camino

Pilgrimsvandring på Camino de Santiago

Lette vandringer på Pilgrimsruten

Pilgrimsvandring på Camino de Santiago

Pilgrimsvejen til Santiago de Compostela var i Middelalderens Europa den vigtigste kulturelle rejserute. Langs pilgrimsrutens smukke og varierede landskaber blev der opført stribevis af skønne bygninger i romansk stil - kirker, klostre, herberg og hospitaler til at tage sig af de mange pilgrimmes spirituelle behov og praktiske fornødenheder. En rejse langs caminoen er således ikke forbeholdt de, som søger en religiøs oplevelse, men kan i høj grad også være en historisk og kulturel oplevelse.   

Vi har valgt en moderne og bekvem måde at rejse langs pilgrimsruten - vi flyver til Bilbão og kører herfra med bus langs ruten, besøger de vigtigste seværdigheder og overnatter på bekvemme hoteller. På særligt udvalgte strækninger af ruten er der mulighed for lette vandreture uden bagage. Der er således god lejlighed til at opleve atmosfæren blandt de vandrende på ruten.

Vi skal opleve en række kulturelle højdepunkter i det smukke Nordspanien, heriblandt Guggenheim-museet i Bilbão, et arkitektonisk vidunder og ét af verdens mest berømte museer. La Rioja er det mest kendte af alle Spaniens mange vinområder. Vi besøger en af områdets mange bodegaer og lærer om fremstillingen af de ædle dråber, som vi slvfølgelig også skal smage på. Rejsen går gennem fire spanske delstater - Baskerlandet, La Rioja, Castilla y León og Galicien - som tidligere udgjorde forskellige lande og derfor har forskellig kulturhistorisk baggrund - forskelligheder, som stadig kommer til udtryk i dag gennem sprog, traditioner og gastronomi.

 • Guggenheim i Bilbão
 • Vin i La Rioja
 • Med halvpension inkl. vin
 • Lette vandringer på Pilgrimsruten
 • Dansk rejseleder


Busrejse langs Caminoen - med mulighed for lette vandringer

Rejseplan

På rundrejsen overnatter vi på hyggelige 3- og 4-stjernede hoteller.

 • Dag 1 - Ankomst Bilbão

 • Dag 2 - Bilbão - Guggenheim-museet

 • Dag 3 - Vindistriktet La Rioja

 • Dag 4 - Burgos

 • Dag 5 - León

 • Dag 6 - Vindistriktet El Bierzo

 • Dag 7 - Cebreiro - Portomarin

 • Dag 8 - Santiago de Compostela

 • Dag 9 - Hjemrejse


Se detaljeret rejsebeskrivelse

Inkluderet i prisen

 • Fly København-Barcelona-Bilbão og Santiago-Barcelona-København inkl. bagage
 • Lufthavnstransfer t/r
 • 8 overnatninger på 3- og 4-stjernede hoteller
 • 7 x morgenmad
 • 4 x aftensmad på hoteller
 • 3 x aftensmad på restaurant (dag 2, 6 og 8) 
 • 1/4 fl. vin og vand til aftensmaden
 • Lette vandreture på Caminoen 
 • Udflugter ifølge program inkl. entreer etc.:
  • Guggenheim-museet inkl. entré
  • Rioja inkl. vinsmagning i Haro
  • Byrundtur med lokalguide i Burgos inkl. entré til domkirken
  • Byrundtur med lokalguide i León inkl. entré til domkirken
  • Byrundtur med lokalguide i Santiago de Compostela
 • Erfaren dansk rejseleder

Ikke inkluderet i prisen

 • Øvrige måltider og drikkevarer
 • Drikkepenge
 • Forsikringer

Evt. tillæg pr. person

 • Enkeltværelse kr. 2.600
 • Fast plads i bussen kr. 150-250
 • Afbestillingsforsikring kr. 275/655 Læs mere
 • Rejseforsikring kr. 301 Læs mere
 • Bagageforsikring kr. 125 Læs mere

Rejseplan

Dag 1

Ankomst Bilbão

Fly fra København via Barcelona til Bilbão, hvor den danske rejseleder tager imod. Bustransfer til vores hotel centralt i Bilbão, hvor vi spiser middag. Vi overnatter på det 4-stjernede Hotel Ercilla Bilbao. 

Dag 2

Bilbão - Guggenheim-museet

Om formiddagen går vi gennem Bilbão til den canadiske arkitekt Frank Gehrys mesterværk, Guggenheim-museet. Opførelsen af museet, som blev indviet i 1997, var starten på en radikal forandring af den før så triste industriby, hvor der sjældent kom turister. Nu er de gamle, utidssvarende fabrikker revet ned og der er opført ny og moderne industri udenfor byen. Bilbão er blevet en ren og moderne kulturby med millioner af besøgende hvert år. Efter besøget på museet er eftermiddagen til fri disposition, vi anbefaler den gamle bydel, som består af syv parallelle gader. I dag er kvarteret et mondænt forretningskvarter med en eksklusiv atmosfære. Vi mødes på hotellet og spiser aftensmad på en lokal restaurant. 

Dag 3

Vindistriktet La Rioja

Vi checker ud og forlader Baskerlandet med kursen mod Spaniens mest berømte vindistrikt, La Rioja. Fra bussen kan vi se hvordan vinstokkene står tættere og tættere og efter blot en times kørsel er vi fremme i Haro, som er Rioja-distriktets hovedstad. Vi får en rundvisning og smager på vinen på en af de kendte bodegaer - ordet "bodega" er spansk for vinfabrik og har således en lidt anderledes betydning end på dansk! Efter lidt tid på egen hånd til frokost fortsætter vi til Santo Domingo de la Calzada, opkaldt efter eneboeren Domingo, som for 1.000 år siden byggede en bro over floden Oja og på andre måder stod de vandrende bi på deres vej mod Santiago de Compostela. På vej mod Burgos, hvor vi overnatter, er der for første gang mulighed for en let vandretur på ca. 6 km ad pilgrimsruten. Bagagen lader vi naturligvis blive i bussen. Vi spiser aftensmad på hotellet. Vi overnatter på det 4-stjernede Hotel Corona de Castilla. 

Dag 4

Burgos

Om formiddagen er der byvandring i den gamle bydel i Burgos, som er den historiske milepæl på El Camino de Santiago. Det senere så vigtige kongerige Castilien blev til netop her i Burgos. Vi skal bl.a. se Casa del Cordón, et smukt palads fra 1400-tallet hvor Isabella og Fanando modtog Colombus, da han kom tilbage fra sin anden rejse til Den Nye Verden. Den flotte promenade, som er flankeret af gamle plantantræer, fører os til den imponerende byport Arco de Santa Maria. Vi besøger den smukke gotiske domkirke, som er inspireret af Notre Dame i Paris. Her ligger nationalhelten El Cid, som er født i Burgos, begravet sammen med sin kone Dona Jimena. El Cid befriede Valencia fra maurerne i 1100-tallet. Om eftermiddagen er der mulighed for en let gåtur ca. 3,5 km langs med floden Arlanzón til klostret Miraflores, hvor Dronning Isabellas forældre hviler i et smukt alabastergravsted. Vi spiser aftensmad på hotellet i Burgos. 

Dag 5

León

Vi checker ud og sætter kursen mod León gennem det flade landskab Tierra de Campos. Undervejs er der mulighed for en let vandring på ca. 3,5 km ad pilgrimsruten. Vi ankommer til Frómista, hvor vi gør holdt ved Canal de Castilla fra 1700-tallet. Kanalen blev brugt til transport af varer som korn og uld fra Castilien til Biskayen, hvorfra det blev udskibet til bl.a. England. I Frómista bliver der tid på egen hånd, f.eks. til at se nærmere på den velbevarede romanske kirke San Martin. Vi fortsætter mod León, som var hovedstad i det gamle kongerige af samme navn. Efter ankomsten tager vi på byvandring i de smalle gader i den gamle bydel, som rummer flere smukke paladser. Vi skal se en af Spaniens bedst bevarede markedspladser fra Middelalderen. Det gamle kvarter i León bærer tilnavnet "det fugtige kvarter" på grund af de mange barer i området. Vi besøger den smukke domkirke med 18.000 m2 farvede, blyindfattede ruder, der er et af de bedste eksempler på gotisk spansk byggestil. Vi spiser aftensmad og overnatter i León. Vi overnatter på det 4-stjernde Hotel Tryp León.

Dag 6

Vindistriktet El Bierzo

Vi kører mod vindistriktet El Bierzo og gør ophold i Astorga, som i gamle dage var en meget vigtig by på pilgrimsruten. Byen havde i Middelalderen 24 hospitaler, hvilket er et udtryk for den store betydning byen havde i datiden. Det smukke barok-rådhus er fra 1600-tallet og i Astorga kan vi også nyde synet af den berømte catalanske arkitekt Gaudis smukke bispepalads i Art Nouveau-stil. Efter at have tilbragt et par dage i det flade landskab på den castillanske højslette bevæger vi os nu ind det smukke bjergområde Monte Irago. Her er der mulighed for et let vandretur ca. 3,5 km langs pilgrimsruten. Vi spiser middag på en restaurant i den lille by Molinaseca inden vi fortsætter til vores hotel i Ponferrada. Vi overnatter på det 4-stjernede Hotel Ciudad de Ponferrada.

Dag 7

Cebreiro - Portomarin

I dag skal vi tilbagelægge den sidste strækning af pilgrimsruten til Santiago de Compostela. På grænsen til det grønne Galicien, som er en af Spaniens smukkeste delstater, gør vi holdt i Cebreiro i 1.300 meters højde med flot udsigt. Her findes flere af de for området typiske stråtækte hytter i keltisk stil, som faktisk var beboet indtil for relativt nyligt. Vi besøger en af Spaniens ældste landsbykirker, Santa Maria La Real, hvis historie går helt tilbage til 800-tallet.

Vi kører videre, nu ad mindre veje, og inden vi når Santiago gør vi holdt i Portomarin, som ligger smukt ved floden Miño. Her i byen er fæstning og kirke en og samme bygning - et anderledes og imponerende syn. Rådhuset er et derimod typisk galicisk palads. Vi smager på byens akvavit (ikke inkluderet i prisen) - mon den er bedre end den danske? Vi kører det sidste stykke vej og spiser aftensmad på vores hotel i Santiago. Vi overnatter på det 3-stjernede Hotel Gelmirez. 

Dag 8

Santiago de Compostela

Vi er nu fremme ved pilgrimmenes mål, Santiago de Compostela, som er opstået omkring apostlen Jakobs grav, som blev opdaget af en bonde ved navn Pelayo i år 813. Om formiddagen besøger vi byens historiske centrum, der er et stort frilandsmuseum med skæve, smalle gade, yndige paladser, gamle klostre, typisk galiciske huse og det gamle universitet. Byrundturen slutter ved den berømte domkirke, hvor Jakob (på spansk Santiago) ligger begravet under hovedalteret. Der er gratis entré til kirken, som man kan besøge på egen hånd. Eftermiddagen er til fri disposition til at udforske den smukke og spændende by, som hvert år besøges af 10 millioner mennesker, på egen hånd. Det er også nu, man skal gøre de sidste indkøb, smage den lækre santiago-tærte og den lokale vin, som hedder Ribeiro. Vi spiser aftensmad på en lokal restaurant.

Dag 9

Hjemrejse

Vi kører mod Santiagos lufthavn og flyver tilbage til København via Barcelona.

 

OBS: Indkvartering på andre hoteller af tilsvarende standard kan forekomme. I så fald kontakter vi alle berørte gæster direkte.

Hoteller

Hotel Ercilla Bilbao

Hotel Ercilla Bilbao ★★★★

Hotel Ercilla ligger centralt i Bilbao nær hovedgaden Gran Via og i gåafstand fra mange seværdigheder.  Faciliteter: Reception, elevator, restaurant,…

Læs mere her
Hotel Corona de Castilla

Hotel Corona de Castilla ★★★★

Hotel Corona de Castillas ligger syd for floden i den historiske by Burgos.  Faciliteter: Reception, elevator, restaurant, café, mulighed for gratis …

Læs mere her
Hotel Tryp Leon

Hotel Tryp Leon ★★★★

I Leon overnatter vi på det moderne og komfortable Tryp Hotel Leon.  Faciliteter: Reception, elevator, restaurant, snackbar, gratis wi-fi.  Værelser…

Læs mere her
Hotel Gelmirez

Hotel Gelmirez ★★★

Hotel Gelmirez ligger nær Plaza de Galicia i Santiago de Compostela.  Faciliteter: Reception, elevator, restaurant, gratis wi-fi.  Værelser: Bad og …

Læs mere her
Hotel Ciudad de Ponferrada

Hotel Ciudad de Ponferrada ★★★★

Hotel Ciudad de Ponferrada er et nyt og moderne hotel beliggende i bydelen La Rosaleda i udkanten af Ponferrada.  Faciliteter: Reception, elevator, r…

Læs mere her

Afgange

Der er desværre ingen ledige afrejsedatoer tilgængelige i øjeblikket.

Spanien - spørgsmål og svar

Hvordan er forholdene for bevægelseshæmmede på rejser i Spanien?

Vi forudsætter generelt, at man er selvhjulpen og almindeligt godt gående på vore rejser. For turene til Spanien kan vi endvidere oplyse, at man på udflugterne oftest skal gå på ujævnt terræn.

Specifikt om Mallorca:
Udflugten til Soller indeholder ca. 2 km tur til fods. 

Specifikt om Tenerife:
Udflugten til Icod indeholder gåtur på ujævnt terræn med mange trapper.
Hotel Diamante Suites ligger på toppen af en meget stejl bakke - og der kan være lange afstande på hotellet.

Specifikt om Andalusien:
Udflugten til Alhambra indeholder en rundvisning til fods med en varighed på ca 2½ time.

Hvilken valuta skal jeg medbringe og kan jeg betale med kort?

Den spanske møntfod er euro.

Alle vores hoteller tager imod de gængse credit cards, og det gælder også de fleste større butikker i byerne. Enkelte gallerier og kunsthåndværkere, mindre butikker i byerne og mange butikker på landet tage ikke imod credit cards. Det er altid en god idé at have lidt kontanter på sig til køb af vand, souvenirs og lign.

Har jeg brug for en adapter til elstikkene?

Der benyttes i vid udstrækning samme elstik i Spanien som i Danmark. Spanien benytter primært 230 V, 50 Hz vekselstrøm, enkelte steder er der 110 V eller 125 V.

Læs om strøm og stik her

 

Skal jeg vaccineres før rejsen?

Nej, der er ikke krav om særlige vaccinationer før en rejse til Spanien.

Lignende rejser du kunne være interesseret i...

Costa del Sol - langtidsrejse 3 uger på 4-stjernet lejlighedshotel
fra kr. 9.995
Flybilletter Når du selv vil stå for rejsen
fra kr. 1.995
Andalusien Granada, Sevilla & Córdoba
fra kr. 7.995
Gran Canaria Med udflugter & dansk rejseleder
fra kr. 7.995