Tulipmania
Tulipaner
Keukenhof

I tulipanens fodspor

Tulipanen er Hollands nationalblomst - men kender du mon blomstens stormfulde historie?

Tulipanens historie i Holland går flere hundrede år tilbage, og den har op igennem tiden været tæt forbundet med status og rigdom. Bliv klogere på tulipanens betydning nedenfor.

Fra Konstantinopel til Holland

Engang blev de turbanlignende blomster, der beskrives som ”liljer med store løg” solgt på markedspladser i Konstantinopel (Istanbul). Herfra kom de videre til den habsburgske kejser Ferdinand I i Wien, og nåede også Holland, hvor alle var tiltrukket af blomstens stærke farver og fremmedartede udseende. Dyrkning af tulipanløg blev nu en større forretning. Pludselig da efterspørgslen oversteg udbuddet, skød priserne i vejret. De kostbare og sjældne blomster blev symbol på overklassens magt og rigdom. Dengang dyrkede man enkeltplanter, og ikke som i dag - store tulipanbed. Tulipanfeberen steg til uanede højder, og nåede sit højdepunkt i 1630erne.

Vidste du ...
at tulipanboblen nåede sit absolutte højdepunkt i 1534-1537? Her så man visse tulipanløg blive udbudt til mellem 3.000 og 4.200 gylden afhængig af vægt. Til sammenligning tjente en uddannet håndværker omkring 300 gylden om året.

3 løg for et hus

Dengang var det billigere at købe et berømt maleri end et tulipanløg, og for 3 løg kunne man endda købe et af de fine huse langs Amsterdams kanaler. Ofte blev løgene solgt op til flere gange, mens de lå i jorden, før planterne var leveret. Sælgere tjente op mod det som i dag svarer til kr. 250.000 pr. måned, og mange begyndte derfor at spekulere i tulipaner. Bygninger blev pantsat, så man kunne købe, og videresælge løgnene med fortjeneste. Fattige blev rige. Rige blev stenrige. Handlen med usynlige varer kulminerede, og med ét var der flere sælgere end købere. Rygter om stagnerende priser betød, at tusinder blev ruineret på et øjeblik. På trods af tulipanfeberens eftervirkninger elskede mange stadig tulipanen. Frem til det 18. århundrede var de blevet så populære, at en tyrkisk sultan importerede tusindvis af tulipaner fra Holland, og blomsten var nu tilbage til sit hjemland.

En blomstrende forretning

I dag er tulipandyrkning i Holland igen en blomstrende forretning, men heldigvis til andre priser! 3.300 forhandlere eksporterer hvert år ca. 2 mia. tulipanløg til over 80 lande. Gennem historien har den smukke haveblomsts form og farver tiltrukket både digtere, kunstnere og naturvidenskaben. På Tulipanmuseet i Amsterdam kan du se en lille film om Tulipmania, tulipanens historie - og se den spændende samling af tulipanvaser, der var designet til at rumme separate stilke på grund af blomstens høje pris.

Oplev verdens største blomsterpark

Ønsker du også at stifte nærmere bekendtskab med Hollands tulipaner? Læs mere om vores blomsterrejser til Holland - her besøger vi bl.a. Keukenhof, der i 50 år har været verdens største blomsterpark.

Keukenhof
Keukenhof
Keukenhof

Har du brug for hjælp?

Kontakt Best Travel

Mangler du hjælp eller har du spørgsmål til vores rejser? Udfyld formularen og vi vil vende tilbage hurtigst muligt.

Vi bestræber os på at besvare alle henvendelser indenfor 2 hverdage.

Din henvendelse