Sri Lanka
Sri Lanka
Palmestrand i Bentota

Et kærlighedsbrev til Sri Lanka

Smaragdgrønne Sri Lanka er juvelen i Det Indiske Ocean. Øens særlige magi med frodige regnskove, hvide sandstrande, farverige templer, tidløse ruiner, vilde elefanter, klippeskråninger med te-plantager, eksotiske blomster, stemningsfulde fiskerlandsbyer og ikke mindst den meget gæstfrie befolkning - gør landet helt uimodståeligt.

Sri Lanka oser af skønhed med en natur og et dyreliv uden sidestykke.

Som et kærlighedsbrev til Sri Lanka finder man rundt omkring på øen vidunderlige perler designet af den srilankanske arkitekt Geoffrey Bawa – manden, der inspirerede Asien til at leve mere naturligt, bæredygtigt og smukt. Selv om han var én af de mest indflydelsesrige asiatiske arkitekter er navnet ukendt for de fleste i Europa.

Sri Lanka
Sri Lanka
Palmestrand i Bentota

Et geni, du sikkert aldrig har hørt om?

Bawa betragtes som faderen til Sri Lankas arkitektur. Men hvem var ”Mr Bawa”, som man hører om overalt i Sri Lanka?

Geoffrey Bawa (1919-2003) blev født i Sri Lanka. Hans mor var hollænder, og hans far var en anerkendt srilankansk advokat. Han valgte at gå i sin fars fodspor, og rejste til Storbritannien for at læse jura. Efter 2. Verdenskrig vendte han tilbage til sit hjemland. Da moderen døde valgte han at forlade erhvervet, og begyndte at rejse rundt i både Asien, USA og Europa. Efter at have tilbragt 1/3 af sit liv i udlandet vendte han tilbage til Sri Lanka, hvor han købte den nedlagte gummi- og kanelplantage ”Lunuganga”. Her ville han skabe en italiensk have i den tropiske vildmark - men han opdagede hurtigt, at han manglede teknisk viden.

Han vendte derfor atter engang til Storbritannien - denne gang for at blive arkitektstuderende. Han trådte nu ind i arkitekturens verden, og efter tilbagekomsten til Sri Lanka blev han hurtigt en meget værdsat arkitekt. I nogle år sluttede han sig endda sammen med den prisbelønnede danske arkitekt Ulrik Plesner, og de to tegnede mange bygninger sammen. Bawas arbejde findes vidt omkring både i Indien, Indonesien, Mauritius, Fuji og Singapore.

”Mr Bawas” ærbødighed for Sri Lankas frodige landskab var dybt forankret i hans arbejde, og hans vigtigste værker findes derfor i Sri Lanka, og omhandler huse, smukke hoteller, skoler, klubhuse, kontorer, parker, caféer – og endda landets regeringsbygning. Han designede over 200 projekter.

Han havde en særlig evne til at forbinde udendørs- og indendørs rum tilpasset Sri Lankas klima. Storhed, elegance og enkelthed. En følelse af ikke at være i en bygning, men snarere i en smuk have. Oftest ingen aircondition, han brugte i stedet luftens naturlige gennemstrømning under tage lavet af varmeafvisende materialer, så der konstant var en luftstrøm og skygge. Bassiner og springvand blev placeret, så de havde betydning for boligerne. Stilen blev kendt som ”tropisk modernisme”. Bygningerne blev udstyret med lokale kunstneres kreationer som batikstof, keramik, skulpturer og malerier. Intet var overladt til tilfældigheder, alt var nøje udvalgt lige fra møbler til kunstværker. Man kunne krybe ind i skyggen, og samtidig nyde landets smukke natur. ”Stedets genialitet”, kaldte han det.

Bawas inspiration var skønheden.

På mange måder var Bawa foran sin tid. Han er srilankanernes stolthed – og svarer måske lidt til det Jørn Utzon er for danskerne.

Geoffrey Bawas mesterværker

Bawa udviklede en særlig interesse for havearbejde og arkitektonisk design. Han ønskede at kombinere det traditionelle med det moderne. Han har en unik og genkendelig designstil, og han har velfortjent vundet mange priser.

Lunuganga

Tilbage til den nedlagte ”Lunuganga” plantage, som Bawa nu kunne forvandle til et jordisk paradis. Lunuganga blev hans sidste hjem og det sted, hvor han kunne eksperimentere med sin kunst. På en guidet rundvisning kan man opleve den tropiske park med stemninger fra både japansk havekunst, italiensk renæssance og engelske barokhaver, der på smukkeste vis er kombineret med gamle vandhaver. Et fantastisk landsted, der ligger flot ud mod Dedduwa-søen. Kunst og terrasser ligger som åndehuller i den tætte vegetation både i det kuperede, men også flade og åbne terræn. Hans hjem fungerer i dag som et lille hotel, og rundt omkring på ejendommen ses flere små bygninger vævet ind i landskabet.

I 1990 blev han ramt af en række slagtilfælde, der gjorde ham mere og mere syg. Han døde i en alder af 83 år og blev kremeret, men asken fortsætter med at nære i Lunugangas drømmehave.

Gallery Café

På Paradise Road i hovedstaden Colombo ligger den berømte ”Gallery Café”, der tælles blandt verdens 50 bedste. Caféen er indrettet i Bawas tidligere kontorbygning, og ligger i en al fresco gårdhave med grønne pletter og en smuk lotusdam. En stilfuld og afslappende café. Det perfekte sted at nyde veltilberedte srilankanske retter, der serveres på fine tallerkner påtrykt landet kunstneriske alfabet. I en lille butik kan man købe de smukke tallerkner, krus og bestik - men også lokalt kunsthåndværk. Caféen serverer 30 forskellige desserter særligt med fokus på chokolade.

Sri Lankas nye parlamentskompleks

Bygningen ligger i Sri Jayawardenapura-Kotte, landets administrative hovedstad bygget på en ø i hjertet af Diyawanna-søen ca. 13 km fra Colombo. Parlamentet er designet af Bawa i 1979, og opført af et japansk firma for mere end 25 mio. USD. Bygningen stod færdig på blot 26 måneder. Parlamentet har antydningen af symmetri, og står i skarp kontrast til søens form. Parlamentet lignet et palads, der svæver på vandet. Med denne bygning fik Bawa for alvor international anerkendelse.

Hotel Thaala Bentota ****

På rejsen til Sri Lanka med BEST TRAVEL bor vi 2 nætter på et af de mest eftertragtede hoteller ved vestkysten i den populære by Bentota. Resortet er designet af Geoffrey Bawa, som har ladet sig inspirere af en hollandsk landsby fra det 18. århundrede. Her kan du opleve en moderne atmosfære i tropiske omgivelser med service i verdensklasse. Alle værelser er elegant indrettede og har balkon eller gårdhave ud til haven eller havet. Et perfekt arkitektonisk kokon!

Et kærlighedsbrev til Sri Lanka

På den afdøde arkitekts 100 års fødselsdag i 2019 markerede landet begivenheden som vært for en række meningsfulde arrangementer. Ingen i Sri Lanka kan forestille sig, hvordan landet ville se ud uden hans indflydelse og ikoniske designs. Bawa har påvirket Sri Lankas nye generation af arkitekter, og hans arv lever videre rundt omkring i store dele af Asien. Befolkningen hylder ham overalt for hans kunst og præstationer – han var en kunstner i særklasse, som på smukkeste vis har præget Sri Lanka.

Tag med BEST TRAVEL til den smaragdgrønne ø Sri Lanka - juvelen i Det Indiske Ocean og få forståelsen af Bawas udbredte indflydelse i landet. Oplev Bawas kærlighedsbrev til Sri Lanka.

 

Elefanter
Abe
Skildpadde
Loading...

Har du brug for hjælp?

Kontakt Best Travel

Mangler du hjælp eller har du spørgsmål til vores rejser? Udfyld formularen og vi vil vende tilbage hurtigst muligt.

Vi bestræber os på at besvare alle henvendelser indenfor 2 hverdage.

Din henvendelse