Dybbøl Mølle
Slaget ved Dybbøl
Skamlingsbanken

Danmark

Genforeningen 100 år

Pris pr. person fra
kr. 5.995

Unik rejse i anledning af Genforeningsjubilæet: Den 15. juni 2020 var det 100 år siden, at Sønderjylland blev genforenet med Danmark. Dette fejrede vi i juni 2020, med en tur til området, og vi gør det igen i 2021!

Genforeningen var en proces, der strakte sig over et par måneder med den 15. juni 2020 som den statsretsligt gældende dato for genforeningen. Vi dykker ned i historien og oplever en lang række spændende erindringssteder og seværdigheder, heriblandt naturligvis Dybbøl Mølle, Dannevirke, Skamlingsbanken og stedet, hvor Kong Christian X red over den gamle grænse d. 10. juli 1920. Vores historisk velfunderede rejseleder bidrager med masser af spændende fortællinger om de historiske begivenheder, og forholdet mellem danskere og tyskere i grænselandet.

Efter krigen i 1864 måtte Danmark afstå hertugdømmerne Slesvig, Holsten og Lauenburg, men efter Tysklands nederlag i 1. verdenskrig blev Slesvigs tilhørsforhold taget op igen, og der blev afholdt en folkeafstemning. I Nordslesvig (det nuværende Sønderjylland) var der flertal for at tilhøre Danmark, mens Sydslesvig (det nuværende Schleswig) ønskede at tilhøre Tyskland. I maj 1920 begyndte Danmarks overtagelse af Nordslesvig, og 15. juni blev området statsretsligt genforenet med Danmark. De officielle genforeningsfester blev afholdt i juli. Som led heri red kong Christian X på sin hvide hest den 10. juli over den gamle grænse på landevejen mellem Kolding og Christiansfeld, og en stor genforeningsfest blev afholdt på Dybbøl Banke dagen efter. Genforeningsdagen 15. juni fejres stadig hvert år af mange i Sønderjylland.

Efter afstemningen om det statslige tilhørsforhold var der mindretal på begge sider af grænsen, som havde stemt for et andet tilhørsforhold, end de fik. De fik som en del af aftalen lov til at organisere sig som nationale mindretal med ret til bl.a. egne foreninger og skoler på mindretalssproget. Denne aftale er bl.a. grundlaget for A.P. Møller-skolen, det danske gymnasium i Slesvig, som vi også lægger vejen forbi.

Rejseplan

Rejseplan

  • Dag 1 - Den gamle grænse - Knivsbjerg - Aabenraa
  • Dag 2 - Als og Dybbøl
  • Dag 3 - Slesvig - Dannevirke - Gottorp Slot - Hüttener Berge
  • Dag 4 - Flensborg - Skamlingsbanken
Hent pdf-udgave af rejseplanen
Stepmap Map Genforeningen 100 R

Inkluderet i prisen

Transport i moderne langtursbus

Gratis kaffe på ud- og hjemrejse samt adgang til wi-fi og usb-strømstik i bussen

3 overnatninger på det 4-stjernede Hotel Sønderborg Strand

3 x morgenmad

3 x frokost

3 x aftensmad

Sønderjysk kaffebord (dag 2) samt kaffe og kage (dag 4)

Udflugter og entréer ifølge program

Erfaren dansk rejseleder

Ikke inkluderet i prisen

Øvrige måltider og drikkevarer

Drikkepenge

Afbestillings- og rejseforsikring Læs mere

Enkeltværelse kr. 1.500

Fast plads i bussen kr. 150-250

Dag 1

Den gamle grænse - Knivsbjerg - Aabenraa

Efter endt opsamling sætter vi kursen mod Sønderjylland i vores moderne 4-stjernede bus med alle faciliteter, behagelige sæder og god benplads. Der er adgang til wifi og strømstik i bussen, samt gratis kaffe. Vi kører fra motorvejen syd for Kolding og fortsætter mod syd ad den gamle landevej 170. Ved Den gamle Grænsekro mellem Kolding og Christiansfeld gør vi holdt. Her mødtes kong Christian X og sønderjyderne den 10. juli 1920, og vi ser de forskellige mindesmærker, som blev rejst i den anledning.

Knivsbjerg, som er Sønderjyllands højeste punkt (97 m.), ligger ved den gamle landevej umiddelbart nord for Aabenraa, og er ejet af det tyske mindretal, der købte stedet i slutningen af 1800-tallet. Der er mindelund m.v., og som sådan giver stedet et godt visuelt indtryk af det tyske mindretal og dets kultur. Vi ser og hører om området, før vi fortsætter til Folkehjem i Aabenraa.

Aabenraa var byen, hvor modsætningerne mellem dansk og tysk stod stærkest i årene 1864–1920, og Folkehjem udviklede sig til at være centrum for danskheden. Vi nyder en frokost på Folkehjem, før vi hører om stedets politiske betydning og ser Billedsalen, Kongesalen og de gamle grænsepæle mellem Kongeriget Preussen og Kongeriget Danmark, som nu står ved Folkehjem.

Fra Folkehjem går vi forbi arresten fra den tyske tid, som er bygget i karakteristisk wilhelminsk borgstil, og fortsætter hen mod Genforeningshaven og Amtsrådsbygningen (nu advokatkontor), ligeledes fra den tyske tid og bygget i den karakteristiske wilhelminske borgstil. Her ser vi også det imponerende Opnør-hus bygget af den lokale milliardær Michael Jebsen, der hører til det tyske mindretal, samt det fælles pressehus for det tyske mindretals avis ”Der Nordschleswiger” og den danske avis ”JyskeVestkysten”. Bussen samler os op, og vi kører forbi det tyske mindretals bibliotek og hen til kirkegården, hvor vi går en kort tur. Kirkegården er en af landets mest interessante - her fortsatte kampen mellem danskere og tyskere efter døden i form af ganske forskellige og karakteristiske gravmonumenter. Naboer til kirkegården er i øvrigt både det danske gymnasium Aabenraa Statsskole og Deutsches Gymnasium für Nordschleswig.

Vi kører mod Sønderborg ad den gamle landevej mellem Aabenraa og Sønderborg. Vi holder et kort fotostop ved Nydam Mose, hvor Nydambåden blev fundet 1863. Ligeledes er der en krigergrav fra 1864 i nærheden. Vi kører til Hotel Sønderborg Strand, hvor vi bliver indkvarteret på vores værelser og spiser aftensmad.

Dag 2

Als og Dybbøl

Efter morgenmad starter vi dagen på udsigtsetagen på Hotel Alsik. Her fra 16. etage er der en formidabel 360 graders udsigt over Sønderborg og Dybbøl-området samt Als. Herfra kører vi til Asserballe med et kort fotostop ved præstegården, hvor Herman Bang blev født. Bang skrev romanen ”Tine”, der foregår i 1864 og hvor tilbagetoget fra Dannevirke og Dybbølslaget danner romanens dramatiske ramme. Vi fortsætter til Notmark kirkegård, hvor der er et smukt mindesmærke for sognets faldne under 1. verdenskrig. På kirkegården ligger bl.a. den alsiske hjemstavnsdigter Martin N. Hansen begravet. Digtet ”Madeleine” er et smukt digt om en sønderjysk tysk krigsdeltagers erindringer som krigsfange i Frankrig. På vej tilbage til Sønderborg holder vi kortvarigt ved Almsted Korsvej, hvor der er rejst en mindestele for Martin N. Hansen.

Stelen rummer illustrationer af fire af hans digte, heriblandt ”Madeleine”. Herfra er der også en smuk udsigt ud over Als mod Sønderborg, og man kan faktisk se hele den lange vej til Ulkebøl, som Tine fuld af angst efter Dybbølslaget går, før hun finder sin elskede dødeligt såret. Vi spiser frokost (inkl.)  og starter eftermiddagens program med at besøge Dybbøl-skanserne. Fra Skanse IV er der en usædvanlig smuk udsigt over området og med Dybbøl Mølle i baggrunden, som vi kan nyde mens rejselederen beretter om slaget ved Dybbøl den 18. april 1864. Herefter fejrer vi genforeningsjubilæet med et ægte, sønderjysk kaffebord med b.la. kringle, lagkager og masser af småkager. Vi spiser aftensmad på hotellet. 

Slaget ved Dybbøl
Dybbøl Mølle
Kaffebord
Dag 3

Slesvig - Dannevirke - Gottorp Slot - Hüttener Berge

Efter morgenmaden sætter vi kurs mod A.P. Møllerskolen, som er det danske gymnasium i Slesvig by. Skolen, som blev indviet i 2008, er en gave fra A.P. Møller Fonden - en donation i størrelsesordenen ca. 400 mio. kr. til det danske mindretal i Sydslesvig. Vi fortsætter til Dannevirke, som var Danmarks vold mod syd i 1.000 år. Det skulle den også have været i 1864, men den danske overgeneral de Meza gav (militært klogt) i februar 1864 ordre til tilbagetrækning til Dybbølstillingen.

Vi går en tur på volden og besøger Dannevirkemuseet. Vi spiser frokost i Slesvig by efterfulgt af en lille byvandring, og et besøg i domkirken med den imponerende altertavle, samt det høje tårn. Så går turen til Gottorp Slot, hvor vi besøger haven og museet med bl.a. Nydambåden. I naturparken Hüttener Berge ser vi den Bismarckstatue, der oprindeligt stod på Knivsbjerg. Herefter kører vi tilbage til hotellet i Sønderborg, hvor vi spiser aftensmad.

Dag 4

Flensborg - Skamlingsbanken

Efter morgenmaden kører vi til Den danske Kirkegård i Flensborg med krigergravene og Istedløven, og hører bl.a. historien om løven som symbol og dens omskiftelige historie. Herefter tid på egen hånd til frokost i Flensborg, før vi sætter kurs mod Danmark, med mulighed for grænsehandel undervejs. Sidste stop på rejsen er Skamlingsbanken (113 m.), som ligger nord for den gamle grænse mellem Christiansfeld og Kolding.

Skamlingsbanken blev i perioden 1864 - 1920 samlingsstedet for dansksindede sønderjyder, når danskheden skulle dyrkes uden trykkende preussisk åg. Vi ser de forskellige mindesten på stedet, og slutter af med en kop kaffe og kage på dette naturskønne, historiske sted.

Busopsamling

SJÆLLAND/FYN/JYLLAND AFREJSE HJEMKOMST
Lyngby Station - v/Invita Køkken 05.00 22.15
København - Flintholm Station 05.30 21.45
Ølby Center 06.00 21.20
Ringsted - Outlet 06.30 20.50
Slagelse - Statoil 06.50 20.30
Nyborg Station 07.20 20.00
Odense - Kildebjerg (ud nord/hjem syd) 08.15 18.50
Fredericia Banegård 09.00 18.20
Vojens, Afk. 68 ved OK  09.45 17.40
Aabenraa - Afk. 70 10.05 17.20
Padborg - OK Benzin 10.25 17.00

Har du brug for hjælp?

Kontakt Best Travel

Mangler du hjælp eller har du spørgsmål til vores rejser? Udfyld formularen og vi vil vende tilbage hurtigst muligt.

Vi bestræber os på at besvare alle henvendelser indenfor 2 hverdage.

Har du spørgsmål til, hvordan COVID-19 kan påvirke din rejse, henviser vi til Om rejser og coronavirus

Din henvendelse