Genforeningen 100 år

4 dage - bus fra Sjælland, Fyn og Sønderjylland

 • Historie
 • Busrejse
 • Kulturoplevelser
 • Meget inkluderet
 • Kulinariske oplevelser

Oplev Genforeningsjubilæet med historisk velfunderet rejseleder

Unik rejse i anledning af Genforeningsjubilæet: Den 15. juni 2020 er det 100 år siden, at Sønderjylland blev genforenet med Danmark. Tag med til Sønderjylland når landsdelen hejser flagene og fejrer 100-års jubilæet. Genforeningen var en proces, der strakte sig over et par måneder med den 15. juni som den statsretsligt gældende dato for genforeningen. Vi sætter kursen mod Sønderjylland d. 14. juni og befinder os således i Sønderborg og området heromkring på selve jubilæumsdagen. Vi dykker ned i historien og oplever en lang række spændende erindringssteder og seværdigheder, heriblandt naturligvis Dybbøl Mølle, Dannevirke, Skamlingsbanken og stedet, hvor Kong Christian X red over den gamle grænse d. 10. juli 1920. Vores historisk velfunderede rejseleder bidrager med masser af spændende fortællinger om de historiske begivenheder og forholdet mellem danskere og tyskere i grænselandet.     

Efter krigen i 1864 måtte Danmark afstå hertugdømmerne Slesvig, Holsten og Lauenburg, men efter Tysklands nederlag i 1. verdenskrig blev Slesvigs tilhørsforhold taget op igen og der blev afholdt en folkeafstemning. I Nordslesvig (det nuværende Sønderjylland) var der flertal for at tilhøre Danmark, mens Sydslesvig (det nuværende Schleswig) ønskede at tilhøre Tyskland. I maj 1920 begyndte Danmarks overtagelse af Nordslesvig, og 15. juni blev området statsretsligt genforenet med Danmark. De officielle genforeningsfester blev afholdt i juli. Som led heri red kong Christian X. på sin hvide hest den 10 juli over den gamle grænse på landevejen mellem Kolding og Christiansfeld og en stor genforeningsfest blev afholdt på Dybbøl Banke dagen efter. Genforeningsdagen 15. juni fejres stadig hvert år af mange i Sønderjylland, og i 2020 kulminerer det officielle Danmarks markering af 100-års jubilæet for genforeningen med en stor genforeningsfest på Dybbøl den 11. juli.


Efter afstemningen om det statslige tilhørsforhold var der mindretal på begge sider af grænsen, som havde stemt for et andet tilhørsforhold, end de fik. De fik som en del af aftalen lov til at organisere sig som nationale mindretal med ret til bl.a. egne foreninger og skoler på mindretalssproget. Denne aftale er bl.a. grundlaget for A.P. Møller-skolen, det danske gymnasium i Slesvig, som vi også lægger vejen forbi.

fra kr. 4.995 pr. person
 • Behagelig langtursbus med wifi og gratis kaffe
 • Inkl. mange måltider
 • Dybbøl Mølle, Dannevirke, Slesvig, Gottorp Slot m.m.
 • Erfaren dansk rejseleder


Unik rejse i anledning af Genforeningsjubilæet

Rejseplan

 • Dag 1 - Den gamle grænse - Knivsbjerg - Aabenraa

 • Dag 2 - 100-årsdagen for Genforeningen

 • Dag 3 - Slesvig - Dannevirke - Gottorp Slot - Hüttener Berge

 • Dag 4 - Flensborg - Skamlingsbanken


Se detaljeret rejsebeskrivelse

Inkluderet i prisen

 • Transport i moderne langtursbus
 • Gratis kaffe på ud- og hjemrejse samt adgang til wi-fi og usb-strømstik i bussen 
 • 3 overnatninger på det 4-stjernede Hotel Sønderborg Strand
 • 3 x morgenmad
 • 3 x frokost 
 • 3 x aftensmad
 • Sønderjysk kaffebord (dag 2) samt kaffe og kage (dag 4)
 • Udflugter og entreer ifølge program 
 • Erfaren dansk rejseleder  

Ikke inkluderet i prisen

 • Øvrige måltider og drikkevarer
 • Drikkepenge
 • Forsikringer

Evt. tillæg pr. person

 • Enkeltværelse kr. 1.500
 • Fast plads i bussen kr. 150-250
 • Afbestillingsforsikring kr. 275 Læs mere
 • Rejseforsikring kr. 245 Læs mere

Rejseplan

Dag 1

Den gamle grænse - Knivsbjerg - Aabenraa

Efter endt opsamling sætter vi kursen mod Sønderjylland i vores moderne 4-stjernede bus med alle faciliteter, behagelige sæder og god benplads. Der er adgang til wifi og strømstik i bussen, samt gratis kaffe. Vi kører fra motorvejen syd for Kolding og fortsætter mod syd ad den gamle landevej 170. Ved Den gamle Grænsekro mellem Kolding og Christiansfeld gør vi holdt. Her mødtes kong Christian X og sønderjyderne den 10. juli 1920, og vi ser de forskellige mindesmærker, som blev rejst i den anledning.

Knivsbjerg, som er Sønderjyllands højeste punkt (97 m), ligger ved den gamle landevej umiddelbart nord for Aabenraa og er ejet af det tyske mindretal, der købte stedet i slutningen af 1800-tallet. Der er mindelund m.v., og som sådan giver stedet et godt visuelt indtryk af det tyske mindretal og dets kultur. Vi ser og hører om området, før vi fortsætter til Folkehjem i Aabenraa.

Aabenraa var byen, hvor modsætningerne mellem dansk og tysk stod stærkest i årene 1864–1920, og Folkehjem udviklede sig til at være centrum for danskheden. Vi nyder en frokost på Folkehjem, før vi hører om stedets politiske betydning og ser Billedsalen, Kongesalen og de gamle grænsepæle mellem Kongeriget Preussen og Kongeriget Danmark, som nu står ved Folkehjem. Fra Folkehjem går vi forbi arresten fra den tyske tid og som er bygget i karakteristisk wilhelminsk borgstil og fortsætter hen mod Genforeningshaven, Amtsrådsbygningen (nu advokatkontor) ligeledes fra den tyske tid og bygget i den karakteristiske wilhelminske borgstil. Her ser vi også det imponerende Opnør-hus bygget af den lokale milliardær Michael Jebsen, der hører til det tyske mindretal, samt det fælles pressehus for det tyske mindretals avis ”Der Nordschleswiger” og den danske avis ”JyskeVestkysten”. Bussen samler os op, og vi kører vi forbi det tyske mindretals bibliotek og hen til kirkegården, hvor vi går en kort tur. Kirkegården er en af landets mest interessante - her fortsatte kampen mellem danskere og tyskere efter døden i form af ganske forskellige og karakteristiske gravmonumenter. Naboer til kirkegården er i øvrigt både det danske gymnasium Aabenraa Statsskole og Deutsches Gymnasium für Nordschleswig.
Vi kører mod Sønderborg ad den gamle landevej mellem Aabenraa og Sønderborg. Vi holder et kort fotostop ved Nydam Mose, hvor Nydambåden blev fundet 1863. Ligeledes er der en krigergrav fra 1864 i nærheden. Vi kører til Hotel Sønderborg Strand, hvor vi bliver indkvarteret på vores værelser og spiser aftensmad.

Dag 2

100-årsdagen for Genforeningen

Efter morgenmad starter vi jubilæumsdagen på udsigtsetagen på Hotel Alsik. Her fra 16. etage er der en formidabel 360 graders udsigt over Sønderborg og Dybbøl-området samt Als. Herfra kører vi til Asserballe med et kort fotostop ved præstegården, hvor Herman Bang blev født. Bang skrev romanen ”Tine”, der foregår i 1864 og hvor tilbagetoget fra Dannevirke og Dybbølslaget danner romanens dramatiske ramme. Vi fortsætter til Notmark kirkegård, hvor der er et smukt mindesmærke for sognets faldne under 1. verdenskrig. På kirkegården ligger bl.a. den alsiske hjemstavnsdigter Martin N. Hansen begravet. Digtet ”Madeleine” er et smukt digt om en sønderjysk tysk krigsdeltagers erindringer som krigsfange i Frankrig. På vej tilbage til Sønderborg holder vi kortvarigt ved Almsted korsvej, hvor der er rejst en mindestele for Martin N. Hansen. Stelen rummer illustrationer af fire af hans digte, heriblandt ”Madeleine”. Herfra er der også en smuk udsigt ud over Als mod Sønderborg, og man kan faktisk se hele den lange vej til Ulkebøl, som Tine fuld af angst efter Dybbølslaget går, før hun finder sin elskede dødeligt såret. Vi spiser frokost (inkl.)  og starter eftermiddagens program med at besøge Dybbøl-skanserne. Fra Skanse IV er der en usædvanlig smuk udsigt over området og med Dybbøl Mølle i baggrunden, som vi kan nyde mens rejselederen beretter om slaget ved Dybbøl den 18. april 1864. Herefter fejrer vi genforeningsjubilæet med et ægte, sønderjysk kaffebord med b.la. kringle, lagkager og masser af småkager. Vi spiser aftensmad på hotellet. 

Dag 3

Slesvig - Dannevirke - Gottorp Slot - Hüttener Berge

Efter morgenmaden sætter vi kurs mod A.P. Møllerskolen, som er det danske gymnasium i Slesvig by. Skolen som blev indviet i 2008, er en gave fra A.P. Møller Fonden - en donation i størrelsesordenen ca. 400 mio. kr. til det danske mindretal i Sydslesvig. Vi fortsætter til Dannevirke, som var Danmarks vold mod syd i 1.000 år. Det skulle den også have været i 1864, men den danske overgeneral de Meza gav (militært klogt) i februar 1864 ordre til tilbagetrækning til Dybbølstillingen. Vi går en tur på volden og besøger  Dannevirkemuseet. Vi spiser frokost i Slesvig by efterfulgt af en lille byvandring og et besøg i domkirken med den imponerende altertavle, samt det høje tårn. Så går turen til Gottorp Slot, hvor vi besøger haven og museet med bl.a. Nydambåden. I naturparken Hüttener Berge ser vi den Bismarckstatue, der oprindeligt stod på Knivsbjerg. Herefter kører vi tilbage til hotellet i Sønderborg, hvor vi spiser aftensmad.

Dag 4

Flensborg - Skamlingsbanken

Efter morgenmaden kører vi til Den danske Kirkegård i Flensborg med krigergravene og Istedløven, og hører bl.a. historien om løven som symbol og dens omskiftelige historie. Herefter tid på egen hånd til frokost i Flensborg, før vi sætter kurs mod Danmark med mulighed for grænsehandel undervejs. Sidste stop på rejsen er Skamlingsbanken (113 m.), som ligger nord for den gamle grænse mellem Christiansfeld og Kolding. Skamlingsbanken blev i perioden 1864 - 1920 samlingsstedet for dansksindede sønderjyder, når danskheden skulle dyrkes uden trykkende preussisk åg. Vi ser de forskellige mindesten på stedet og slutter af med en kop kaffe og kage på dette naturskønne historiske sted.

Busopsamling 

SJÆLLAND/FYN/JYLLAND AFREJSE HJEMKOMST
Lyngby Station - v/Invita Køkken 05.00 22.15
København - Flintholm Station 05.30 21.45
Ølby Center 06.00 21.20
Ringsted - Outlet 06.30 20.50
Slagelse - Statoil 06.50 20.30
Nyborg Station 07.20 20.00
Odense - Kildebjerg (ud nord/hjem syd) 08.15 18.50
Fredericia Banegård 09.00 18.20
Vojens, Afk. 68 ved OK  09.45 17.40
Aabenraa - Afk. 70 10.05 17.20
Padborg - OK Benzin 10.25 17.00

Hotel

Hotel Sønderborg Strand ★★★★

Hotel Sønderborg Strand ligger smukt lige ned til stranden nær Sønderborg Slot og i gåafstand fra centrum. 

Faciliteter: Reception, restaurant, wi-fi.

Værelser: Velindrettede værelser med eget bad og toilet, hårtørrer, TV, wi-fi og faciliteter til at lave kaffe/te.

Læs mere her

Afgange

Afrejsedato Rejseprogram Pladser tilbage Grundpris
14. jun. 2020
Genforeningen i Schleswig Holstein og Sønderjylland - 4 dage - Hotel Sønderborg Strand - Bus fra Sjælland
Flere end 8 4.995 Gå videre

Generel praktisk information

Ankomst til rejsemålet

Ifølge internationale hotelregler kan du ikke påregne, at dit værelse er klar til indcheck før kl. 15.00 på ankomstdagen - i sjældne tilfælde først kl. 17.00.

På flyrejser med udflugtsprogram i bus vil der oftest være mulighed for at forudbestille en fast plads i bussen på rejsemålet. Dermed har du en bestemt plads reserveret på rejsen. Som udgangspunkt gælder denne reservation i busserne til/fra lufthavnen samt på udflugterne. Dog gør vi opmærksom på, at reservationen ikke gælder på eventuelle ekstra udflugter som tilkøbes på flodkrydstogter.

Vi gør ligeledes opmærksom på, at 1. række i højre side altid tælles EFTER rejseleder og/eller lokalguide. Til tider vil rejseleder/lokalguide være placeret på forreste række i bussen, hvormed de reserverede pladser i højre side, alle vil rykke en række bagud. Dette giver ikke ret til refusion af det indbetalte beløb til fast plads i bussen.

Best Travel benytter lokale busser i udlandet og forsøger altid at skaffe busser af en god standard. Denne kan dog ikke altid sammenlignes med dansk standard. Eksempelvis vil der oftest ikke være toilet i bussen.

Forsikring

Rejsedeltageren er selv ansvarlig for at have tegnet de forsikringer, som anses for nødvendige. Det gule sygesikringskort gælder efter 1. august 2014 kun i Danmark. På rejser indenfor EU anbefales det at medbringe det blå sygesikringsbevis (bestilles hos din kommune), som dækker læge- og hospitalhjælp på samme vilkår som borgerne i det land, som du besøger. Der kan altså være tale om større eller mindre egenbetaling.

Bemærk, at det blå kort ikke dækker hjemtransport i forbindelse med sygdom, samt meget andet. Det tilrådes derfor at tegne en rejseforsikring, som bl.a. dækker forsinket fremmøde, erstatningsrejse, hjemrejseforsinkelse, overfald, hjemtransport, sygeledsagelse, invaliditet og død. Forsikringen kan tegnes hos SOLID AB gennem Best Travel, som er et anerkendt svensk forsikringsselskab.

Ved sygdom opstået under rejsen påhviler det rejsedeltageren selv at afholde alle omkostninger eller udlæg, f.eks. til lægebehandling, sygehusophold eller særlig hjemrejsetransport. Rejsedeltagere er forpligtigede til før bestilling af rejsen at konsultere en læge, hvis de er vidende om, at deres helbredstilstand ikke er god. Deltagelse på rejsen sker på eget ansvar.

Læs mere om rejseforsikringer på www.besttravel.dk/forsikring

Påklædning

Foruden almindeligt tøj medbringes en god sweater, vindjakke og gode, solide travesko. Undlad at medbringe dyre smykker og andre værdigenstande. På krydstogter afholdes 1-2 formelle aftener, hvor herrerne forventes at være iklædt jakkesæt og damerne tilsvarende pænt tøj. Ellers er påklædningen på krydstogter ganske afslappet.

Særlige ønsker

En del gæster fremkommer med specielle ønsker i forbindelse med bestilling af rejsen, for eksempel ønsker om bestemte siddepladser i bussen, værelser med udsigt, ved siden af hinanden eller lignende. Disse ønsker noterer vi gerne på billetten og videregiver til rette instans. Vi kan imidlertid ikke garantere, at ønsket bliver opfyldt.

Er du allergisk overfor visse former for fødevarer vil vi gerne have dette oplyst ved bestillingen, således at vi kan videregive informationen til hotellet - evt. også til flyselskabet, hvis forplejning på flyrejsen indgår. Vi kan dog ikke garantere, at hotellet kan opfylde særlige diætønsker eller tilbyde en særlig allergivenlig menu.

Specielle fødevarer i forbindelse med f.eks. glutenfri eller laktosefri kost kan være svære at finde i nogle lande, hvor det ikke er så almindeligt med allergi som i Danmark. Er du glutenallergiker anbefaler vi derfor, at du selv medbringer glutenfrit brød, da det i visse lande kun kan købes på apoteket.

Lignende rejser du kunne være interesseret i...

Hansestæder i Nordtyskland 5 dage - bus fra Sjælland
fra kr. 6.495
Stralsund & Rügen 5 dage - bus fra Sjælland
fra kr. 5.695
Flybilletter Når du selv vil stå for rejsen
fra kr. 1.995
Aspargesruten 5 dage - bus fra Sjælland
fra kr. 4.995