Spanien

Catalanske fristelser - Oplev en fuldendt ”Eetu-oplevelse

Begur med udsigt over havet
Begur med udsigt over havet
Middelhavet
Middelhavet
Den befæstede by Peratallada
Den befæstede by Peratallada

Oplev Spaniens svar på Brigitte Bardots Sydfrankrig

Girona
Girona
Farvestrålende husfacader i Girona
Farvestrålende husfacader i Girona
Kunstnerbyen Cadaqués
Kunstnerbyen Cadaqués
  • Begur med udsigt over havet
    Begur med udsigt over havet
  • Middelhavet
    Middelhavet
  • Den befæstede by Peratallada
    Den befæstede by Peratallada
  • Oplev Spaniens svar på Brigitte Bardots Sydfrankrig

  • Girona
    Girona
  • Farvestrålende husfacader i Girona
    Farvestrålende husfacader i Girona
  • Kunstnerbyen Cadaqués
    Kunstnerbyen Cadaqués

BEST TRAVEL blev fristet, da vi fandt dette skønne hotel med balkonværelser tæt på den elegante landsby Begur ud mod det funklende krystalklare Middelhav. Her findes en rigdom af naturskønhed med klippekyster, uspolerede bugter, spektakulære landskaber, vandrestier, indbydende strande, idylliske kystbyer - og ikke mindst lækre retter fra Det catalanske Køkken. Indholdsrige udflugter er inkl. i rejsens pris, og det emmer af ferieidyl overalt. En rejse for livsnydere – Spaniens svar på Brigitte Bardots Sydfrankrig.

Tag med på denne fristende rejse! Du bliver begejstret, når du ser det meget charmerende hotel med fantastisk beliggenhed og med service og komfort i højsædet. Stor pool og lækker solterrasse – og kun få meter til den prestigefyldte Platja Fonda strand. Overalt gemmer sig skjulte bugter i det bakkede landskab med fantastiske sandstrande langs kysten.

Vi bor ikke langt fra den elegante landsby Begur med smalle, brostensbelagte gader. Her mærkes et interessant strejf af cubansk atmosfære med byens cocktailbarer og det fine palæ, Casas Indianas. På toppen ligger resterne af Begur-borgen, hvor Elizabeth Taylor-filmen ”Suddenly, last summer” blev optaget for år tilbage. Herfra har man en fantastisk udsigt over byens røde tage og havet i uendelige blå farver.

Spanien er danskernes europæiske favoritrejsemål, men at besøge Catalonien, der har eget sprog, eget parlament og egne unikke skikke - føles på mange måder som at være i et helt andet land. Den selvstyrende spanske region ligger i Nordøstspanien, og strækker sig som en trekant ud mod Middelhavet mellem Pyrenæerne og Cuenca-bjergene. På rejsen afsløres Cataloniens forbløffende rigdom og naturlige pragt med kyststrækninger, der hører til blandt de smukkeste i Europa. Catalonien er en af Spaniens mest velhavende områder, og her lægger man særligt vægt på kulturen og uddannelse i den meget gæstfrie region. En spændende og varieret landsdel, der på mange måder stadig venter på at blive opdaget.

Vi rejser i sensommeren på den bedste årstid, hvor gennemsnitstemperaturen stadig er perfekt – ca. 20-26 grader. Området har mere end 200 solskinsdage om året.

På rejsen har vi inkluderet små korte gåture i nærområdet, men tager også på en lidt længere vandretur til den charmerende landsby Begur. Glæd dig også til en flot heldagstur til Girona, der med rette kaldes for ”Barcelonas lillesøster”. Byen er som et smykkeskrin med eventyrlige museer, gallerier og kirker spredt i de brostensbelagte gader, og gemt bag gamle middelaldermure. Du vil sent glemme synet af de farverige husfacader, der spejler sig ned i Onyar-floden. Overalt findes fremragende restauranter – en by, man aldrig bliver træt af! Du kan også se frem til at besøge den maleriske middelalderlandsby Peratallada, der er én af de smukkeste i hele Spanien, og alligevel ukendt af de fleste!

At blive forkælet og nyde livet i disse skønne rammer er da fristende? Kom hjem med en fuldendt ”Eetu-oplevelse”!

 

Kort fortalt

Rejseform

Direkte fly fra København

Hotel

Fantastisk 4-stjernet hotel m/balkonværelse

Udflugter

Heldagstur til Girona og den smukke landsby Peratallada

Rejseleder

Erfaren dansk rejseleder

Loading...

Hotel

Værd at vide om Spanien

Fold alle ud

Adapter

220 volt - og samme stik som i Danmark, så du behøver ikke medbringe adapter.

Det spanske køkken

Maden varierer meget i Spanien afhængig af, hvor man befinder sig i landet. Hver region har sine egnsretter, der afspejler landets store klima- og jordbundsforskelle. Sofistikerede retter kendetegner ikke spansk mad, men de mere simple retter overrasker - kodeordet er friske råvarer, som har stor betydning i det spanske køkken. Generelt er spansk mad forholdsvis enkelt tilberedt, og kan for danskere virke lidt grov og til tider fed, for olivenolie indgår i rigtig mange retter - og der bruges rigeligt. Maurernes indflydelse præger stadig det spanske køkken - man benytter mandler, kommen, safran, muskat og citrusfrugter. Gris, fårekød, fjerkræ, kanin, fisk og skaldyr spises meget – og måske skulle du overveje at smage ”criadillas” (tyretestikler), der betragtes som en delikatesse?

En ny stil er for alvor skudt i gang i flere storbyer bl.a. Madrid og Barcelona, hvor gourmetrestauranter er kommet ind i gadebilledet. Spanien byder i øvrigt også på smagsindtryk fra Asien og Mellemøsten.

Morgenmad (desayuno): Spanierne gør normalt ikke meget ud af morgenmaden, de snupper et stykke ristet brød med tomat eller churros, som skyldes ned med en café con leche (kaffe med mælk).

Frokost (almuerzo): Spanierne spiser frokost mellem kl. 14-15, og det er for de fleste dagens største måltid.

Aftensmad (cena): Middagen indtages mellem kl. 21-23. Det er et let måltid, og kan bestå af rester fra frokost.

Karakteristiske retter

Tapas – består af en række små retter, der bruges som appetitvækkere – eller sættes sammen som et måltid mad. Restauranterne har smøget ærmerne op, og byder på delikate tapas med fokus på detaljerne og de gode råvarer.

Jamón – den lufttørrede skinke er spaniernes nationalspise, den nydes både i hverdagen og til fest. Overalt i Spaniens tapasbarer hænger skinker ned fra lofterne. Prøv en tyndskåret skive skinke, og nyd den med et glas cava eller sherry før hovedretten, det er bestemt ikke dårligt! Jamón Iberico kommer fra sortfodsgrise, og regnes for den bedste. Spansk skinke har fået en plads i den internationale gastronomiske verden.  

Tortilla – omelet, som findes i utallige udgaver. Den mest almindelige er lavet af æg og kartofler.

Gazpacho – en kold tomatbaseret suppe, lækker på en varm sommerdag.

Chorizos – krydrede pølser.

Paella – en risret tilberedt i en stor rund paellapande.

Manchego-ost – er typisk en del af tapasbordet. Osten fremstilles af fåremælk og har en fast konsistens.

Buen provecho – velbekomme!

Drikkepenge

Da drikkepengekulturen er forskellig fra land til land, har Best Travel valgt ikke at inkludere drikkepenge i rejsens pris.

I Spanien er det kutyme at give drikkepenge, og man runder normalt op. Det er forhold, som vi ikke er vant til i Danmark, men som her er en naturlig del af hverdagen. Det er normalt at give 10% i drikkepenge, når man er på restaurant, mens caféer og barer forventer småmønter. Det er en god idé at lægge lidt penge på værelset til stuepigen, og på udflugter er det kutyme at lægge 1-2 EUR pr. dag til chaufføren. Taxaer forventer 10-15% i drikkepenge. Lokalguiders indsats påskønnes ligeledes med typisk 1-2 EUR pr. dag.

Det er naturligvis helt frivilligt at give drikkepenge.

Drikkevand

Man bør ikke drikke vandet fra hanerne. Mineralvand kan købes overalt.

Forsikring

Uanset om du rejser til Spanien eller et andet land i Europa, er det en god idé med en rejseforsikring, der sikrer dig behandling i tilfælde af en ulykke, sygdom, hjemrejse, tyveri, etc.

En afbestillingsforsikring er også altid en god idé, da du jo kan blive forhindret i at rejse.

Forhold for bevægelseshæmmede

For at deltage i en rejse med Best Travel er det en betingelse, at man er 100% selvhjulpen og almindeligt godt gående. Man skal kunne klare sig på trapper og brosten, og selv kunne løfte sin kuffert. Brug af rollator og kørestol besværliggøres af høje kantsten, brosten og trapper. Det offentlige rum er meget sjældent indrettet efter handicappede. Er man dårligt gående eller kan man ikke følge med gruppen, kan rejselederen bede dig afstå fra en udflugt (pengene refunderes ikke).

Specifikt om storbyer generelt:
Byvandringer i Barcelona, Madrid m.fl. foregår oftest over flere timer, hvor der ikke er mulighed for pauser undervejs. Der er tit trapper, brosten, ujævnt underlag og niveauforskelle.

Specifikt om Mallorca:
Udflugten til Soller indeholder ca. 2 km tur til fods. 

Specifikt om Tenerife og Gran Canaria:
Adgang til indkvarteringen ligger på en bakke - og på begge øer gælder det, at den korteste vej til centrum af byerne er via trapper.

Specifikt om Andalusien:
Udflugten til Alhambra indeholder en rundvisning til fods med en varighed på ca 2½ time.

Helligdage

  • 1/1 Año Nuevo (Nytårsdag)
  • 6/1 Día de los Reyes Magos (Helligtrekongersdag)
  • Jueves Santo (Skærtorsdag) – ikke fast dato
  • Viernes Santo (Langfredag) – ikke fast dato
  • Domingo de Reserrección (Påskedag) – ikke fast dato
  • 1/5 Día del Trabajo (Arbejdsmarkedets Dag)
  • 23/6 San Juan (Skt. Hans dag)
  • 15/8 Asunción de la Virgen (Jomfru Marias himmelfart)  
  • 11/9 Fiesta Nacional de Cataluña (Cataloniens nationaldag)
  • 12/10 Fiesta Nacional de España (Spaniens nationaldag)
  • 01/11 Fiesta de Todos los Santos (Allehelgensdag)
  • 09/11 Virgen de la Almudena (Vor Frue af Almudena)
  • 06/12 Día de la Constitución (Forfatningsdagen)
  • 08/12 La Inmaculada Concepción (Festen for ubesmittede undfangelse)
  • 25/12 Navidad (jul)

Hotel- og busstandard

Spaniens hotelstandard er som udgangspunkt næsten af samme standard som i den nordlige del af Europa. Udenfor storbyerne kan værelserne dog være lidt gammeldags indrettet, men den spanske charme og hygge vil altid være der. Busstandarden kan være lavere end de danske turistbusser, og der er oftest ingen toilet i bussen.

Kreditkort og valuta

Kreditkort kan stort set benyttes overalt på hoteller og i større byer. I mindre butikker og på landet accepterer man ikke altid kreditkort. I Spanien betales småbeløb ikke med kreditkort, det er derfor en god idé at have lidt kontanter til køb af vand osv. Det er nemt at hæve penge på Visa eller Mastercard i pengeautomater.

Valutaen i Spanien er Euro.

Pas og visum

Alle skal medbringe gyldigt pas. Der kræves ikke visum for danske statsborgere på Best Travels rejser til Spanien, men er du ikke dansk statsborger, skal du undersøge, hvilke regler, der gælder for dig. Det er dit ansvar at sørge for, at du har de korrekte rejsedokumenter, når du møder i lufthavnen. 

Religion

Spanierne er overvejende romersk-katolske, men der udøves også en række andre religioner i Spanien.

Rygning

Der er rygeforbud på offentlige steder, og flere og flere hoteller bliver røgfri. Nogle restauranter har indrettet særlige rygerum. Det er forbudt at ryge udendørs på en række offentlige steder, f.eks. i nærheden af hospitaler.

Skik og brug

En rejse til Spanien er ikke kun besøg til interessante seværdigheder, men også at opleve det spændende kulturliv og mødet med befolkningen. Her kommer nogle regler for god etikette, så du får så meget ud af rejsen som muligt:

Spaniere er generelt mere åbne, larmende og udadvendte end danskere. De er selskabelige, gæstfrie og elsker at leve i nuet, og kan let finde en anledning til en lille ”fiesta” med gode venner.

Miniparlør omkring høflighedsfraser:

Por favor – venligst

Buenos días – goddag

Buenas tardes– godeftermiddag

Buenas noches - godaften

I kirker og på museer skal man være tækkeligt klædt – ingen bare arme eller ben (shorts, miniskørter eller ærmeløse bluser).

Spanien er et vinland, og man nyder gerne en aperitif og vin til maden. Det anses for dårlig opførsel at være beruset. 

Spanierne hilsner normalt på hinanden med to kindkys.  

Spisetiderne i Spanien er noget senere end i Danmark. Frokost er normalt fra kl. 14.00 eller 15.00 og aftensmad fra kl. 20.00 eller 21.00. Spanierne foretrækker normalt først at gå i seng ved midnatstid.

Sprog

Det officielle sprog i Spanien er spansk, og langt de fleste spaniere taler og forstår spansk. Derudover findes der en række officielle regionale sprog - baskisk, catalansk, valenciansk, galicisk og mallorquini.

Mange spaniere taler og forstår i dag engelsk - specielt i turistbranchen og specielt i de større byer.

Vaccination

Der kræves ingen vaccinationer til Spanien. Dette kan dog ændre sig - som eksempelvis under Covid-19 pandemien. Se aktuel status på Udenrigsministeriets hjemmeside.

Tidszone

Der er ingen tidsforskel i Spanien i forhold til Danmark, undtagen på De Kanariske Øer, hvor der er -1 times tidsforskel.

Turistskat

I Spanien opkræves i nogle byer en mindre turistskat, som betales på hotellet ved afrejse. Best Travel oplyser altid den aktuelle sats under hver rejse. Vi tager dog forbehold for mindre ændringer, da skatterne kan ændres uden forudgående varsel i forhold til købstidspunktet.

Vejr

Spanien har tre klimazoner. Mod nordvest har man et tempereret Atlanterhavsklima, der kan være fugtigt og med kølige vinde fra Atlanterhavet.

I den centrale del af landet har man fastlandsklima, hvor der er store temperaturforskelle på sommer og vinter. Sommeren er meget varm med op til 40 grader og kun lidt regn, hvorimod der om vinteren kan komme både frost og sne.

Mod syd har man middelhavsklima med tørre og varme somre med friske briser fra Middelhavet. Her har man over 300 solskinsdage om året, og ophold her kan derfor anbefales året rundt. 

De Baleariske Øer: Mallorca har subtropisk Middelhavsklima med en gennemsnitstemperatur på ca. 18 grader. Selvom Mallorca er en ø, ligner vejret fastlandsklimaet med varme og tørre somre. Januar er den koldeste måned med ca. 15 grader. Temperaturerne varierer afhængig af, om man befinder sig i bjergene på nordkysten. Øgruppen er omgivet af den varme Golfstrøm.

De Kanariske Øer: Tenerife har subtropisk klima, og her kommer temperaturen sjældent under 20 grader. Der er næsten garanti for sol og blå himmel det meste af året. I december og januar kommer der regn, men gennemsnitlig kun med ca. 5 dage pr. måned. En vinterdag på Tenerife minder om en rigtig god forårsdag i Danmark. Om sommeren kommer behagelige vinde ind over øen fra Atlanterhavet.