i nutidens Spanien. Maurernes lange periode på den Iberiske Halvø satte ikke kun præg på Spanien, men også resten af Europa.

Udover, at de efterlod en af de fineste samlinger af islamisk kunst og arkitektur, har de videregivet knowhow indenfor teknologi, videnskab, astronomi, astrologi, matematik, musik - og opdagelsen af, hvordan man fremstillede papir – for det siges, at en kinesisk fange, skulle have videregivet kunsten!

Den spanske kultur blev varigt forandret af maurerne. Selv ord i det spanske sprog kan spores tilbage til mange arabiske ord som f.eks. alkohol, madras, sofa og sukker. Gennem generationer har mange spanier haft maurerblod i årerne.

Ingen er i tvivl, Spaniens fremtid bliver lige så magisk som dens fortid!

Loading...

Har du brug for hjælp?

Kontakt Best Travel

Mangler du hjælp eller har du spørgsmål til vores rejser? Udfyld formularen og vi vil vende tilbage hurtigst muligt.

Vi bestræber os på at besvare alle henvendelser indenfor 2 hverdage.

Din henvendelse